ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αlpha Bank: Πώς θα γίνει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Αlpha Bank: Πώς θα γίνει η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου

Ζήτημα ωρών είναι πλέον οι ανακοινώσεις για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank καθώς η τράπεζα επισπεύδει και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου ώστε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία.

Στόχος είναι να απαντήσει στα ερωτήματα των επενδυτών αλλά και ταυτόχρονα να διασκεδάσει την αρνητική εικόνα στο χρηματιστήριο, καθώς στη συνεδρίαση της Παρασκευής η μετοχή της κατέγραψε ισχυρές απώλειες.

Έτσι, η διοίκηση της Alpha Bank αναμένεται να περιγράψει τις βασικές παραμέτρους της αύξησης αλλά και να εξηγήσει το χρονισμό αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό που θα επικοινωνήσει η διοίκηση της τράπεζας είναι πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στοχεύει αποκλειστικά στο να εξασφαλίσει ότι η τράπεζα θα μπορέσει να ξεκλειδώσει υψηλότερα επίπεδα διψήφιας κερδοφορίας, χρηματοδοτώντας με ιδία μέσα τον μετασχηματισμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Απαντώντας στο θέμα του χρονισμού, η βασική επιχειρηματολογία είναι πως η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση Alpha, με στόχο την ταχεία επίτευξη διψήφιου ποσοστού κερδοφορίας και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της τράπεζας.

Μάλιστα, αναμένεται να επαναλάβει πως, τα κεφάλαια που διαθέτει επαρκούν πλήρως για να μειώσει τα NPEs σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα. Έτσι, πρόκειται για την πρώτη ΑΜΚ με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά τα τελευταία χρόνια στον κλάδο, υπολογισμένη με βάση τις εκτιμώμενες απαιτήσεις δανειοδοτήσεων που θα προέλθουν από την υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και δεν συγκρίνεται με αντίστοιχες κινήσεις του παρελθόντος.

Το ύψος της αύξησης και οι παλιοί μέτοχοι

Αναφορικά με το κρίσιμο ερώτημα του τι θα γίνει με τους παλαιούς μετόχους, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν δικαιώματα προτίμησης, κύκλοι της τράπεζας ξεκαθαρίζουν πως, μέσα από τη διαδικασία διασφαλίζονται τα συμφέροντα των υφιστάμενων μετόχων, οι οποίοι και θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στην ΑΜΚ κατά το ποσοστό που θα κατέχουν. Αντίστοιχα δεν τίθεται ζήτημα dilution ή split, γεγονός που θα οδηγούσε σε απομείωση της αξίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν υπάρξουν αδιάθετες μετοχές από τους παλαιούς μετόχους, είναι εξασφαλισμένο ότι αυτές θα αγοραστούν από νέους. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και anchor investors, προερχόμενοι είτε από το υπάρχον μετοχολόγιο είτε από νέους επενδυτές.
Ως προς την τιμή της αύξησης, το ελάχιστο όριο είναι το 1 ευρώ, καθώς αυτό συνεπάγεται μία προσαρμοσμένη αξία PTBV στο 0,4x, ποσοστά στα οποία κινείται σήμερα η Τράπεζα Πειραιώς ενώ μετά την αύξηση η Alpha Bank θα πλησίαζε περισσότερο την Eurobank η οποία διαπραγματεύεται στο 0,6x.

Τι συμβαίνει με τη μετοχή

Αναφορικά με τη συμπεριφορά της μετοχής στο Χρηματιστήριο, όπως τονίζουν κύκλοι της τράπεζας, η νευρική αντίδραση της αγοράς εξαιτίας της διαρροής επικεντρώθηκε στην Ελλάδα και σε μικρομετόχους. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι βασικοί ιδιώτες μέτοχοι εμφανίζονται υποστηρικτικοί ενώ – σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου – θετική είναι και η αντίδραση της κυβέρνησης που αναγνωρίζει την αναπτυξιακή δυναμική μίας ενδεχόμενης ΑΜΚ.

Τέλος, αναφέρουν πως σε επίπεδο αποτίμησης και δεδομένου ότι η ΑΜΚ θα επιτρέψει στην Τράπεζα να ανέβει σε διψήφια ποσοστά κερδοφορίας σε σύντομο χρονικό διάστημα έχοντας ταυτόχρονα περιορίσει σε μονοψήφιο ποσοστό τα «κόκκινα δάνεια», η δίκαιη αποτίμηση της Τράπεζας θα μπορούσε να προσεγγίσει τα 3,8 δις ευρώ (δηλαδή αποτίμηση 0,7x PTBV), δημιουργώντας αξία για παλαιούς και νέους μετόχους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ