ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμη για επενδύσεις στην ελληνική αγορά δηλώνει η SIA

Έτοιμη για επενδύσεις στην ελληνική αγορά δηλώνει η SIA

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η SIA ανακοίνωσε τη συμφωνία της για την εξαγορά της δραστηριότητας επεξεργασίας καρτών της First Data σε 7 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Μία συμφωνία που προκάλεσε έκπληξη σε όσους δεν γνώριζαν την ιταλική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της υλοποίησης και διαχείρισης τεχνολογικών υποδομών για χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς με έμφαση στον τομέα των πληρωμών. Όμως, για τους ανθρώπους της SIA ήταν μία στρατηγική κίνηση που αποτελεί μέρος του σχεδίου της να εξελιχθεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια σε ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο των ψηφιακών πληρωμών στην Ευρώπη.

«Στην αγορά που δραστηριοποιούμαστε είναι απαραίτητο για μία εταιρεία να διαχειρίζεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών. Και Η Ευρώπη είναι η περιοχή που γνωρίζουμε καλύτερα. Γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε αυτή την κίνηση» σημειώνει στο CNN Greece ο Eugenio Tornaghi, γενικός διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της SIA. Άλλωστε, η SIA είχε δείξει τις προθέσεις της το 2016 όταν και προχώρησε στην εξαγορά της δραστηριότητας επεξεργασίας καρτών της UBIS (UniCredit Business Integrated Solutions) σε 4 χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Οι δύο αυτές κινήσεις έχουν βοηθήσει ώστε αυτή τη στιγμή πάνω από το 30% των εσόδων της SIA να προέρχεται εκτός Ιταλίας με τον στόχο να είναι το ποσοστό αυτό να αυξάνεται σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η SIA ιδρύθηκε το 1977 και οι αρχικοί μέτοχοι ήταν σχεδόν το σύνολο των ιταλικών τραπεζών. Πλέον ο έλεγχος της SIA ανήκει στο ιταλικό κράτος με αρκετές από τις τράπεζες της χώρας να διατηρούν ποσοστά συμμετοχής, αλλά η εταιρεία λειτουργεί πλήρως ανεξάρτητα με την έμφαση να δίνεται πλέον στην επέκταση στο εξωτερικό. Η ύπαρξη ενός βασικού μετόχου όπως είναι το ιταλικό Δημόσιο προσδίδει πάντως μία σταθερότητα όσον αφορά το στρατηγικό πλάνο της εταιρείας.

Η Ευρώπη είναι η περιοχή όπου κυρίως δραστηριοποιείται αλλά ο όμιλος παρέχει υπηρεσίες σε 50 χώρες, ενώ παράλληλα διατηρεί θυγατρικές εταιρείες σε Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία και Ν. Αφρική. Παραρτήματα της εταιρείας λειτουργούν επίσης στο Βέλγιο και την Ολλανδία ενώ γραφεία της υπάρχουν και σε Ηνωμένο Βασίλειο και Πολωνία. Το 2018 η SIA διαχειρίστηκε 14 δισεκατομμύρια συναλλαγές θεσμικών υπηρεσιών, 7,2 δισεκατομμύρια συναλλαγές με κάρτες, 3 δισεκατομμύρια πληρωμές, 51,7 δισεκατομμύρια χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ενώ 1.204 ΤΒ δεδομένων μεταφέρθηκαν μέσω του δικτύου της. Επίσης, απασχολεί 3.400 εργαζόμενους, ενώ το 2018 τα έσοδα έφθασαν στα 614,8 εκατ. ευρώ.

Οι εξαγορές της SIA δημιούργησαν την αίσθηση ότι ο ιταλικός όμιλος επιδιώκει να έχει μία «εκρηκτική» ανάπτυξη μέσω επεκτατικών κινήσεων. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Tornaghi, ο στόχος παραμένει η σταδιακή ανάπτυξη και ένας σταθερός ρυθμός αύξησης των εσόδων. Οι εξαγορές, όπως αυτή των δραστηριοτήτων της First Data, ήταν απλά μία ευκαιρία επέκτασης σε νέες αγορές «χωρίς να χρειάζεται να ξεκινήσουμε από την αρχή» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το υψηλόβαθμο στέλεχος του ιταλικού ομίλου.

Τα σχέδια για την Ελλάδα


Η Ελλάδα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές της SIA και σύμφωνα με τον κ. Tornaghi είναι «εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καθώς υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών». Σημειωτέον πως η SIA απασχολεί περίπου 1000 άτομα στην Ελλάδα, ενώ είναι ενδιαφέρον πως δεν έχουν γίνει διοικητικές αλλαγές στην ελληνική θυγατρική

Το πλάνο για την ελληνική αγορά είναι να αξιοποιηθούν όλες οι πλατφόρμες και οι λύσεις που υπάρχουν στο χαρτοφυλάκιο της SIA. «Κάθε χώρα έχει τις δικές της προοπτικές και υπάρχουν διαφορετικοί τομείς όπου μπορείς να προσφέρεις λύσεις» επισημαίνει ο κ. Tornaghi.

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως η SIA διαθέτει μία αρκετά ευρεία γκάμα λύσεων που απευθύνονται εκτός από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και σε κεντρικές τράπεζες, όπως και σε μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως λιανικής αλλά και δημόσιους φορείς. Επίσης, οι λύσεις της δεν χρησιμοποιούνται μόνο στον τομέα των πληρωμών και των καρτών αλλά και σε υπηρεσίες δικτύου όπως και στις κεφαλαιαγορές. Χαρακτηριστικό δείγμα της διεύρυνσης του πελατολογίου και στην Ελλάδα είναι η πρόσφατη ανακοίνωση της συνεργασίας με την αλυσίδα MarketIn για την παροχή υποδομής πληρωμών και την επεξεργασία συναλλαγών μέσω καρτών.

«Στόχος μας είναι να προσφέρουμε λύσεις που καλύπτουν διάφορες ανάγκες των πελατών μας» επισημαίνει ο κ. Tornaghi, ο οποίος σπεύδει να προσθέσει πως «αν χρειαστεί θα επενδύσουμε στην Ελλάδα». Ένα δείγμα αυτών των προθέσεων ήταν και η πρόσφατη ανακοίνωση της συνεργασίας του ιταλικού ομίλου με την κορυφαία εταιρεία λογισμικού HPS που περιλαμβάνει τη δημιουργία από την τελευταία ενός εξειδικευμένου κέντρου αριστείας στην Αθήνα με σκοπό την αποκλειστική υποστήριξη της SIA στην ανάπτυξη και εφαρμογή όλων των πρωτοβουλιών πληρωμών με κάρτες στην Ελλάδα.

Έμφαση στην καινοτομία

Tο όραμα της SIA είναι να μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί τα χρήματα του οπουδήποτε, οποτεδήποτε, απλά και με ασφάλεια. Και η αποστολή της εταιρείας είναι να προσφέρει τις καλύτερες πλατφόρμες για τη διαχείριση κάθε είδους πληρωμών και συναλλαγών μεταξύ οργανισμών, επιχειρήσεων και ανθρώπων.

Κάτι που σημαίνει ότι ένας από τους βασικούς στόχους της SIA είναι να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το ποσοστό των πληρωμών που δεν γίνονται με μετρητά. «Μία χώρα όπου υπάρχουν πολλές πληρωμές χωρίς μετρητά είναι ένα καλύτερο κράτος γιατί περιορίζεται η φοροδιαφυγή» τονίζει στο CNN Greece ο κ. Tornaghi.

Προκειμένου να πετύχει αυτό το στόχο της η SIA επιδιώκει να δημιουργεί καινοτόμες λύσεις. «Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα μας είναι πως προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις και αναζητούμε διαρκώς καινοτομίες» τονίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος του ιταλικού ομίλου. Στο χώρο των πληρωμών, για παράδειγμα, η SIA έχει ασχοληθεί αρκετά με τον τομέα της αξιοποίησης των τερματικών συσκευών για συναλλαγές με κάρτες που χρησιμοποιούν το Google Android, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι στο τερματικό μπορούν να εγκατασταθούν και άλλες εφαρμογές, προσφέροντας επιπλέον επιλογές χρήσης στις επιχειρήσεις.

Μάλιστα, η SIA έχει δημιουργήσει και το δικό της ηλεκτρονικό κατάστημα για εφαρμογές (app store). Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Tornaghi, η SIA έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του open banking έχοντας αναπτύξει μία σχετική εξειδικευμένη σουίτα εφαρμογών, καθώς «είναι μία σημαντική ευκαιρία για μεγάλους οργανισμούς». Επίσης, ασχολείται αρκετά και με το blockchain. «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η φιλοσοφία που υπάρχει πίσω από τη συγκεκριμένη τεχνολογία» τονίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος του ιταλικού ομίλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ