ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα δεδομένα στις τράπεζες με την ΑΜΚ της Πειραιώς – Δεν έρχονται άλλες αυξήσεις

Νέα δεδομένα στις τράπεζες με την ΑΜΚ της Πειραιώς – Δεν έρχονται άλλες αυξήσεις
INTIME NEWS

Σε νέα σελίδα περνά ο τραπεζικός κλάδος με την υλοποίηση του project Sunrise της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο CNN Greece, η ενίσχυση ενός από τους τέσσερις πυλώνες βοηθά ολόκληρο το οικοδόμημα.

Παράλληλα πάντως, διαψεύδουν τα όποια σενάρια και σκέψεις περί άλλων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου στα πρότυπα της Τράπεζας Πειραιώς, ξεκαθαρίζοντας ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι υπερ-αρκετά για να καλύψουν τις όποιες ανάγκες, τόσο τρέχουσες όσο και μελλοντικές.

Η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο επίπεδο, όπως προβλέπεται από το project Sunrise είναι πραγματικός “game changer” για το τραπεζικό κλάδο, καθώς με την ολοκλήρωσή του συνολικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα έχει αφήσει πίσω του ένα από τα μεγαλύτερα βαρίδια της κρίσης.

Έτσι, μετά την Eurobank με το Project Cairo, την Alpha Bank με το Project Galaxy και την Εθνική Τράπεζα, που μέχρι τότε αναμένεται να έχει ολοκληρώσει το project Frontier και η Τράπεζα Πειραιώς θα αντιμετωπίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το θέμα των NPL’s/NPE’s.

Παράλληλα, συνολικά οι τράπεζες, αξιοποιώντας τον Ηρακλή ΙΙ αναμένεται να προχωρήσουν σε νέο γύρο τιτλοποιήσεων στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και τα νέα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργήσει η πανδημία, ούτως ώστε να συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μειώνοντας NPE’s τους σε μονοψήφια επίπεδα, ακόμη και κοντά στο 5%.

Η ΑΜΚ της Πειραιώς και οι υπόλοιπες τράπεζες

Στο δεύτερο μέτωπο, αυτό της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το μεγάλο ενδιαφέρον που διαφαίνεται από νέους μετόχους για τη συμμετοχή στην αύξηση, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτή έχει δομηθεί δημιούργησαν σκέψεις και φήμες για αντίστοιχες κινήσεις από άλλες ελληνικές τράπεζες. Μια εξέλιξη που συμπαρέσυρε τις μετοχές τους προς τα κάτω κατά τις δύο τελευταίες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις.

Εντούτοις, όλα τα τραπεζικά στελέχη με τα οποία επικοινώνησε για το θέμα το CNN Greece ξεκαθάρισαν ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν υφίσταται. Όπως τόνισαν, και στις τρεις περιπτώσεις τα υπάρχοντα κεφάλαια υπερκαλύπτουν τις όποιες ανάγκες με βάση τόσο τα σημερινά δεδομένα όσο και με βάση τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Έτσι, στο προσεχές χρονικό διάστημα δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε κάποια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ούτε εκτιμούν ότι υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί κάτι τέτοιο μετά τα αποτελέσματα των stress tests.

Όπως εξηγούσαν, το μόνο σενάριο κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορούσε μια ενδεχόμενη επέκτασή τους (π.χ. αγορά άλλης τράπεζας στο εξωτερικό) όμως κάτι τέτοιο δεν είναι ορατό στον ορίζοντα, τουλάχιστον για το προσεχές μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ