SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θέμα επιβίωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών

Θέμα επιβίωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών

Σημαντική βελτίωση όσον αφορά στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών παρουσίασαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα το 2020, λόγω και της κρίσης της πανδημίας του COVID-19, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ).

Όπως, όμως, σημειώνουν στο CNN Greece, ο καθηγητής και διευθυντής του ELTRUN, Γιώργος Δουκίδης και ο Enterprise & Business Marketing & CRM Director του ομίλου ΟΤΕ, Θάνος Φαλάγγας, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν.

Για παράδειγμα, περίπου οι μισές επιχειρήσεις είναι ακόμη στο βασικό επίπεδο αξιοποίησης των ψηφιακών τεχνολογιών, ενώ δεν αξιοποιούν τους συνδυασμούς τεχνολογιών που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους.

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις καταφεύγουν σε ερασιτεχνικές επιλογές όσον αφορά την υλοποίηση τεχνολογικών λύσεων. Και, όπως τονίστηκε, η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί θέμα επιβίωσης.

Από την άλλη πλευρά, η πανδημία του κορωνοϊού είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική επιτάχυνση στην αξιοποίηση αρκετών ψηφιακών εργαλείων, όπως ήταν η τηλεδιάσκεψη και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η έρευνα, όπως ανέφερε ο κ. Δουκίδης, μπορεί να αποτελέσει μία καλή βάση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προκειμένου να δουν το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται και να προχωρήσουν στις απαραίτητες κινήσεις.

Αν και το απαραίτητο στοιχείο, σύμφωνα με τον κ. Φαλάγγα, είναι να ενημερωθούν καλύτερα για τις δυνατότητες των ψηφιακών τεχνολογιών και πως μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για τα μέγιστα οφέλη τους.