ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Νέα εποχή μετά την επικράτηση της Reggeborgh

Ελλάκτωρ: Νέα εποχή μετά την επικράτηση της Reggeborgh
H νέα Ελλάκτωρ φέρνει τεκτονικές αλλαγές ευρύτερα στην αγορά, καθώς μετατρέπεται σε έναν ακόμα πιο δυναμικό αλλά και εύρωστο «παίκτη».

Σε νέα εποχή μπαίνει η Ελλάκτωρ, καθώς η καθολική επικράτηση της Reggeborgh στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας αλλάζει τα δεδομένα.

Όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς, η εξέλιξη αυτή έχει τη δυναμική να απελευθερώσει την Ελλάκτωρ –και κυρίως το κατασκευαστικό της κομμάτι- από τα βαρίδια του παρελθόντος, ανοίγοντας το δρόμο για ανάπτυξη και κερδοφορία.

Ταυτόχρονα, η νέα Ελλάκτωρ φέρνει τεκτονικές αλλαγές ευρύτερα στην αγορά, καθώς μετατρέπεται σε έναν ακόμα πιο δυναμικό αλλά και εύρωστο «παίκτη» στη διεκδίκηση των μεγάλων έργων που φέρνει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πλέον, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που υπερψήφισε η χθεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων ύστερα από πρόταση της Reggeborgh καλείται να «σηκώσει τα μανίκια», καθώς άμεσα πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση της εταιρείας αλλά και να προτείνει το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που απαιτείται ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Ελλάκτωρ και κυρίως της Άκτωρ, του κατασκευαστικού βραχίονα του Ομίλου.

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, στην οποία επικράτησε δια… περιπάτου η Reggeborgh αποφασίστηκε η αλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου ενώ καταψηφίστηκε η πρόταση της διοίκησης του κ. Αναστασίου Καλλιτσάντση για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50,4 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, τα ποσοστά των μετόχων που συντάχθηκαν με τη Reggeborgh δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το ποιος είναι ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού» την επόμενη ημέρα.

Συγκεκριμένα, στην κρίσιμη ψηφοφορία για την αντικατάσταση του υπάρχοντος Διοικητικού Συμβουλίου, το 61,14% των μετόχων υπερψήφισε την πρότασή της Reggeborgh έναντι 38,77% που την καταψήφισε. Την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου υπερψήφισε το 61,27% των μετόχων έναντι 38,72% που την καταψήφισε.

Νωρίτερα, με συντριπτική πλειοψηφία οι μέτοχοι απέρριψαν την πρόταση της απελθούσας διοίκησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50,4 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, υπέρ της πρότασης ψήφισε μόλις το 9,84% των μετόχων ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μετόχων, το 89,55% απέρριψε την πρόταση.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Πλέον, στο «τιμόνι» της Ελλάκτωρ βρίσκεται μια πενταμελής ομάδα έμπειρων στελεχών που καλούνται να οδηγήσουν τον κραταιό όμιλο στο επόμενο κεφάλαιο της ιστορίας του. Τη θέση του προέδρου και μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ αναλαμβάνει ο κ. Γιώργος Μυλωνογιάννης ενώ τη θέση του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου αναλαμβάνει ο κ. Άρης Ξενόφος. Το Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνουν οι κ.κ. Δημήτριος Κονδύλης (Εκτελεστικό Μέλος), Κωνσταντίνος Τούμπουρος (Σύμβουλος, Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος) και Αθηνά Χατζηπέτρου (Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος).

Αντίστοιχα η Επιτροπή Ελέγχου της εταιρείας στελεχώνεται από τον κ. Παναγιώτη Αλαμάνο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της ελεγκτικής εταιρείας Sol Crowe, τον κ. Τούμπουρο και την κυρία Χατζηπέτρου.

Θετική αντιμετώπιση από την αγορά

Η αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ αντιμετωπίστηκε εξαιρετικά θετικά από την αγορά, τόσο σε επίπεδο χρηματιστηρίου όσο και μεταξύ των τραπεζών. Στο ταμπλό του ΧΑΑ η μετοχή έκλεισε με άνοδο 3,87% στα 1,4780 ευρώ σε πείσμα της εξόχως αρνητικής συγκυρίας, καθώς ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 2,77%.

Αντίστοιχα, τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε το CNN Greece ήταν εξαιρετικά θετικά διακείμενα απέναντι στα νέα δεδομένα, θεωρώντας ότι η Reggeborgh λειτουργεί καταλυτικά υπέρ της εταιρείας, με την παρουσία και επικράτησή της να διευκολύνει τη σχέση με τις τράπεζες και κατ’ επέκταση τη χρηματοδότηση.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των εταιρειών που κατέχουν οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης ανέφεραν πως «ως μεγαλύτεροι μέτοχοι της Ελλάκτωρ ευχόμαστε καλή έναρξη εργασιών στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, τις δραστηριότητες του οποίου θα παρακολουθούμε στενά και με ενδιαφέρον».

Επόμενος σταθμός η αύξηση κεφαλαίου

Πλέον, πολύ ψηλά στην ατζέντα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου βρίσκεται η αποτίμηση της τρέχουσας εικόνας του ομίλου, ώστε να υπολογισθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες και να προετοιμασθεί η σχετική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αυτός εξάλλου ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός της Reggeborgh και η πρότασή της προς τους μετόχους, οι οποίοι απέρριψαν το σχέδιο της διοίκησης Καλλιτσάντση για ΑΜΚ της τάξης των 50,4 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και εκτιμήσεις της αγοράς, δεν αποκλείεται εν τέλει η αύξηση να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποτελεί απόδειξη ισχύος της Reggeborgh αλλά και ξεκάθαρη «ψήφο εμπιστοσύνης» για την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, ο όμιλος καλείται να προετοιμαστεί για τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα που θα δημοπρατηθούν σύντομα, με πρώτο αυτό της Εγνατίας Οδού που πήρε παράταση για την 1η Απριλίου.

Η επόμενη ημέρα για του μετόχους

Τέλος, με εξαιρετικό ενδιαφέρον περιμένει η αγορά τις εξελίξεις σε μετοχικό επίπεδο και κυρίως τι θα συμβεί με το ποσοστό των εφοπλιστών κ.κ. Δημήτρη Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη. Σημειώνεται ότι με βάση τη συμφωνία που είχαν κάνει με τους αδελφούς Καλλιτσάντση, έπρεπε στις 26 Ιανουαρίου να πάρουν το πρώτο «πακέτο» μετοχών, από το συνολικό 20,58% που κατείχαν οι τελευταίοι στην Ελλάκτωρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναλλαγή έγινε εξωχρηματιστηριακά (over the counter) όμως μένει αυτό να πιστοποιηθεί από τις επίσημες ανακοινώσεις, κάτι που πρέπει να συμβεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αντίστοιχα, η Reggeborgh έχει call option προκειμένου να αποκτήσει ποσοστό 12,54% που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας, το οποίο με βάση τη σχετική συμφωνία μπορεί να ασκήσει μέχρι το Μάρτιο. Και βέβαια τα δεδομένα θα αλλάξουν όταν πραγματοποιηθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς αν κάποιοι από τους σημερινούς μετόχους δεν συμμετάσχουν θα υποστούν σημαντικό dilution στο ποσοστό τους. Κύκλοι της Reggeborgh ξεκαθάριζαν πάντως ότι αφενός θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, αφετέρου όμως δεν προτίθενται να αυξήσουν το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής τους πάνω από το 33% προκειμένου να μην πραγματοποιήσουν υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ