SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Data Analyst: Μία από τις καλύτερες επιλογές καριέρας για το 2021

Data Analyst: Μία από τις καλύτερες επιλογές καριέρας για το 2021

Μία έξυπνη, μεθοδευμένη και στρατηγική επιλογή καριέρας για τους απόφοιτους ή επαγγελματίες πολλαπλών κλάδων, όπως τα Οικονομικά, η Λογιστική, ή Διοίκηση Επιχειρήσεων και οι Θετικές επιστήμες. Οι Data Analyst συγκαταλέγονται στους πιο περιζήτητους ανερχόμενους επαγγελματίες στη νέα εποχή της αγοράς.

Η Ανάλυση Δεδομένων είναι η επιστήμη που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να επεξεργάζονται τεράστιους όγκους δεδομένων και να τα «μεταφράζουν» σε συμπεράσματα. Οι εταιρείες συλλέγουν πολλαπλά δεδομένα – φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους- από πελάτες, προμηθευτές, συνεργάτες και τρίτα πρόσωπα και μέσω ειδικής επεξεργασίας, εξάγουν αποτελέσματα που τους βοηθούν να διαμορφώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπορική τους πολιτική και τη στρατηγική marketing, καθώς επίσης και να βελτιστοποιούν τις διαδικασίες παραγωγής. Το Business Intelligence (BI) και το Data Analysis άλλαξαν τον τρόπο που λειτουργούν οι εταιρείες και κατ’ επέκταση, τη σύσταση της αγοράς εργασίας.

Το επάγγελμα του Data Analyst, κατ’ επέκταση, θεωρείται από τα πιο περιζήτητα στη σύγχρονη αγορά, με τις εταιρείες να δαπανούν ολοένα και μεγαλύτερα ποσά στη στελέχωση ικανών και καταρτισμένων υπαλλήλων. Για να γίνει κάποιος Data Analyst χρειάζεται να διαθέτει μία ευρεία ποικιλία δεξιοτήτων, οι οποίες σχετίζονται με τη διαχείριση βάσεων δεδομένων, με την ανάλυση, το reporting και τον προγραμματισμό.

Από ποιόν κλάδο πρέπει να προέρχεται κάποιος ώστε να γίνει Data Analyst;

Μιλώντας με τον Δημήτρη Κυριακάτη και τον Ευθύμη Βαφειάδη, ιδρυτές του Workearly, της πρώτης εκπαιδευτικής coaching υπηρεσίας για επιτυχημένη καριέρα στην αγορά της τεχνολογίας, επαγγελματίες από διάφορους κλάδους, όπως για παράδειγμα τα οικονομικά, τη λογιστική, το management ή τις θετικές επιστήμες, μπορούν να γίνουν περιζήτητοι στην αγορά ως Data Analysts.

Η λογική είναι η εξής: ΗΑνάλυση Δεδομένων συνδυάζει δεξιότητες από πολλούς διαφορετικούς κλάδους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επαγγελματίες από διαφορετικές σχολές μπορούν να εισφέρουν σε αυτή την ειδικότητα αξιοποιώντας τις βάσεις που έχουν ήδη αναπτύξει σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό με αφορμή την ακαδημαϊκή τους κατάρτιση. Οι υπόλοιπες δεξιότητες, καλλιεργούνται, όπως μας διαβεβαιώνουν οι ιδρυτές του Workearly, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε υποψηφίου και με τη σωστή και μεθοδική στρατηγική.

Η ανάλυση Δεδομένων χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό για την εξαγωγή οικονομικών συμπερασμάτων με την ανάλυση οικονομικών δεδομένων. Είναι επομένως εύλογο ότι οι απόφοιτοι των Οικονομικών, της Λογιστικής και τις Διοίκησης Επιχειρήσεων, είναι κατεξοχήν υποψήφιοι, ειδικά για τους ρόλους Data Analyst / Business Intelligence (BI) Analyst, δεδομένου ότι είναι εξοικειωμένοι με το αντικείμενο της ανάλυσης το οποίο πραγματοποιούν.

Το επάγγελμα του Data Analyst είναι συνυφασμένο με την αναλυτική και μαθηματική λογική, καθιστώντας αντίστοιχα επαγγελματίες από το χώρο των Θετικών Επιστημών, όπως για παράδειγμα Μαθηματικούς / Στατιστικούς ή Φυσικούς, ιδανικούς υποψηφίους. Οι συγκεκριμένοι κλάδοι μετρούν ως τώρα πολλούς επαγγελματίες, οι οποίοι - ως επί το πλείστον στην Ελλάδα εργάζονταν στον τομέα της εκπαίδευσης- και πλέον έχουν στραφεί μαζικά στο Data Analysis, με στόχο μία πολλά υποσχόμενη καριέρα.

Οι εταιρείες προτιμούν επίσης επαγγελματίες με εμπειρία σε κάποιον άλλο κλάδο, τεχνικό, ή business, εφόσον συνδυάζουν τις ειδικές γνώσεις του κλάδου τους με την ανάλυση δεδομένων, Για παράδειγμα, μηχανικοί, ή επαγγελματίες από τον χώρο του marketing ή της ναυτιλίας, μπορούν να εκπαιδευτούν στις τεχνολογίες του Data Analysis και να διεκδικήσουν θέσεις εργασίας στην Ανάλυση Δεδομένων του κλάδου τους. Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία σε υψηλές θέσεις που προχωρούν στην εκμάθηση τεχνικών Ανάλυσης Δεδομένων, ώστε να λάβουν πολύ υψηλότερους μισθούς και ταυτόχρονα να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε μία εποχή που όλα αλλάζουν.

Τέλος, προφανώς δεν παραλείπουμε αυτούς με background στο ΙΤ, την πληροφορική και την τεχνολογία οι οποίοι βρίσκονται στο φυσικό τους περιβάλλον λόγω της εξοικείωσης με τον προγραμματισμό. Αυτή η κατηγορία είναι πιο εύκολο να προχωρήσει και σε πιο εξεζητημένα τεχνικά πεδία όπως το Data Engineering, τα Big Data και το Machine Learning. Οι επαγγελματίες αυτού του χώρου προτιμούν κυρίως τους αμιγώς τεχνικούς ρόλους.

Data Analysis και εξ' αποστάσεως εργασία:

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή το Data Analysis είναι στην κορυφή των trends στην αγορά παγκοσμίως και παρέχουν πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες, προοπτικές και τη δυνατότητα εργασίας εξ αποστάσεως τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή, ήδη πολλές εταιρείες δουλεύουν σχεδόν αποκλειστικά remotely. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα Ελλήνων τηλεργαζομένων που δουλεύουν για Ευρώπη και Αμερική.

Συνομιλώντας με τους υπεύθυνους προσλήψεων στην Ελλάδα, διαπιστώνουμε ότι οι μισθοί αυτών των θέσεων είναι αρκετά υψηλοί και ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση αλλά δυστυχώς οι υποψήφιοι δεν κατέχουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες και αυτό φαίνεται στο ποσοστό αποτυχίας στα τεστ γνώσεων που κάνουν οι εταιρείες κατα την διαδικασία επιλογής υποψηφίων.

Οι «τεχνολογίες» που πρέπει να γνωρίζει ο Data Analyst είναι οι εξής:

  • Datawarehouse
  • Βάσεις δεδομένων (sql & nosql)
  • Python
  • Open Source reporting or Visualization tools (PowerBI / Tableau).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν την στιγμή στην επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα είναι ότι αντιμετωπίζονται εκπαιδευτικά όλοι με τον ίδιο τρόπο, με αποτέλεσμα να εξαλείφεται η διαφορετικότητα, η εμπειρία και οι ατομικες δεξιότητες του καθενός. Έτσι οι εκπαιδευόμενοι δεν οδηγούνται στα επιθυμητά αποτελέσματα, νιώθοντας ανασφάλεια σχετικά με το επαγγελματικό τους μέλλον.

Όπως αναφέρουν οι Δημήτρης Κυριακάτης και Ευθύμης Βαφειάδης :

“Υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έρχονται στο Workearly μετά από μια πληθώρα σεμιναρίων και online προγραμμάτων νιώθουν ότι δεν έχουν συγκρατήσει τίποτα, και χρειάζονται την κατάλληλη καθοδήγηση σχετικά με το πού να εξειδικευτούν όπως και εκπαίδευση ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί και να δουλέψουν σε μεγάλες πολυεθνικές ή ανερχόμενες εταιρείες. Επιπλέον το ζήτημα του χρόνου είναι σημαντικό διότι οι περισσότεροι ήδη εργάζονται ή σπουδάζουν παράλληλα ή και τα δύο μαζί . Στην ανταγωνιστική αγορά του σήμερα οι “flat“ λύσεις στην εκπαίδευση δεν δουλεύουν. Πρέπει να δίνεις το 100% της προσοχής σου στον κάθε ένα ξεχωριστά και να προσαρμόζεσαι.”

Το Workearly είναι η πρώτη υπηρεσία στην Ελλάδα που προετοιμάζει και εκπαιδεύει υποψηφίους ατομικά, στο χώρο της τεχνολογίας , με σκοπό να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες και να εργαστούν τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού.

Με τεχνογνωσία σε εκπαιδευτικές πρακτικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας παγκοσμίως, φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την προσέγγιση της εξατομικευμένης εκπαίδευσης, η οποία άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στην επαγγελματική κατάρτιση.

Στο Workearly, η εκπαίδευση σχεδιάζεται αποκλειστικά με βάση το προφίλ του κάθε επαγγελματία μέσω ειδικής αξιολόγησης. Αυτό καθιστά καταλυτικό παράγοντα στην υψηλή ποιότητα των αποτελεσμάτων και στις επαγγελματικές επιτυχίες των εκπαιδευομένων.

Είναι η μοναδική υπηρεσία όπου υπάρχει συνεχής προσωπική επικοινωνία, επίβλεψη και αξιολόγηση πρόοδου μέσω μικρών στόχων (microlearning). Η διαδικασία εκμάθησης γίνεται με το πιο σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό και πρακτική εξάσκηση με την συμβολή εξειδικευμένων συνεργατών από την Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο που εργάζονται στην αγορά σε αντίστοιχους ρόλους.

Η εκπαίδευση γίνεται 100% εξ αποστάσεως και αποκλειστικά στους χρόνους του καθενός ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη ευελιξία.

Mε παρουσία σε περισσότερες από 6 χώρες και εκατοντάδες επαγγελματίες που το εμπιστεύoνται στην Ελλάδα, με πολλούς να είναι στελέχη εταιρειών με θέσεις ευθύνης σε μεγάλες πολυεθνικές, το workearly αναγνωρισμένα αντιπροσωπεύει την νέα εποχή στην ατομική εκπαίδευση και το upskilling.​

Οποιοσδήποτε υποψήφιος ενδιαφέρεται να γίνει Data Analyst, μπορεί να απευθυνθεί στο Workearly και μέσω της δωρεάν αξιολόγησης προφίλ, αφού δημιουργηθεί το κατάλληλο εκπαιδευτικο πλάνο, σύμφωνα με τις ανάγκες του, να προετοιμαστεί σωστά για να διεκδικήσει νέες ευκαιρίες καριέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ