ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη συμφωνία Μασούτης-ΣΥΝ.ΚΑ

«Πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στη συμφωνία Μασούτης-ΣΥΝ.ΚΑ
Ενέκρινε η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού τη συμφωνία Μασούτη - ΣΥΝ.ΚΑ ΙΝΤΙΜΕ

Το «πράσινο φως» άναψε η Επιτροπή Ανταγωνισμού που συνεδρίασε σήμερα, στη συμφωνία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μασούτης με την κρητική ΣΥΝ. ΚΑ.

H απόφαση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ήταν ομόφωνη και αφορά στην απόκτηση από την βορειοελλαδίτικη εταιρεία, του αποκλειστικού και κοινού, κατά περίπτωση, ελέγχου επί του κλάδου χονδρικού και λιανικού εμπορίου ειδών σούπερ μάρκετ του ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης, που απαρτίζεται, μεταξύ άλλων, από καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ, συμμετοχές σε επιχειρήσεις, συμβατικές σχέσεις, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Επίσης, η εταιρεία Μασούτης θα αποκτήσει κοινό έλεγχο με τον ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης σε δύο ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς τοπικής εμβέλειας στην Κρήτη.

Η απόφαση

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε ότι η εν λόγω συγκέντρωση, «δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, «στην αγορά λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ σε επίπεδο διανομής, η Επιτροπή προχώρησε στην εξέταση του νομού Χανίων, και των νήσων Χίου, Κέρκυρας, Θήρας και Νάξου υπολογίζοντας τα μερίδια αγοράς σε τοπικό επίπεδο, σε ακτίνα 10 λεπτά με το αυτοκίνητο για τις αστικές περιοχές και έως 30 λεπτά με το αυτοκίνητο για τις ημιαστικές, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες ανταγωνισμού από την πλευρά του καταναλωτή σε τοπικό επίπεδο».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι στη σχετική αξιολόγηση «ελήφθησαν υπόψιν το συνολικό μερίδιο αγοράς της νέας οντότητας, η επαύξηση του μεριδίου της εξαγοράζουσας, τα μερίδια των κυριότερων ανταγωνιστών καθώς και το γεγονός ότι στις σχετικές αγορές δραστηριοποιούνται και τοπικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και επομένως υπάρχει διαφαινόμενη ποικιλία επιχειρηματικών μοντέλων λιανικής (π.χ. cash & carry), τα οποία δύνανται να εξυπηρετούν τις διάφορες ανάγκες των καταναλωτών».

Τι φέρνει η συμφωνία

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συμφωνία Μασούτη – ΣΥΝ.ΚΑ, η οποία πλέον έλαβε και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο με περισσότερα από 400 καταστήματα, πάνω από 9.000 εργαζομένους και συνολικό κύκλο εργασιών ο οποίος θα ξεπερνά το 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα είχε επισημάνει ο αντιπρόεδρος του ΣΥΝΚΑ Δημήτρης Αλεξάκης κατά τη διάρκεια πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης «θα δημιουργήσει τον τέταρτο μεγαλύτερο όμιλο λιανικού εμπορίου με παρουσία σε όλη την Ελλάδα».

Επιπλέον, η Μασούτης θα «μπει» στην αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου της Κρήτης, όπου ο ΣΥΝΚΑ υπολογίζεται πως διατηρεί μερίδιο της τάξεως του 20% στα σούπερ μάρκετ ενώ θεωρείται και ιδιαίτερα σημαντική λόγω του τουρισμού του νησιού.

Παράλληλα η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα αποκτά πρόσβαση και στα νησιά των Κυκλάδων, Ιονίου και των Δωδεκανήσων, όπου ο ΣΥΝΚΑ τα τελευταία χρόνια μέσω των εξαγορών των τοπικών σούπερ μάρκετ, Βιδάλης και Δήμητρα, Μαρκατο, διαθέτει αξιόλογη παρουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ