ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ - RWE: Συμφωνία για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ

ΔΕΗ - RWE: Συμφωνία για επενδύσεις 1 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ
INTIME

Πράσινο φως έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ για τη συμφωνία με τον γερμανικό ενεργειακό κολοσσό RWE με σκοπό τις κοινές επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 1 δισ. ευρώ την ερχόμενη πενταετία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Οι θυγατρικές των δύο ομίλων, η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θα συστήσουν το καλοκαίρι κοινό επενδυτικό σχήμα με ποσοστά συμμετοχής 51% και 49%, αντίστοιχα.

Θα συνεισφέρουν άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 Γιγαβάτ.

Η κάθε εταιρεία θα βάλει στο κοινό χαρτοφυλάκιο έργα από 1 Γιγαβάτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες άδειες που θα εισφέρει η ΔΕΗ αφορούν φωτοβολταϊκά έργα και ιδίως στη Δυτική Μακεδονία. Από την άλλη πλευρά, η RWE Renewables θα προχωρήσει σε απόκτηση αδειών έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα προκειμένου να χτίσει το «πακέτο» του 1 Γιγαβάτ.

Το deal της ΔΕΗ με την RWE άρχισε να χτίζεται από τον Οκτώβριο του 2019. Τον περυσινό Οκτώβριο ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου επισκέφθηκε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τον Μάρτιο του 2020 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης και ο Ραλφ Μάρτιν Σχμιτζ ανακοίνωσαν την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών.

Η δημόσια εταιρεία σκοπεύει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 1,5 Γιγαβάτ από περίπου 200 Μεγαβάτ σήμερα, ενώ ήδη διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 6 Γιγαβάτ τέτοιων έργων.

Η RWE Renewables, η θυγατρική του γερμανικού ενεργειακού ομίλου στις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας σκοπεύει να επενδύσει στους συγκεκριμένους τομείς 5 δισ. ευρώ έως το 2022.

Διαθέτει διεθνώς εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ πάνω από 9,5 Γιγαβάτ, ενώ είναι η δεύτερη δύναμη παγκοσμίως στα υπεράκτια αιολικά πάρκα με 2,5 Γιγαβάτ. Η RWE Renewables θέλει έως το 2022 να αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ σε περισσότερα από 13 Γιγαβάτ.

Ο όμιλος της RWE έχει θέσει ως στόχο το 2040 τον μηδενισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ήδη την περίοδο 2012-2019 έχει μειώσει κατά 90 εκατ. τόνους τις εκπομπές. Ο όμιλος που εδρεύει στο Εσσεν της Γερμανίας έχει τέσσερις θυγατρικές RWE Renewables, RWE Generation, RWE Power και RWE Supply & Trading και ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 46 GW (Γιγαβάτ) εγκατεστημένης ισχύος. Απασχολεί 20.000 εργαζομένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ