ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ζαχαριάδης-ΕLPEDISON: Μέτρα για να αποφευχθεί η διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας

Ζαχαριάδης-ΕLPEDISON: Μέτρα για να αποφευχθεί η διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON και Πρόεδρος του ΕΣΑΗ, κ. Ν. Ζαχαριάδης, συμμετείχε στο Renewable & Storage Forum και συγκεκριμένα στο πάνελ «Δομική ή συγκυριακή η αύξηση του ενεργειακού κόστους; - Ποιες είναι οι λύσεις; - Ποιος θα επωμιστεί το βάρος της ενεργειακής μετάβασης;», σχολιάζοντας το ζήτημα του κόστους της ενεργειακής μετάβασης, τους λόγους της αύξησης του ενεργειακού κόστους, ενώ τοποθετήθηκε αναφορικά με τις πιθανές λύσεις ώστε να αποφευχθούν η διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας και μια σημαντική καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ζαχαριάδης επεσήμανε πως το κόστος της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται από την Marginal Clearing Price, που εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου. Κατ’ επέκταση, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο χαμηλότερο είναι και το κόστος της ενεργειακής μετάβασης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μια διαδικασία η οποία θα πρέπει να κοστολογείται, λαμβάνοντας υπόψιν την επίπτωση της στην τιμή του φυσικού αερίου.

Σημείωσε ακόμα πως η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης οδήγησε την παγκόσμια ζήτηση LNG σε επίπεδο που υπερβαίνει τη διαθέσιμη ικανότητα εφοδιασμού, με συνέπεια οι τιμές φυσικού αερίου να αυξηθούν σημαντικά, με πιθανή συνέπεια προβλήματα στον εφοδιασμό και ενεργειακή φτώχεια.

Τόνισε τέλος πως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα υποστηρίζουν τις επενδύσεις Φυσικού Αερίου (Παραγωγή, Μεταφορά και CCGTs) και θα εξορθολογήσουν το χρονοδιάγραμμα ενεργειακής μετάβασης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς και μια σημαντική καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ