ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Με φόντο την Παγκόσμια Ημέρα DNA, τα εγκαίνια του Κέντρου Μοριακής Γενετικής Genesis Genoma Lab

Με φόντο την Παγκόσμια Ημέρα DNA, τα εγκαίνια του Κέντρου Μοριακής Γενετικής Genesis Genoma Lab
genlab.gr

Η παγκόσμια Ημέρα DNA γιορτάζεται στις 25 Απριλίου, μία ημερομηνία – ορόσημο όπου οι ερευνητές παγκόσμιου κύρους και Νομπελίστες James Watson και Francis Crick αποκωδικοποίησαν το 1953 την περίφημη έλικα, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις στην επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο.

Η αποσαφήνιση της διπλής έλικας του DNA υπήρξε η μεγαλύτερη βιολογική ανακάλυψη του 20ου αιώνα.

Η επιστημονική και ερευνητική κοινότητα όμως, και ιδιαίτερα η ελληνική, έχει έναν ακόμη λόγο να χαίρεται εφέτος, καθώς γιορτάζονται τα 15 χρόνια από τη γέννηση στην Ελλάδα του πρώτου παιδιού παγκοσμίως, απαλλαγμένου από κληρονομικό γενετικό νόσημα κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Με αφορμή το σημαντικό αυτά ορόσημο, αύριο Σάββατο 20 Απριλίου, θα γίνουν τα εγκαίνια του Genesis Genoma Lab, του υπερσύγχρονου κέντρου μοριακής γενετικής, στελεχωμένου με καταξιωμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό στις 10 πμ, στις εγκαταστάσεις του στο Χαλάνδρι Αττικής (Λ. Κηφισίας 302).

Η εκδήλωση επιδιώκει να ενημερώσει και να αναδείξει την αλληλένδετη σχέση των επιστημών της Βιολογίας, της Γενετικής και της Ιατρικής, με στόχο την ποιότητα στην υγεία, στη ζωή και στην κοινωνία.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν αφορούν στις νεότερες εξελίξεις που συνέβαλλαν στην άμεση και αξιόπιστη διάγνωση γονιδιακών, χρωμοσωματικών διαταραχών αλλά και παθήσεων, αναδεικνύοντας τη συμβολή της κλινικής γενετικής στην πρόληψη, στη διάγνωση και τη θεραπεία γενετικών νοσημάτων.

programme web new 1

Μεταξύ άλλων, θα παρευρεθούν καθηγητές, ιατροί, επιστήμονες, εκπρόσωποι πανελλήνιων συλλόγων γενετικών παθήσεων και οικογένειες πασχόντων που απέκτησαν παιδιά απαλλαγμένα από γενετικά νοσήματα, όπως η χρόνια κοκκιωματώδης νόσος, η συγγενής αμαύρωση του Leber (το θέμα είχε προβληθεί από το CNN και η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου για εβδομάδες), η μεσογειακή αναιμία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η κυστική ίνωση, κ.α.

To Genesis Genoma Lab είναι ένα κέντρο μοριακής γενετικής που πραγματοποιεί γενετικές εξετάσεις και παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες κλινικής γενετικής και γενετικής συμβουλευτικής. Είναι εξοπλισμένο για τις περισσότερες γενετικές αναλύσεις, τόσο μοριακής γενετικής όσο και κυτταρογενετικής, με σύγχρονα όργανα των μεγαλύτερων οίκων του εξωτερικού, με αυτόματους αναλυτές, συστήματα Μοριακής και Κυτταρογενετικής ανάλυσης, αλληλούχησης νέας γενιάς (NGS), Προεμφυτευτικoύ Γενετικού Ελέγχου (PGS) και Μοριακού Καρυοτύπου.

Τέλος, το Genesis Genoma Lab συνεργάζεται με επιστήμονες από τον ακαδημαϊκό, τον ερευνητικό και τον ιδιωτικό χώρο από την Ελλάδα και το εξωτερικό και εκπονεί εκτενές εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ