SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε όλο τον κόσμο - κι ένα νέο, δικό σου

Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε όλο τον κόσμο - κι ένα νέο, δικό σου

Όπως κάθε χρόνο αυτή την εποχή, έτσι και φέτος, η υφήλιος ετοιμάζεται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Παρά τα κοινά, γιορτινά έθιμα που σχεδόν όλοι μας γνωρίζουμε και τηρούμε, ωστόσο, κάθε χώρα και κάθε περιοχή διατηρεί και τα δικά της.

Για τον πιο εορταστικό μήνα του έτους, λοιπόν, συγκεντρώσαμε τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα από όλο τον κόσμο, αλλά και ένα ακόμη, το οποίο μπορεί να μην μετράει αιώνες παράδοσης, αλλά είναι σίγουρα το πιο απολαυστικό. Ας τα ανακαλύψουμε ένα προς ένα.

Τα «μικρά Χριστούγεννα» στην Ιρλανδία

Ανήμερα των Φώτων στις 6 Ιανουαρίου, οι γυναίκες στην Ιρλανδία γιορτάζουν τα δικά τους Χριστούγεννα ή το «Nollaig na mBan», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «τα μικρά Χριστούγεννα των γυναικών». Η παράδοση θέλει τις γυναίκες να είναι εξουθενωμένες από τις οικιακές υποχρεώσεις της εορταστικής περιόδου, επομένως εκείνη την ημέρα, δικαιούνται να ξεκουραστούν και να μην κάνουν απολύτως τίποτα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι ρίζες της συγκεκριμένης γιορτής, ανάγονται στο παγανιστικό παρελθόν της χώρας. Το έθιμο, με διάφορες ονομασίες, είναι παρά πολύ παλιό και όπως σημειώνουν οι μελετητές, δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις μητριαρχικές κοινωνίες και τον ηγετικό ρόλο που είχαν οι γυναίκες σε αυτές.

Το μεγάλο λαχείο στην Ισπανία

Φέτος σε όλον τον κόσμο οι δρόμοι θα είναι άδειοι την περίοδο των γιορτών, λόγω της πανδημίας. Όπως εδώ και δύο δεκαετίες όμως, έτσι και φέτος στις 22 Δεκεμβρίου, οι Ισπανοί θα κάνουν ένα διάλειμμα από τη διασκέδαση και θα καθηλωθούν μπροστά από τις τηλεοράσεις τους. Βλέπετε, κάθε χρόνο εκείνη την ημέρα, πραγματοποιείται η κλήρωση του χριστουγεννιάτικου λαχείου ή αλλιώς του «ελ γκόρδο», όπως αποκαλείται στην Ισπανία. Το πρώτο χριστουγεννιάτικο λαχείο κυκλοφόρησε στην Ισπανία το 1812 και είναι εξαιρετικά σπάνιο κάποιος Ισπανός να μην αγοράσει έστω και ένα «για το καλό», ενώ είναι σύνηθες να συμμετέχουν με έναν κοινό λαχνό ακόμα και ολόκληρα χωριά. Ο λόγος, πέρα από εθιμοτυπικός, είναι και προφανής: Το έπαθλο για τον πρώτο αριθμό ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ και τα συνολικά διανεμόμενα κέρδη υπερβαίνουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο λαχείο το πιο επικερδές στον κόσμο.

Πάντα Χριστούγεννα στο Κρίστμας

Τι να τα κάνεις τα έθιμα, όταν κάθε μέρα είναι Χριστούγεννα; Έτσι φαίνεται πως σκέφτηκαν οι κάτοικοι ενός χωριού στη Φλόριντα των ΗΠΑ, το οποίο είχε το όνομα και αποφάσισε να αποκτήσει και τη… χριστουγεννιάτικη χάρη. Πρόκειται για το Κρίστμας, ένα χωριό 1.146 κατοίκων, στο οποίο τα πάντα θυμίζουν Χριστούγεννα, 365 μέρες το χρόνο. Η διακόσμηση στους δρόμους είναι μόνιμα χριστουγεννιάτικη, ενώ τα ονόματα των οδών είναι εμπνευσμένα από τα Χριστούγεννα, για αυτό και εκεί μπορούμε να βρούμε την οδό Βηθλεέμ ή τη λεωφόρο Αστέρος. Φυσικά, δεν λείπουν ποτέ και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά από τους φούρνους του χωριού, ενώ πάντα στο τοπικό ταχυδρομείο είναι διαθέσιμες χριστουγεννιάτικες κάρτες, ώστε να μπορεί να γραφεί και να στέλνει, όποιος θέλει, τις ευχές του, κάθε στιγμή του χρόνου.

Κάτι καλύτερο στην Ελλάδα

Όλα τα παραπάνω έθιμα διατηρούνται για δεκαετίες, αν όχι για αιώνες. Όμως αυτό στο οποίο θα αναφερθούμε τώρα, κατάφερε να κερδίσει τις «καρδιές» των ενήλικων ατμιστών στην Ελλάδα μέσα σε έναν μόλις χρόνο και να γίνει η αγαπημένη τους συνήθεια. Ο λόγος για το ηλεκτρονικό τσιγάρο Νέας Γενιάς myblu, το οποίο είναι πλέον το No1 στην κατηγορία του, στη χώρα μας. Όπως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποια έθιμα διατηρούνται, έτσι δεν είναι τυχαία και η πρωτιά του myblu, διότι για την παραγωγή του εφαρμόζονται αυστηρά ποιοτικά πρότυπα, ενώ υποβάλλεται σε πολυάριθμους ελέγχους ασφαλείας. Άλλωστε, μέσα από το πρωτοποριακό design, την ποικιλία στις γεύσεις και την ευκολία στη χρήση, κατάφερε να πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του για κάτι καλύτερο.

Τα φετινά Χριστούγεννα, λοιπόν, μας δίνεται η ιδανική αφορμή να προσφέρουμε το κάτι καλύτερο στον εαυτό μας, αν είμαστε ενήλικες καπνιστές ή ατμιστές. Είτε μας αρέσει να ακολουθούμε πιστά όλα τα έθιμα των ημερών, είτε όχι, ο Άγιος Βασίλης έχει ήδη βρει το δικό μας!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ