ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Ασφαλιστική: Μέχρι τέλος Απριλίου κλείνει το ντιλ με το CVC

Εθνική Ασφαλιστική: Μέχρι τέλος Απριλίου κλείνει το ντιλ με το CVC

Μέχρι το τέλος του Απριλίου θέλει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να ολοκληρωθεί και τυπικά η συμφωνία με το CVC για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Έτσι, έχει ήδη εκκινήσει τις εσωτερικές διαδικασίες ώστε στις 23 Μαρτίου να πάρει την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς τότε το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ αναμένεται να καταλήξει στη σχετική απόφασή του.

Μέχρι τότε, και συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου οι δύο σύμβουλοι του ΤΧΣ, Deloitte και Barclays θα έχουν καταθέσει τις εισηγήσεις τους αναφορικά με το τι είναι δέον να γίνει. Και εφόσον τα στοιχεία της εισήγησης επιτρέπουν στο ΤΧΣ να δώσει το «πράσινο φως» για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει απρόσκοπτα.

Εν συνεχεία, έχοντας το «καλώς έχειν» του βασικού του μετόχου (το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας) ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς θα ζητήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο την έγκριση ώστε να προχωρήσει σε έκτακτη γενική συνέλευση με αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η σύγκλιση του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας θα γίνει άμεσα, πριν τα τέλη Μαρτίου ώστε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Απριλίου και σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του μήνα.

Μια Έκτακτη Γενική Συνέλευση που κρίνεται μεν αναγκαία λόγω της σοβαρότητας της διαδικασίας, δεν κρύβει όμως εκπλήξεις με δεδομένη τη σύμφωνη γνώμη του βασικού μετόχου, δηλαδή του ΤΧΣ.

Από εκεί και πέρα, με βάση το χρονοδιάγραμμα, απαιτούνται οι σχετικές εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και έτσι η Εθνική Ασφαλιστική αναμένεται να περάσει στον έλεγχο του CVC εντός του καλοκαιριού ή το αργότερο στις αρχές του Φθινοπώρου.

Τι προβλέπει η πρόταση του CVC

Σημειώνεται ότι με βάση τις τελευταίας πληροφορίες το CVC προσφέρει περίπου 510 εκατ. ευρώ για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής, μια πρόταση που βρίσκει σύμφωνη τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Το μεγαλύτερο κομμάτι των χρημάτων θα καταβληθεί άμεσα, με ένα τμήμα να πληρώνεται στην Εθνική Τράπεζα υπό την αίρεση επίτευξης συγκεκριμένων στόχων.

Σημειώνεται ότι μετά και τις τελευταίες διαπραγματεύσεις έχουν αμβλυνθεί τα θέματα που χώριζαν τις δύο πλευρές, όπως για παράδειγμα το Bankassurance αλλά και τα παλιά ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής της Εθνικής Τράπεζας και έτσι η διοίκησή της προτείνει το CVC ως προτιμητέο επενδυτή για την Εθνική Ασφαλιστική στην επιστολή που έχει στείλει στο ΤΧΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ