ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς άλλαξε η πανδημία την αγορά εργασίας στην Ελλάδα

Πώς άλλαξε η πανδημία την αγορά εργασίας στην Ελλάδα
Unsplash

Νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας, στους μισθούς αλλά και τις προτεραιότητες των εργαζομένων και των εταιρειών έφερε η πανδημία, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία Randstad.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα HR Trends της Randstad, ενώ στις αρχές του 2020 το πιο σημαντικό στοιχείο για την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων θεωρούνταν το ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών, με την εμφάνιση της πανδημίας αυτό φαίνεται να αλλάζει σημαντικά, παρουσιάζοντας πτώση που το τοποθετεί πλέον στην τέταρτη θέση.

Έτσι, το 2021, η ισχυρή επωνυμία του εργοδότη, η υψηλή εργασιακή ασφάλεια, η ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση αξίας του εργοδότη και το ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών συνιστούν τα κύρια στοιχεία προσέλκυσης κορυφαίων ταλέντων.

Αντίστοιχα, η επίδραση της πανδημίας άλλαξε τον τύπο των παροχών που προσφέρονται από τις εταιρείες. Οι εταιρείες που παρέχουν ιατρική ασφάλιση ή προγράμματα υγείας και ευεξίας σημειώνουν αυξητική τάση, ενώ ο αριθμός των ερωτηθεισών εταιρειών που προσφέρουν ανταγωνιστικούς μισθούς ή ασφάλειες ζωής σημειώνει σημαντική μείωση.

Παρόλο που τα προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εξέλιξης είναι δύο από τις πιο συχνές παροχές, ο αριθμός των εταιρειών που προσφέρουν αυτά τα προνόμια μειώθηκε σε σχέση με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη στις αρχές του 2020.

Στόχος η διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων

Σε πείσμα της πανδημίας πάντως, η πλειονότητα των επιχειρήσεων επιδιώκει είτε να κρατήσει σταθερό είτε ακόμη και να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, προκύπτει πως το 28% των ερωτηθέντων πρόκειται να διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων τους στα ίδια επίπεδα για τους επόμενους 6 μήνες, συνεχίζοντας να εφαρμόζει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει την πιθανή αύξηση ζημίας. Από την άλλη, το 26% των ερωτηθέντων είναι αισιόδοξο ότι θα ενεργοποιήσει ξανά τα σχέδια πρόσληψης νέου προσωπικού.

Σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων χωρίς να προβεί σε νέες προσλήψεις αναμένοντας πρώτα την ανάκαμψη της οικονομίας ενώ μόνο το 4% αυτών σχεδιάζει μείωση του προσωπικού.

Πάντως τα ποσοστά αυτά είναι σαφώς χαμηλότερα σε σχέση με το 2020 όταν η πλειονότητα των επιχειρήσεων (81%) εκτιμούσε ότι θα αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων.

Ήρθε για να μείνει η τηλεργασία

Τεκτονικές αλλαγές επέφερε η πανδημία και στον τόπο εργασίας, καθώς ποσοστό 47% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμο να επιτρέψει στους υπαλλήλους του να εργάζονται εξ αποστάσεως για τουλάχιστον μερικές ημέρες την εβδομάδα, ενώ μόνο το 4% σκέφτεται να υιοθετήσει εξ ολοκλήρου την απομακρυσμένη εργασία.

Μια από λύσεις που υιοθέτησαν οι εταιρείες από την αρχή της πανδημίας ήταν η εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, η οποία εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εταιρειών ώστε να διαφυλάξουν ότι όσοι εργαζόμενοι προσέρχονται στους χώρους εργασίας θα παραμένουν ασφαλείς. Επίσης, το 64% των ερωτηθεισών εταιρειών μετέβησαν σε καθεστώς εργασίας από το σπίτι, για την αποφυγή της φυσικής επαφής με άλλους εργαζομένους.

Το 46% των ερωτηθέντων στην έρευνα δηλώνει ότι έχουν υιοθετήσει εργαλεία για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, με στόχο τη διασφάλιση τόσο της παραγωγικότητας όσο και της υγείας των εργαζομένων τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες άλλαξαν συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας. Η επένδυση στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, η διατήρηση της λειτουργίας και οργάνωσης της εταιρείας και η διαχείριση του καθεστώτος τηλεργασίας είναι οι τρεις νέες μεγάλες οργανωτικές προκλήσεις σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Επίσης, η διατήρηση σχέσεων με πελάτες και προμηθευτές, η αποφυγή σημαντικών οικονομικών απωλειών και η διασφάλιση διαδικασιών και παραγωγικότητας αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για περισσότερο από το ένα τέταρτο των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες αναμένουν ότι θα σημειωθεί ανάκαμψη του όγκου των πωλήσεων κατά το δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο του 2021, ενώ 12% των ερωτηθεισών εταιρειών βρίσκεται ήδη στα επίπεδα προ κρίσης.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι με βάση τις απαντήσεις, η κρίση του κορωνοϊού δεν είχε αντίκτυπο σχεδόν στο ένα τρίτο των ερωτηθέντων

Η ταυτότητα της έρευνας

Στην έρευνα της Randstad που διεξήχθη από τον Οκτώβριο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021 συμμετείχαν 431 στελέχη με σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και ανώτατα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού, που δραστηριοποιούνται σε ποικίλους τομείς στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι τα πορίσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν αναλυτικά από την κυρία Λήδα Σγουράκη, Regional Manager, Professionals, Randstad Ελλάδας στο webinar με θέμα 'top 2021 HR trends', το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 11:00 - 12:00. Για να παρακολουθήσετε δωρεάν το σεμινάριο κάντε την εγγραφή σας εδώ.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ