ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Ασφαλιστική: Το κρίσιμο ΔΣ της τράπεζας και η «ρελάνς» του CVC

Εθνική Ασφαλιστική: Το κρίσιμο ΔΣ της τράπεζας και η «ρελάνς» του CVC
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME

Πιο κοντά σε «ντιλ», χωρίς όμως θα υπάρχει κάτι δεδομένο φαίνονται πως έρχονται η Εθνική Τράπεζα και το CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Το τοπίο αναμένεται να γίνει πιο ξεκάθαρο σήμερα το μεσημέρι, καθώς στο προγραμματισμένο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, η πώληση της θυγατρικής της είναι ψηλά στην ατζέντα.

Έτσι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς αναμένεται να «ανοίξει τα χαρτιά του», αναφέροντας τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Κάποιοι μάλιστα αναφέρουν ότι θα ζητήσει και το «πράσινο φως» του Διοικητικού Συμβουλίου ώστε να κλείσει η συμφωνία, όμως οι συγκλίνουσες πληροφορίες κάνουν λόγο για προσέγγιση αλλά όχι οριστική συμφωνία.

Κομβικό ρόλο στην αλλαγή του κλίματος σε σχέση με την εικόνα που είχαμε πριν κάποιες εβδομάδα έπαιξε η νέα προσφορά που έκανε το CVC. Προσφορά που αφενός περιλαμβάνει βελτιωμένη αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, κυρίως όμως γεφυρώνει το χάσμα των δύο πλευρών σε μια από κρίσιμα επιμέρους ζητήματα που αποτελούσαν «αγκάθια» για τη συμφωνία.

Τα εν λόγω θέματα αφορούν μια σειρά από προϋποθέσεις που πρέπει να επιτύχει η Εθνική Ασφαλιστική ώστε να εξασφαλιστεί το μέγιστο τίμημα για την τράπεζα καθώς και το τι θα συμβεί με τον κλάδο των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (bankassurance).

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές βρίσκονται πλέον σαφώς πιο κοντά σε συμφωνία και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος. Εξάλλου, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να κλείσει το κεφάλαιο Εθνική Ασφαλιστική, καθώς η πώλησή της αποτελεί δέσμευσή της απέναντι στη DG Comp από το σχέδιο αναδιάρθρωσης που είχε καταθέσει στα πλαίσια της τελευταίας ανακεφαιοποίησης.

Η εναλλακτική του IPO

Υπενθυμίζεται ότι «στο τραπέζι» είχε βάλει η διοίκηση του κ. Παύλου Μυλωνά και το ενδεχόμενο δημόσιας προσφοράς στο χρηματιστήριο, στην περίπτωση που ναυαγούσαν οι συνομιλίες με το CVC.

Οι υπέρμαχοι του σχεδίου αυτού τόνιζαν ότι εξασφαλίζει διαφάνεια, καθώς την αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα κρίνει η ίδια η αγορά, αλλά και προοπτικές επιπλέον εσόδων για την τράπεζα σε περίπτωση ανόδου της μετοχής.

Το σχέδιο για το IPO προέβλεπε τη διάθεση τουλάχιστον του 51% της εταιρείας μέσα στους επόμενους μήνες είτε αποκλειστικά μέσω χρηματιστηρίου είτε τμηματικά σε κάποιους βασικούς επενδυτές και το υπόλοιπο σε δημόσια διαπραγμάτευση.

Εντούτοις, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, τουλάχιστον για την ώρα στο προσκήνιο βρίσκεται το σενάριο του «ντιλ» με το CVC, γεγονός που κάνει τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να κρατά «στο συρτάρι» το Plan B του Χρηματιστηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ