SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ιστορία του χάρτινου τραπεζομάντηλου - Ποια είναι η ελληνική εταιρεία που το δημιούργησε

Η ιστορία του χάρτινου τραπεζομάντηλου - Ποια είναι η ελληνική εταιρεία που το δημιούργησε

Πόσες φορές έχουμε χρησιμοποιήσει χάρτινο τραπεζομάντηλο, όχι μόνο στο ταβερνάκι που απολαμβάνουμε το φαγητό μας, αλλά ακόμα και στο σπίτι μας, στα παιδικά πάρτι, στην εταιρική εκδήλωση που διοργάνωσε το τμήμα μας; Το χάρτινο τραπεζομάντηλο είναι εδώ και χρόνια πολύ δεδομένο για τη χρησιμότητά του, καθώς διευκολύνει τη ζωή μας και συμβάλλει στην υγιεινή μας σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το ενδιαφέρον είναι πως το χάρτινο τραπεζομάντηλο αποτελεί καινοτομία μιας αμιγώς ελληνικής εταιρείας, η οποία μάλιστα πρωταγωνιστεί στον κλάδο του χάρτου και των υγρών απορρυπαντικών, ενώ καταγράφει διαρκώς σημαντικές επιδόσεις ανάπτυξης. Πρόκειται για την Ευρωχαρτική.

Ενδιαφέρον σημείο αποτελεί το γεγονός ότι η μηχανή παραγωγής του χάρτινου τραπεζομάντηλου κατασκευάστηκε από έναν εκ των ιδιοκτητών, κύριο Ιωάννη Τρακάκη.

Η Ευρωχαρτική που ιδρύθηκε από δύο φίλους το 1985 (δες παρακάτω όλο το ιστορικό) και δραστηριοποιείται από τότε στην επεξεργασία προϊόντων χάρτου “Tissue”, την παραγωγή υγρών απορρυπαντικών καθώς και την εμπορεία ειδών προσωπικής υγιεινής και συναφών ειδών. Σήμερα, τα ηνία της εταιρείας έχει αναλάβει η νέα γενιά, που προχωρά στο μέλλον με καινοτόμες ιδέες και αποφασιστικές κινήσεις, εφαρμόζοντας ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 17 εκατ. ευρώ και καταγράφοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα: Η ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα της επεξεργασίας χάρτου ανέρχεται πλέον σε 240 τόνους την ημέρα, αυξημένη κατά 82% και στα απορρυπαντικά παραμένει στους 250 τόνους. Διαθέτει 17 γραμμές παραγωγής στο τμήμα χαρτικών, 7 αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής στο τμήμα των απορρυπαντικών, χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και ένα άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό με το εξιδεικευμένο τμήμα R&D.

Μια αμιγώς ελληνική εταιρεία που αναπτύσσεται σταθερά και εντυπωσιακά

Η Ευρωχαρτική παράγει τα γνωστά προϊόντα Endless, αλλά επίσης και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label) για την ελληνική και τη διεθνή αγορά. Ως εκ τούτου, σήμερα οι δραστηριότητές της χωρίζονται σε τρεις βασικούς τομείς: Την ανάπτυξη και παραγωγή χαρτικών και υγρών απορρυπαντικών με το brand name Endless, την ανάπτυξη και παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και τις εξαγωγές.

Οι υπερσύγχρονες παραγωγικές εγκαταστάσεις και οι αποθηκευτικοί χώροι της εταιρείας βρίσκονται στον Ασπρόπυργο, στην Αττική, ενώ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται το υποκατάστημά της που εξυπηρετεί τη Βόρεια Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση που καταγράφει η εταιρεία στην παραγωγική της δυνατότητα ενίσχυσε και την εξαγωγική της δραστηριότητα και είναι ενδεικτικό πως οι εξαγωγές αύξησαν το ποσοστό τους το 2020. Κύριο εξαγώγιμο προϊόν είναι το χάρτινο τραπεζομάντηλο, που όπως αναφέραμε και νωρίτερα αποτελεί καινοτομία της Ευρωχαρτικής.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ευρωχαρτική σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες του κλάδου Χαρτιού – Απορρυπαντικού και βρίσκεται μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών της Ελλάδας, με βάση τη λίστα της ICAP, απασχολώντας περίπου 245 άτομα προσωπικό. Επίσης, αποτελεί μέλος της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ, που έχουν ιδρύσει αμιγώς ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις που διατηρούν την έδρα, την παραγωγή́ και την ιδιοκτησία τους στην Ελλάδα. Η εταιρεία, εξάλλου, πρεσβεύει μια ανθρωποκεντρική πολιτική διοίκησης, επενδύοντας στη διαρκή εξέλιξή του ανθρώπινου δυναμικού της μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα που στοχεύουν στην επαγγελματική κατάρτιση και επιμόρφωσή τους, με αποτέλεσμα ο μέσος όρος παραμονής των εργαζομένων στη εταιρεία να υπολογίζεται στα 15 έτη.

Στόχοι για το μέλλον και νέα προϊόντα

Στόχοι για το μέλλον και νέα προϊόντα

Η δυναμική της Ευρωχαρτικής καταγράφεται και στους στόχους της εταιρείας για το άμεσο και απώτερο μέλλον: Ο διπλασιασμός του μεγέθους της εταιρείας (κύκλος εργασιών 2020 / 57,1 εκ. €) με τη διάθεση στην αγορά καινοτόμων, ποιοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων που θα αποτελούν σημείο αναφοράς απέναντι στον ανταγωνισμό με, παράλληλα, την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από τη χρήση χάρτινων και ανακυκλώσιμων συσκευασιών, αποτελούν τους πυλώνες του μέλλοντος της εταιρείας. Την ίδια ώρα, όμως, η Ευρωχαρτική σχεδιάζει την εκπαίδευση και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού της, μέσα από σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια, ώστε μαζί να δώσουν στην εταιρεία την ώθηση για ακόμα πιο μεγάλες «πτήσεις».

Με το σκεπτικό του σεβασμού στο περιβάλλον είναι σχεδιασμένα και τα νέα προϊόντα της εταιρείας: Η καινοτομία, η ποιότητα και ιδίως η πράσινη επιχειρηματικότητα είναι οι βασικές αρχές της Ευρωχαρτικής ως προς την αντικατάσταση των υλικών συσκευασίας σε κατηγορίες προϊόντων όπως η χαρτοπετσέτα, τα απορρυπαντικά και τα μαλακτικά ρούχων. Ειδικά στον τομέα των συσκευασιών, από τις αρχές του 2020 η εταιρεία προχωρά σε αλλαγές, μειώνοντας το πλαστικό και δημιουργώντας συσκευασίες από χαρτόνι, με βάση τον οικολογικό χαρακτήρα των προϊόντων και την ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας - χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νέα σειρά ρολών υγείας και κουζίνας Endless Earth, που περιλαμβάνει ρολά υγείας, κουζίνας και χαρτοπετσέτες που «πέταξαν» το πλαστικό και κυκλοφόρησαν σε χάρτινες, πολύχρωμες, ανακυκλώσιμες συσκευασίες.

Όλες οι δραστηριότητες της Ευρωχαρτικής διεξάγονται με σεβασμό προς το περιβάλλον και την ασφάλεια των εργαζομένων, με σεβασμό στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων και ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Διαθέτει πιστοποιήσεις ISO 9001, ISO 14001, ISO 22716 για την ανάπτυξη, παραγωγή και διανομή των προϊόντων της και έχει πιστοποιηθεί από τον Οργανισμό Forest Stewardship Council (FSC Standard®) εξασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα χάρτου που παράγει προέρχονται από ελεγχόμενες δασικές πρώτες ύλες, των οποίων η διαχείριση έχει γίνει με νόμιμο, υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας είναι προσεκτικά σχεδιασμένες ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος έκλυσης ρύπων, ενώ στην παραγωγή των απορρυπαντικών, χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες συμβατές με τις τελευταίες νόρμες περί βιοδιασπασιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράγει οικολογικά προϊόντα χάρτου και συνεργάζεται με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Το ιστορικό και η πορεία ανάπτυξης της Ευρωχαρτικής

1985 Γιάννης Τρακάκης και Νίκος Χριστόπουλος ιδρύουν την ΧΡΙΣΤΡΑΚ Ο.Ε., που παράγει είδη χάρτου για οικιακή και επαγγελματική χρήση

1993 Συστήνεται η ΕΥΡΩΧΑΡΤΙΚΗ ΑΕΒΕ - Σχεδιάζεται και κατοχυρώνεται το brand name «Endless» με σήμα τον κύκνο.

1994 Λειτουργεί το πρώτο υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Λανσάρει το χάρτινο τραπεζομάντιλο, αποκλειστική πατέντα της Ευρωχαρτικής.

1995 Ξεκινά η παραγωγή υγρών απορρυπαντικών.

2001 – 2007 Ραγδαία ανάπτυξη, με επενδύσεις σε νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Απασχολεί 174 άτομα προσωπικό.

2019: Η διοίκηση περνά στη δεύτερη γενιά των οικογενειών Τρακάκη και Χριστόπουλου. Ολοκληρώνεται επενδυτικό πλάνο ύψους 17εκατ€ σε εγκαταστάσεις και μηχανολογικό εξοπλισμό με την ανέγερση νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων και αποθηκευτικών χώρων 15.000 τμ. Αύξηση 60% στις εξαγωγές της σε εξειδικευμένα προϊόντα χάρτου υψηλής ποιότητας.

2021: Η Ευρωχαρτική αναπτύσσεται συνεχώς, με τους εργαζόμενους σήμερα να είναι περισσότεροι από 245.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ (%)

ΕΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (%)

2016 13,87%

2017 -4,13%

2018 3,35%

2019 12,65%

2020 8,24%

ΔΗΜΟΦΙΛΗ