ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Moody’s: Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων δεν πρέπει να ανακοπεί

Moody’s: Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων δεν πρέπει να ανακοπεί

Στην αποσαφήνιση πως ενδεχόμενη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς θα εκκινούσε τις διαδικασίες για την εξέταση της αναβάθμισης της Ελλάδος από τον οίκο Moody’s προχώρησε στέλεχος του οίκου το οποίο μετείχε στο 8ο Annual Forecast Dinner της Ελληνικής Ένωσης CFA με θέμα «Greek Sovereign Overcoming the Crisis».

Ο Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, Associate Managing Director, European Sovereign Ratings της Moody’s Investors Service χαρακτήρισε μια πιθανή θετική αξιολόγηση του πρώτου ελέγχου του νέου ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς ως το έναυσμα για την εξέταση της αναβάθμισης της χώρας από την εταιρεία.

Στην ομιλία του εξήρε την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο τραπεζικός κλάδος κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση, τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας πάντως πως ο ρυθμός τους δεν πρέπει να ανακοπεί.

Ο Χόρνουνγκ εστίασε τους γενικότερους πολιτικούς κινδύνους στην Ευρώπη (Brexit, εκλογές σε Ισπανία και Πορτογαλία), ενώ σημείωσε ότι «ο κίνδυνος του Grexit έχει περιοριστεί αλλά δεν έχει εξαφανιστεί». Όπως προσέθεσε το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα παραμένει υψηλό όπως και η πιθανότητα συνέχισης των προβλημάτων ρευστότητας της χώρας. Ως σημαντικές αδυναμίες χαρακτήρισε τα υψηλά επίπεδα του δημοσίου χρέους που στο βασικό σενάριο της εταιρείας δεν δείχνουν σημεία σημαντικής αποκλιμάκωσης μέχρι το 2025, καθώς και τις εγγενείς αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης.

Ο ίδιος τόνισε πως το 79% των χωρών της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας παρουσιάζει σήμερα σταθερές προοπτικές.

Από την πλευρά του ο Ντάνιελ Μορίς, Senior Strategist της BNP Paribas Investment Partners παρουσίασε τις προβλέψεις της εταιρείας για την πορεία των παγκοσμίων αγορών (μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων) για το 2016. Προέβλεψε την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1,7% για το 2016 και πως η Ελλάδα θα παραμένει σε ύφεση σε ποσοστό περίπου 1%.

Όπως τόνισε, σε παγκόσμιο επίπεδο ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πιθανότητα μεγαλύτερης επιβράδυνσης στην Κίνα, ενώ για την Ευρώπη εστίασε στο υψηλό πολιτικό ρίσκο σε χώρες της περιφέρειας, το οποίο εν μέρει αντισταθμίζεται από τις πολιτικές της ΕΚΤ. Επεσήμανε δε την ανάγκη για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων σε χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Η Ισμήνη Παπακυρίλλου, Investment Officer, Manufacturing, Agribusiness and Services του IFC, εστίασε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας στη χρηματοδότηση επενδύσεων (capital controls, επιβαρυμένοι ισολογισμοί τραπεζών, μεγάλος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων με προβλήματα ρευστότητας, κ.α.). Κατά την ίδια η προσέλκυση επενδύσεων την τρέχουσα περίοδο κρίνεται απαραίτητη και το IFC είναι πρόθυμο να συμβάλλει στην χρηματοδότηση έργων με προστιθέμενη αξία, σηματοδοτώντας την επανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης CFA Δημήτρης Καρύδας, ενώ βραβεύτηκε και ο Tάσος Βασιλείου, CFA στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, ο οποίος συγκέντρωσε τις περισσότερες σωστές προβλέψεις για το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται πως η CFA Society Greece είναι το επίσημα αναγνωρισμένο μέλος του CFA Institute στην Ελλάδα και απαρτίζεται από στελέχη που δραστηριοποιούνται στον χώρο των επενδύσεων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αποστολή της είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη των γνώσεων και δεξιοτήτων των επαγγελματιών της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ