ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Τι σημαίνει η ολοκλήρωση της συμφωνίας του Project Galaxy

Alpha Bank: Τι σημαίνει η ολοκλήρωση της συμφωνίας του Project Galaxy
Tο Project Galaxy είναι η μεγαλύτερη τιτλοποίηση που έχει ολοκληρωθεί ποτέ στην Ελλάδα INTIME NEWS

Πολλαπλά οφέλη για την τράπεζα αλλά και μείζονα σημασία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία έχει η ολοκλήρωση της συμφωνίας της Alpha Bank με την Davidson Kempner για το Project Galaxy αλλά και την πώληση του 80% της Cepal.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το ύψος της συναλλαγής (10,8 δισ. ευρώ) η συγκυρία μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκε αλλά και ο χρόνος που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί έχουν την καθιστούν ορόσημο για την τράπεζα αλλά και ευρύτερα για το χρηματοπιστωτική σύστημα.

Σημειώνεται ότι το Project Galaxy είναι η μεγαλύτερη τιτλοποίηση που έχει ολοκληρωθεί ποτέ στην Ελλάδα και αναλογεί περίπου στο 20% των συνολικών καταγγελθέντων δανείων του τραπεζικού τομέα.

Έτσι, η επόμενη μέρα της ολοκλήρωσς της συναλλαγής φέρνει το δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Alpha Bank στο 13%, ο οποίος είναι και ο χαμηλότερος στον κλάδο. Επιπλέον, η τράπεζα επωφελείται και από την τιτλοποίηση, μέσω των Mezzanine και Junior ομολόγων, αλλά και από τη συμμετοχή της στη Νέα Cepal καθώς έχει διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό αλλά και μηχανισμό earn-out.

Αλλαγή σελίδας για την τράπεζα

Παράλληλα, όπως τονίζουν κύκλοι της τράπεζας, το Project Galaxy αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την οριστική αντιμετώπιση της «κληρονομιάς» που άφησε η οικονομική κρίση.


«Διαθέτουμε πλέον τα καλύτερα δυνατά εχέγγυα για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας ως σημείο αναφοράς για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και ως στενός συνεργάτης των επιχειρήσεων στηρίζοντας την εξωστρέφειά τους» τονίζουν χαρακτηριστικά. Και προσθέτουν ότι η τράπεζα κατά τη διάρκεια της πανδημίας πραγματοποίησε νέες εκταμιεύσεις 5,4 δισ. ευρώ, στηρίζοντας περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα, για το σύνολο της οικονομίας, η συναλλαγή έχει βαρύνουσα σημασία καθώς το Project Galaxy είναι η δεύτερη τιτλοποίηση με εξασφαλισμένη πιστοληπτική διαβάθμιση μέσω του «Ηρακλή» και η μεγαλύτερη που έχει ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής.

Ετσι, όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς, μέσω του Galaxy, το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα, δίνοντας στις τράπεζες τη δυνατότητα να επικεντρωθούν στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας.

Τι σημαίνει η πώληση της Cepal

Αντίστοιχα, μεγάλη είναι και η σημασία της πώλησης της Cepal καθώς η Νέα Cepal θα έχει στην ευθύνη της τη διαχείριση απαιτήσεων τόσο για τα δάνεια που περιλαμβάνονται στο Project Galaxy όσο και για τα εναπομείναντα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα και τυχόν νέα ΜΕΑ λόγω της πανδημίας.

Σημειώνεται ότι η σύμβαση διαχείρισης για το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο έχει διάρκεια 13 έτη, χωρίς δέσμευση ανανέωσης ενώ το προσωπικό της Νέας Cepal με περισσότερους από 1.000 εργαζομένους θα συνεχίσει να καθοδηγείται από μία ισχυρή και έμπειρη διοικητική ομάδα, με τη στήριξη του μετόχου πλειοψηφίας και τη μακροπρόθεσμη δέσμευσή του στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ