ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και οι «τρικλοποδιές» των Μπάκου-Καϋμενάκη

Ελλάκτωρ: Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και οι «τρικλοποδιές» των Μπάκου-Καϋμενάκη
H Γενική Συνέλευση των μετόχων θα πραγματοποιηθεί στις 2 Απριλίου

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ που προτείνει η νέα διοίκηση του Ομίλου, με τη Γενική Συνέλευση που θα ψηφίσει για την έγκρισή της να συνέρχεται στις 2 Απριλίου.

Η εν λόγω αύξηση είναι πανθομολουμένως απαραίτητη, όχι μόνο για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες, κυρίως της ΑΚΤΩΡ, αλλά και για να επιτρέψει στον όμιλο να «γυρίσει σελίδα» ενόψει των μεγάλων εξελίξεων που έρχονται στους κλάδους των κατασκευών, της ενέργειας και των παραχωρήσεων.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν τραπεζικά στελέχη στο CNN Greece η ολοκλήρωση της αύξησης -και μάλιστα σε αυτά τα επίπεδα- είναι αναγκαία προκειμένου να ανοίξουν ξανά οι πόρτες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τόσο σε επίπεδο δανείων όσο και για τις εγγυητικές επιστολές που χρειάζονται για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς.

Εντούτοις, η πλευρά των εφοπλιστών Δημητρίου Μπάκου και Ιωάννη Καϋμενάκη, που αυτή τη στιγμή κατέχουν το 25,5% των δικαιωμάτων ψήφου της Ελλάκτωρ βάζουν μια σειρά από «τρικλοποδιές» στη διαδικασία.

Η πρώτη από αυτές είναι το μπαράζ εξωδίκων με το οποίο έχουν «βομβαρδίσει» τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, ζητώντας να κριθεί παράνομη η όλη διαδικασία με την οποία έχουν αναλάβει τον έλεγχο του Ομίλου, παρά το γεγονός ότι υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία από τη Γενική Συνέλευση.

Η δεύτερη αφορά το αίτημα που κατέθεσαν αναφορικά με την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ομίλου, στο οποίο και ζητούσαν δεκαετή έλεγχο πεπραγμένων, προκειμένου να εμπλέξουν όχι μόνο την προηγούμενη διοίκηση των αδερφών Καλλιτσάντση αλλά και την διοίκηση των Μπόμπολα-Κούτρα πριν δηλαδή το Change4Ellaktor. Μια τέτοια διαδικασία, πέρα από χρονοβόρα, θα ήταν και εντελώς αντιπαραγωγική, ειδικά στην τρέχουσα, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Και τέλος, η τρίτη «τρικλοποδιά» αφορά την ίδια τη διαδικασία της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, καθώς ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει το τι πρόκειται να κάνουν. Δεν είναι δηλαδή γνωστό ούτε αν θα υπερψηφίσουν ούτε αν θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ, βάζοντας έτσι σημαντικά προσκόμματα. Και αυτό, ενώ στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου είχαν συμφωνήσει με την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης της εταιρείας.

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, η πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη δείχνει να λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το όποιο δικό της συμφέρον και όχι το καλό της εταιρείας και ευρύτερα των μετόχων. Και αυτό γιατί ενώ η Reggeborgh ξεκαθάρισε ότι θα προσφέρει την ενδιάμεση χρηματοδότηση -της τάξης των 50 εκατ. ευρώ- που χρειάζεται προκειμένου να συνεχίσει να λειτoυργεί απρόσκοπτα, ο έτερος μεγάλος μέτοχος δημιουργεί προσκόμματα στη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στελέχη του κλάδου, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η ολοκλήρωση της Αύξησης είναι μονόδρομος, με τη Reggeborgh να εμφανίζεται διατεθειμένη να αποκτήσει και τις αδιάθετες μετοχές, κάνοντας πράξη τη δέσμευσή της να οδηγήσει την Ελλάκτωρ στην επόμενη ημέρα.

Συγκεκριμένα, όπως ξεκαθάρισε χθες κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε αναλυτές η διοίκηση της Ελλάκτωρ, τα κεφάλαια θα διατεθούν προκειμένου να καλύψουν επενδύσεις ύψους περίπου 20,5 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων στους τομείς της ενέργειας καθώς και 100 εκατ. ευρώ περίπου, για τη συμμετοχή της εταιρείας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.
Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντλήσει η ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ θα διατεθεί με στόχο να καλύψει υποχρεώσεις από δραστηριότητες του εξωτερικού, κυρίως αυτές που σχετίζονται με την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, αλλά και τις υποχρεώσεις της στην ελληνική αγορά, 45 εκατ. ευρώ και 55 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ