ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Reggeborgh: Θα καλύψουμε το ομολογιακό της ΑΚΤΩΡ αν εγκριθεί η αύξηση

Reggeborgh: Θα καλύψουμε το ομολογιακό της ΑΚΤΩΡ αν εγκριθεί η αύξηση

Να καλύψει πλήρως το ομολογιακό δάνειο της ΑΚΤΩΡ, ύψους 50 εκατ. ευρώ προτίθεται η Reggeborgh, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.

Την ίδια στιγμή πάντως, η Greenhill εγείρει το ερώτημα αν η διοίκηση της Ελλάκτωρ είναι νόμιμη, παραπέμποντας στην έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ελλάκτωρ έχει ως εξής:

Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το διακριτικό τίτλο «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» (εφεξής η «Εταιρεία»), ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, την 7η Απριλίου 2021, παρέλαβε επιστολή του μετόχου Reggeborgh Invest B.V. με την οποία καθιστά γνωστή την πρόθεση συμμετοχής της στην έκδοση του νέου Ομολογιακού Δανείου της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. και τη δέσμευση συμμετοχής της στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Συγκεκριμένα η Reggeborgh Invest B.V δηλώνει ότι:

  1. Προτίθεται να συμμετάσχει στο Ομολογιακό Δάνειο της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. ως ομολογιούχος δανειστής με το σύνολο του ποσού €50 εκατομμυρίων, υπό την προϋπόθεση έγκρισης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε., από την επικείμενη εξ’ αναβολής Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα λάβει χώρα την 22α Απριλίου 2021. Η αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανείου θα λάβει χώρα με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. η οποία όπως έχει γνωστοποιήσει το Διοικητικό Συμβούλιο θα κατευθυνθεί για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. μέχρι ποσού €100 εκατομμυρίων.
  2. Δεσμεύεται να συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε. εξασκώντας πλήρως τα δικαιώματα συμμετοχής της όπως απορρέουν από την παρούσα μετοχική σύνθεση. Ταυτόχρονα και στην περίπτωση κατά την οποία μέτοχοι της Εταιρείας δεν ασκήσουν πλήρως τα δικαιώματα τους, θα αιτηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο αγορά επιπρόσθετων μετοχών που θα προκύψουν από τυχόν αδιάθετα δικαιώματα μετόχων σύμφωνα με διαδικασία που θα ορίζεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Η συμμετοχή στην αύξηση με (α) εξάσκηση ίδιων δικαιωμάτων και (β) εξάσκηση τυχών αδιάθετων δικαιωμάτων θα γίνει μέχρι του συνολικού ποσού των €50 εκατομμυρίων.
  3. Στην περίπτωση κατά την οποία εξασκηθούν πλήρως τα δικαιώματα ψήφου από τους υφιστάμενους μετόχους η Reggeborgh Invest B.V. δεν θα αναλάβει επιπρόσθετη συμμετοχή.
  4. Η παραπάνω πρόθεση/δέσμευση δεν εμποδίζει την Reggeborgh Invest B.V. να αγοράσει επιπρόσθετες μετοχές και/η να συμμετέχει στην αγοραπωλησία δικαιωμάτων στο μέλλον, εφόσον κριθεί ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στην επενδυτική της φιλοσοφία.

Παράλληλα, ο μέτοχος Reggeborgh Invest B.V. αιτήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο να γνωστοποιηθούν οι προθέσεις/δεσμεύσεις της στο ευρύ επενδυτικό κοινό, και να συμπεριληφθούν στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.

Greenhill: Είναι νόμιμη η διοίκηση της Ελλάκτωρ;

Από την πλευρά της η Greenhill κάνει λόγο για πλήρη δικαίωση του αιτήματός της για την αποπομπή της σημερινής διοίκησης της εταιρείας επικαλούμενη την έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κλάδο των κατασκευών. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι στον κλάδο των κατασκευών δεν διασφαλίζονται συνθήκες ανταγωνισμού και ότι η νομοθεσία δεν επαρκεί για τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφέρεται ονομαστικά στην εμφάνιση της Reggeborgh Invest ως παράδειγμα νόθευσης του ανταγωνισμού, εξέλιξη που δικαιώνει πλήρως τις απόψεις της Greenhill Investments Limited των εφοπλιστών Μπάκο και Καϋμενάκη, που είχαν επισημάνει το παράδοξο του εγχειρήματος οι δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες να έχουν τον ίδιο υποτίθεται παθητικό, μέτοχο.

Είναι πολύ πιθανό, οι εύλογες διαπιστώνεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, να είχαν γνωστοποιηθεί στην ολλανδική εταιρεία και οδήγησαν στον «επείγουσα» εξαγορά των μετοχών τους στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τον Γ. Περιστέρη. Είναι φανερό ότι η εσπευσμένη πώληση των μετοχών, έγινε υπό την πίεση προφανών διαπιστώσεων παρότι το ολλανδικό επιτελείο υποστήριζε ότι δεν ισχύουν ενώ το επιτελείο του ολλανδού κεφαλαιούχου προσπαθούσε να συκοφαντήσει τους δύο επιχειρηματίες που «τόλμησαν» να αντιταχθούν στα σχέδιά τους.

Τώρα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκαθαρίζει ότι ο υποτιθέμενος παθητικός μέτοχος (Reggeborgh) μετατράπηκε σε… κανονικό αφού λειτουργούσε σε συνδυασμό με άλλους μετόχους για να ελέγξει την διοίκηση της Ελλάκτωρ. Το ουσιαστικό όμως ερώτημα που προκύπτει είναι αν σήμερα υπάρχει νόμιμη διοίκηση στην Ελλάκτωρ καθώς το αίτημα για αποπομπή της διοίκησης που θα συζητηθεί στην επόμενη γενική συνέλευση μετόχων της Ελλάκτωρ αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού «διαπιστώθηκε ότι υπήρξε σημαντική συγκέντρωση του κλάδου των κατασκευών τη τελευταία δεκαετία με αύξηση των φραγμών εισόδου σε ορισμένες από τις επί μέρους αγορές. Επιπλέον, εντοπίστηκε ότι η κοινή οριζόντια συμμετοχή συγκεκριμένου fund στις δύο μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες, δύναται να οδηγήσει σε βλάβη (εννοώντας την ολλανδική εταιρεία Reggeborgh, που ήθελε να είναι μεγαλομέτοχος ταυτόχρονα σε ΓΕΚ Τέρνα και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.»

Και η επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, συνεχίζει:

«Συγκεκριμένα παρατηρήθηκε ότι στη μια εταιρεία συγκεκριμένο επενδυτικό fund είχε ενισχύσει το ποσοστό συμμετοχής του σε χρονικό διάστημα μίας διετίας από 5% σε 30% περίπου μέσω διαδοχικών χρηματιστηριακών συναλλαγών, γεγονός που στον χρόνο εκκίνησης της παρούσης έρευνας παρείχε κάποιες ενδείξεις για πιθανή άσκηση επιρροής από το fund στην εταιρεία. Το ίδιο επενδυτικό σχήμα φαίνεται, σε χρονικό διάστημα περίπου 1 ½ έτους, να αυξάνει τη συμμετοχή του σε άλλη ανταγωνιστική επιχείρηση της πρώτης εταιρείας, από ποσοστό υπολειπόμενο του 5% σε ποσοστό 15%, με δυνατότητα αύξησης του ποσοστού περίπου σε 27%, μέσω μελλοντικής άσκησης ενός δικαιώματος προαίρεσης για την αγορά μετοχών (call-option).

Η εν λόγω μέτοχος Reggeborgh Invest B.V δεν ενεργούσε πλέον ως καθαρά παθητικός επενδυτής στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά έχει λάβει πρωτοβουλίες για να συμμετάσχει ενεργά σε επίπεδο συλλογικών οργάνων της εταιρείας γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από τις ενέργειες στις οποίες έχει ήδη προβεί μετά από συντονισμό με δυο ακόμα μετόχους της εταιρείας (εκτιμάται ότι οι εν λόγω μέτοχοι διατηρούν από κοινού ποσοστό της τάξεως του 2% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας) για την υποβολή αιτήματος σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με σκοπό την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα κατόπιν του από 03.12.2020 αιτήματος των μετόχων μειοψηφίας Reggeborgh Invest B.V., Α.Γ. και Χ.Π., κατόχων κατά το χρόνο εκείνο 22.094.903 κοινών ονομαστικών μετοχών της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ προτάθηκε στις 07.01.2021 η διεξαγωγή Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκε μια μεταστροφή του εν λόγω κοινού μετόχου στη μία τουλάχιστον εταιρεία από πιθανά παθητικό επενδυτή σε οιονεί ενεργητικό, καθώς αιτήθηκε από κοινού με άλλους μειοψηφούντες μετόχους τη διεξαγωγή έκτακτης Γενικής Συνέλευσης30 με θέματα μεταξύ άλλων την ανάκληση του συνόλου των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων/μη εκτελεστικών μελών την ανάκληση του συνόλου των μελών της επιτροπής ελέγχου της εταιρείας εκλογή νέας επιτροπής Ελέγχου της Εταιρείας.

Πρόσφατες θεωρητικές και εμπειρικές μελέτες έχουν δείξει ότι επενδυτικά σχήματα σε διάφορες αγορές μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες για τον ανταγωνισμό σε ορισμένες αγορές, κυρίως σε περιπτώσεις που παρατηρούνται ολιγοπωλιακές συνθήκες και υψηλός βαθμός συγκέντρωσης. Σε περιπτώσεις που θεσμικοί επενδυτές έχουν κοινές συμμετοχές σε διάφορες επιχειρήσεις σε ένα κλάδο και κυρίως σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις μπορεί οι τιμές να αυξάνονται, και να υπάρχουν λιγότερα κίνητρα πραγματικού ανταγωνισμού. Λαμβανομένου υπόψη ότι τα επενδυτικά σχήματα κατέχουν συνήθως μειοψηφικά ποσοστά σε επιχειρήσεις, η απόκτηση αυτών των ποσοστών συνήθως εκφεύγει του προληπτικού ελέγχου συγκεντρώσεων, ενώ η εφαρμογή του άρθρου 101 ΣΛΕΕ ή άρθρο 1 Ν 3959/2011 μπορεί να γίνει μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Παρόλα αυτά διάφορα κανάλια, άμεσα και έμμεσα υπάρχουν ώστε αυτοί οι επενδυτές να ασκούν σημαντική επιρροή στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν.

Βάσει των ανωτέρω κρίθηκε σκόπιμο να εξετασθούν όλες οι τυχόν κοινές συμμετοχές στις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες, εφόσον υφίστανται, θα μπορούσαν να εγείρουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι εν λόγω εταιρείες βρίσκονται σε καθεστώς πραγματικού ανταγωνισμού μεταξύ τους, λαμβανομένων υπόψη των επικείμενων διαγωνιστικών προκηρύξεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων ιδιαίτερα υψηλού προϋπολογισμού.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ