SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αιμορροΐδες: Μία ελάχιστα επεμβατική θεραπεία με μόνιμα αποτελέσματα

Αιμορροΐδες: Μία ελάχιστα επεμβατική θεραπεία με μόνιμα αποτελέσματα

Πρόβλημα με τις αιμορροΐδες αντιμετωπίζει ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του γενικού πληθυσμού. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «αιμορροϊδοπάθεια» και ταλαιπωρεί σε μεγάλο βαθμό τους πάσχοντες μέσα στην καθημερινότητά τους, δυσχεραίνοντας την ποιότητα ζωής τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορούν με ευκολία να αναγνωρίσουν τις αιμορροΐδες, μιας και η συγκεκριμένη πάθηση είναι μια από τις συχνότερες πρωκτολογικές παθήσεις και εκδηλώνεται με χαρακτηριστικά συμπτώματα, όπως είναι η παρουσία αίματος στα κόπρανα, η πρόπτωση των αιμορροϊδικών όζων εκτός του πρωκτικού δακτυλίου, ο ερεθισμός και ο πρωκτικός κνησμός. Ωστόσο, η εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό είναι επιτακτική για την ακριβή διάγνωση, τη διαφορική διάγνωση από άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία, την αποφυγή πιθανών επιπλοκών, καθώς και την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση στο πρόβλημα.

Ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος – στρατιωτικός ιατρός, Δρ Ιωάννης Δοντάς, με πολλά χρόνια εμπειρίας στις σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες για την αντιμετώπιση πρωκτολογικών παθήσεων, απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούν στην αιμορροϊδοπάθεια:

Ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος – στρατιωτικός ιατρός Δρ Ιωάννης Δοντάς

Γιατί εμφανίζει κάποιος αιμορροΐδες; Με ποιον τρόπο αναπτύσσονται;

Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό και λειτουργικό στοιχείο στην πρωκτική περιοχή. Συνιστούν αγγειακούς όζους που περιέχουν φλέβες και αρτηρίες και βρίσκονται στο σημείο όπου καταλήγει το παχύ έντερο. Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς λειτουργούν ως «μαξιλαράκια» προστατεύοντας από τραυματισμούς και άλλες βλάβες. Παράλληλα, συντελούν στη σωστή λειτουργία του σφιγκτήρα για την εγκράτεια και την ελεγχόμενη αποβολή των κοπράνων.

Η αιμορροϊδοπάθεια προκύπτει όταν οι αιμορροΐδες παρουσιάζουν διόγκωση είτε εντός είτε εκτός του πρωκτικού σωλήνα. Για το λόγο αυτό διακρίνονται σε εσωτερικές και εξωτερικές, ενώ ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους, διαβαθμίζονται ως εξής:

  • Α’ βαθμού – Οι αιμορροΐδες δεν εκτείνονται έξω από τον πρωκτό.
  • Β’ βαθμού – Οι αιμορροΐδες προβάλλουν εκτός του πρωκτού κατά τη διαδικασία της κένωσης, ωστόσο έπειτα επιστρέφουν στη θέση τους από μόνες τους.
  • Γ’ βαθμού – Οι αιμορροΐδες προβάλλουν εκτός του πρωκτού κατά τη διαδικασία της κένωσης, όμως δε μπορούν να αναταχθούν από μόνες τους. Σε αυτήν την περίπτωση η ανάταξη πραγματοποιείται με τη χρήση των δακτύλων.
  • Δ’ βαθμού – Οι αιμορροΐδες προβάλλουν εκτός του πρωκτού χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ανάταξής τους.

Πού οφείλεται η αιμορροϊδοπάθεια;

Η αιμορροϊδοπάθεια οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δυσκοιλιότητα. Γενικότερα, οι συνηθέστεροι παράγοντες που οδηγούν στην πάθηση είναι:

  • Κακή διατροφή (φτωχή σε φρούτα και φυτικές ίνες)
  • Απουσία σωματικής άσκησης
  • Εγκυμοσύνη
  • Έντονος και χρόνιος βήχας
  • Αυξημένη ηλικία
  • Άρση μεγάλου βάρους
  • Μακρά παραμονή στην τουαλέτα

Ποιος είναι ο κατάλληλος γιατρός για τη διάγνωση των αιμορροΐδων;

Ο πρωκτολόγος είναι ο πλέον κατάλληλος γιατρός για να θέσει τη διάγνωση των αιμορροΐδων καθώς και να κάνει διαφορική διάγνωση από άλλες πρωκτολογικές παθήσεις. Το αναλυτικό ιατρικό ιστορικό του ασθενούς σε συνδυασμό με την ενδελεχή κλινική εξέταση θα τεκμηριώσουν τη διάγνωση, οδηγώντας σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το βαθμό της πάθησης και την κατάλληλη αντιμετώπισή της. Πολύ σημαντική εξέταση για τη διάγνωση των αιμορροΐδων είναι η πρωκτοσκόπηση, η οποία χρειάζεται εμπειρία και πολύ προσοχή κατά την εκτέλεσή της.

Ελάχιστη Επεμβατικότητα με την Αιμορροϊδοπλαστική LHP® - Η σύγχρονη απάντηση για άμεσα και άριστα αποτελέσματα

Ακολουθώντας τη σύγχρονη φιλοσοφία ελάχιστης επεμβατικότητας στην ιατρική, η αιμορροϊδοπλαστική LHP® αποτελεί μια πρωτοποριακή τεχνική στην αντιμετώπιση των αιμορροΐδων. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία στηρίζεται στη μέθοδο του λέιζερ και εφαρμόζεται σε όλα τα στάδια των αιμορροΐδων. Σε αντίθεση με το κλασικό χειρουργείο, κατά το οποίο αφαιρούνται ολόκληρες οι αιμορροΐδες, η αιμορροϊδοπλαστική LHP® λειτουργεί στοχευμένα και οδηγεί στην άμεση συρρίκνωση του διογκωμένου ιστού, αφήνοντας ανέπαφες και υγιείς τις φυσιολογικές αιμορροΐδες. Με αυτόν τον τρόπο δεν προκαλούνται τραύματα ή αιμορραγία, όπως γινόταν κατά την κλασική ανοικτή αιμορροϊδεκτομή, ενώ ο πόνος ελαχιστοποιείται.

Η διαδικασία διαρκεί περίπου 20 λεπτά, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του, ενώ δεν απαιτείται ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα.

Μοιραία, λοιπόν, η παλαιότερη κλασική χειρουργική μέθοδος έχει δώσει τη θέση της στη νέα αυτή τεχνική, σε σωστά επιλεγμένους ασθενείς, προσφέροντας άριστα αποτελέσματα και βέλτιστη εμπειρία για τον ασθενή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ