ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην εταιρεία φρούτων Krop η πρώτη επένδυση του fund του Νίκου Καραμούζη

Στην εταιρεία φρούτων Krop η πρώτη επένδυση του fund του Νίκου Καραμούζη
Ο κ. Νίκος Καραμούζης

Πλειοψηφικό μετοχικό ποσοστό στην εταιρεία φρέσκων φρούτων “Krop”, με έδρα την Άρτα πραγματοποίησε το Eπενδυτικό Tαμείο SMERemediumCap του οποίου εκτελεστικός πρόεδρος είναι ο κ. Νίκος Καραμούζης.

Πρόκειται για την πρώτη επένδυση του fund, το οποίο έχει συγκεντρώσει σε πρώτη φάση κεφάλαια ύψους 105 εκατομμυρίων ευρώ από 41 θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Στόχος του fund είναι να επενδύσει μετοχικά σε 10-12 ελληνικές εταιρείες και να «ξεκλειδώσει» την αξία και το πραγματικό δυναμικό των παραπάνω ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι η Krop παράγει και εξάγει περίπου 25 εκατομμύρια κιλά φρούτων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων εσπεριδοειδών, καρπουζιών και ακτινίδιων. Είναι μια 100% εξαγωγική εταιρία, που εξυπηρετεί διεθνείς αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η Krop ενισχύεται με κεφάλαια και ρευστότητα για να υλοποιήσει ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα συμπεριλαμβανομένης της πιθανής εξαγοράς άλλων ομοειδών εταιρειών.

Η Krop ιδρύθηκε το 2011 από δύο νέους επιχειρηματίες, τον Κωνσταντίνο Ροπόκη και τον Σταύρο Τσολάκο, που ανέπτυξαν επιτυχώς την εταιρία και θα παραμείνουν ως συνεπενδυτές και μέλη της διοικητικής ομάδας. Η τελευταία ενισχύεται από τον Δημήτρη Βαλαχή, στη θέση του CEO της εταιρείας. Ο κ. Βαλαχής διαθέτει σημαντική εμπειρία και γνώση του αγροτικού τομέα και έχει διατελέσει στο παρελθόν CEO, υπεύθυνος για το μετασχηματισμό και την αναδιάρθρωση της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας Andromeda.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της SMERemediumCap, Νικόλαος Καραμούζης, υποστήριξε ότι «ο ελληνικός αγροτικός τομέας έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στο εξωτερικό, ιδιαίτερα αν ξεπεράσει τον κατά κερματισμό του και την τεχνολογική και παραγωγική του υστέρηση, ιδιαίτερα αν εκσυγχρονιστεί η παραγωγική, προμηθευτική και εξαγωγική αλυσίδα του, εξέλιξη που προϋποθέτει τη δημιουργία μεγαλύτερων και πιο εύρωστων εταιρικών σχημάτων. Τα τελευταία θα έχουν καλύτερες δυνατότητες να αξιοποιήσουν οικονομίες κλίμακος, αναβαθμίζοντας παράλληλα την τεχνολογική και παραγωγική υποδομή τους και τις δυνατότητες ανάπτυξης εργασιών στο εξωτερικό. Η SMERC σκοπεύει να επενδύσει επιπρόσθετα κεφάλαια σε εταιρείες στο χώρο των φρέσκων φρούτων, διαμορφώνοντας στενές σχέσεις συνεργασίας και στήριξης των Ελλήνων παραγωγών με σύγχρονα εργαλεία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ