ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Forthnet μετονομάζεται σε Nova: Το σχέδιο ανάπτυξης και το ενδιαφέρον για την εξαγορά της Wind

Η Forthnet μετονομάζεται σε Nova: Το σχέδιο ανάπτυξης και το ενδιαφέρον για την εξαγορά της Wind
Nova

Σελίδα στην ιστορία της γυρίζει η Forthnet που μετονομάζεται πλέον σε Nova ευθυγραμμίζοντας την εταιρική επωνυμία με την εμπορική ονομασία που χρησιμοποιεί εδώ και αρκετό καιρό.

Η Nova βρίσκεται πλέον σε μία φάση αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού μετά την ένταξη της στη United Group, η οποία διαβλέπει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Wind για την εξαγορά της οποίας ενδιαφέρεται.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου για την ανακοίνωση της μετονομασίας, η Victoriya Boklag, διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη Wind Ελλάς, δεδομένου κιόλας ότι η Nova δεν έχει ακόμη παρουσία στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Η κα Boglag πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει κάτι άλλο επί του θέματος. Σημειωτέον πάντως ότι κύκλοι της Wind με τους οποίους επικοινωνήσαμε σημείωναν ότι «όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει με τους μετόχους μας».

Η Nova έχει λάβει άδεια προκειμένου να λειτουργήσει ως εικονικός πάροχος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (MVNO) χρησιμοποιώντας το δίκτυο άλλου παρόχου. Όμως, όπως ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο διευθύνων σύμβουλος της Nova, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, οι τιμές χονδρικής στη σχετική συμφωνία με τη Vodafone Ελλάδος δεν είναι τέτοιες που θα έκαναν λειτουργικό το επιχειρηματικό μοντέλο και υπάρχουν συζητήσεις για νέες τιμές.

Σύμφωνα με την κα Boklag, η United Group, βασικός μέτοχος της οποίας είναι η BC Partners, έχει επενδύσει 150 εκατ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο για την απόκτηση και την αναδιάρθρωση της εταιρείας, ενώ πρόκειται να επενδύσει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ. Επίσης σημείωσε ότι η δεύτερη φάση του πενταετούς επενδυτικού σχεδίου για τη Nova βρίσκεται υπό ανάπτυξη. Σημειωτέον πως η United Group είναι από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με 11 εκατομμύρια πελάτες και 55 κανάλια σε 8 χώρες.

Τόσο η κα Boklag όσο και ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισαν αρκετές φορές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία πολύ μεγάλη αναδιάρθρωση της Nova, με τον δεύτερο να αναφέρει πως η εταιρεία πραγματοποιεί επενδύσεις για την κατασκευή νέων υποδομών, την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και συστημάτων πληροφορικής, την ανάπτυξη νέων προϊόντων, τον ανασχεδιασμό του brand Nova και την αναβάθμιση των σημείων επαφής με τους πελάτες.

Τα στελέχη της United Group και της Nova έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στον τομέα του περιεχομένου τονίζοντας ότι η δεύτερη απέκτησε σημαντικό διεθνές αθλητικό περιεχόμενο (La Liga, Bundesliga κ.ά). Μάλιστα, ήταν αξιοσημείωτη η δήλωση της κα Boklag ερωτώμενη για το θέμα των δικαιωμάτων της Super League ότι η επένδυση που έγινε πέρσι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. Επιπλέον, η επικεφαλής της United Group αναφέρθηκε αρκετές φορές στο θέμα της αντιμετώπισης της πειρατείας, σημειώνοντας μάλιστα ότι οι παράνομες συνδέσεις ανέρχονται σε περίπου 400 χιλιάδες στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που έγινε για λογαριασμό της Nova από συμβουλευτική εταιρεία.

Όσον αφορά στο περιεχόμενο, αναφέρθηκε ότι θα υπάρξει περαιτέρω επένδυση και για τοπικό περιεχόμενο. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι προχωρά και το πλάνο δημιουργίας νέας εταιρείας όπου θα ενταχθεί ο τομέας της παραγωγής και διαχείρισης περιεχομένου της Nova.

Επενδύσεις σε υποδομές

Όσον αφορά τις επενδύσεις σε υποδομές, ο κ. Γεωργιόπουλος υποστήριξε ότι ο στόχος είναι να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε «ανοικτά» δίκτυα επόμενης γενιάς με την κα Boklag να κάνει λόγο για αρκετές συζητήσεις και αναζήτηση επιλογών. Μάλιστα, η επικεφαλής της United Group ανέφερε ότι υπάρχουν συζητήσεις και με τη ΔΕΗ, η οποία συζητά την ανάπτυξη του δικού της τηλεπικοινωνιακού δικτύου για συνεργασία σε επίπεδο χονδρικής.

Γενικότερα, τα στελέχη της United Group και της Nova τόνισαν ότι θα δούμε πολύ περισσότερα πράγματα από το φθινόπωρο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των απαντήσεων στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αναφέρθηκε ότι από το φθινόπωρο θα λανσαριστεί η πλατφόρμα streaming EON που έχει αναπτύξει η United Group, ενώ στα πλάνα περιλαμβάνεται και η επέκταση και η αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων της Forthnet.

Μέχρι το τέλος του έτους, επίσης, αναμένεται να ξεκαθαρίσει και αν θα συνεχιστεί η συνεργασία με Vodafone και Wind στις οποίες η Nova διαθέτει τα κανάλια Novasports. Η κα Boklag ανέφερε ότι υπάρχουν συζητήσεις για την ανανέωση της συμφωνίας, αλλά σημείωσε ότι Vodafone και Wind μάλλον περίμεναν να υπάρξει μείωση των τιμών. Κάτι που δεν φαίνεται να αποδέχεται η United Group, η οποία έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στον τομέα του αθλητικού περιεχομένου.

Όσον αφορά στα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών, ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει ενδιαφέρον τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, δεδομένης της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που υπάρχει στον συγκεκριμένο χώρο από την πλευρά της Nova.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ