ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Ασφαλιστική: Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο – Πιο κοντά στο CVC

Εθνική Ασφαλιστική: Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο – Πιο κοντά στο CVC
Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από 15ημέρες INTIME NEWS

Υπέρ της πώλησης τουλάχιστον του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC φαίνεται να γέρνει η πλάστιγγα της Εθνικής Τράπεζας.

Αυτό τουλάχιστον αναμένεται να είναι το μήνυμα στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, στο οποίο πάντως δεν αναμένεται να βγει «λευκός καπνός».

Η διοίκηση του κ. Παύλου Μυλωνά αναμένεται να παρουσιάσει εκ νέου την -βελτιωμένη- πρόταση του CVC δείχνοντας το δρόμο προς την αποδοχή της στα μέλη του ΔΣ. Κάτι που όμως δεν πρόκειται να γίνει άμεσα και σίγουρα όχι πριν το ΤΧΣ πάρει στα χέρια του την έκθεση του διεθνή επενδυτικού οίκου, στον οποία έχει αναθέσει την αποτίμηση της αξίας της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Εφόσον η προσφορά του CVC βρίσκεται εντός του εύρους τιμών που θα δώσει ο διεθνής οίκος, τότε ανοίγει ο δρόμος ώστε το ΤΧΣ -που είναι και ο βασικός μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας- να αποδεχθεί την εισήγηση Μυλωνά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από 15ημέρες, ενώ εκτιμάται ότι -εφόσον υπάρξει «λευκός καπνός» το ντιλ θα ολοκληρωθεί το Φθινόπωρο.

Η νέα πρόταση και οι κρίσιμες λεπτομέρειες

Ένα ακόμα σκέλος του «σήριαλ» της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής έχει να κάνει με τις λεπτομέρειες της πρότασης του CVC σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το τι ακριβώς θα γίνει με τις τραπεζοασφάλειες (bankassurance) και πώς θα προκύψουν και θα τιμολογηθούν οι συνέργειες μεταξύ της τράπεζας και της ασφαλιστικής.

Ένα δεύτερο «αγκάθι» είναι τα παλιά συνταξιοδοτικά προγράμματα της Εθνικής Ασφαλιστικής που βρίσκονται σε ισχύ με εγγυημένη απόδοση της τάξης του 3%-4% και τα οποία «αιμορραγούν» την τράπεζα. Και βέβαια, υπό ποιες προϋποθέσεις επίτευξης στόχων θα μπορεί η τράπεζα να εισπράξει το σύνολο του τιμήματος και πώς αυτές θα «θωρακισθούν» με δεδομένο ότι το CVC, συμμετέχοντας και σε νοσοκομεία, ελέγχει το σύνολο του κόστους της διαδικασίας.

Η αντίδραση των εργαζομένων

Από την πλευρά τους, κάθετα αντίθετοι στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι οι εργαζόμενοι, κάνοντας λόγο για «ξεπούλημα» σε σημερινή ανακοίνωσή τους.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα τονίζουν πως θεωρούν ότι τα μέλη του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας δεν θα θελήσουν να συνδέσουν το όνομά τους με ένα ξεπούλημα τέτοιας μορφής και έκτασης.

Όσο για τη δική τους θέση αναφέρουν τα ακόλουθα:

  • Πριν μόλις τέσσερα χρόνια το 80% της Eurolife πουλήθηκε στο 127% της αξίας των Ιδίων Κεφαλαίων της (Book Value), αντί € 324,7 εκατ. Η ΕΤΕ θέλει να ξεπουλήσει μόλις στο 40% των ιδίων κεφαλαίων της Εταιρίας μας.
  • Τα οικονομικά στοιχεία τόσο από την πώληση της AXA στη Generali, όσο και από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου για την Ευρωπαϊκή Πίστη και την Interlife δείχνουν το μέγεθος του οικονομικού σκανδάλου.
  • Βλέπουμε μια διαχείριση του ξεπουλήματος από την ΕΤΕ με όρους απόλυτης αδιαφάνειας και επιλεκτικές διαρροές από αυτήν για «κλεισμένο deal».
  • Διαπιστώνουμε μια περιφρόνηση και αλαζονεία απέναντι σε πελάτες συνεργάτες και εργαζόμενους της Εταιρίας μας, αφήνοντας χωρίς καμία θεσμική ενημέρωση τους πάντες.
  • Βλέπουμε διαχρονικά την αντιμετώπιση της πολιτικής εξουσίας στο ζήτημα, γεγονός που μας επιτρέπει βάσιμα να πιστεύουμε ότι είναι εξαρτημένη από συμφέροντα πολυεθνικών συμβουλευτικών εταιριών, οι οποίες είναι και οι μόνοι κερδισμένοι από την μακρόχρονη διαδικασία ξεπουλήματος.
  • Έχουμε απέναντί μας έναν δυνητικό αγοραστή, οποίος αντί να δείχνει ότι θέλει να αναπτύξει την Εταιρία μας, ανακοινώνει δημόσια ότι τη βλέπει σα βραχυπρόθεσμη επένδυση παραγωγής υπεραξίας για τους μετόχους του fund.
  • Παρατηρούμε την καθημερινή απαξίωση της Εταιρίας μας από την ΕΤΕ, με στόχο να μειώσει - ευτυχώς χωρίς επιτυχία - την αξία της. Οι πελάτες, οι συνεργάτες και οι εργαζόμενοι είναι παρόντες και εμποδίζουν τη συρρίκνωση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ