ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Λύσεις κι επιβραβεύσεις για καταναλωτές και επιχειρήσεις από τις FinTech του Visa Innovation Program

Λύσεις κι επιβραβεύσεις για καταναλωτές και επιχειρήσεις από τις FinTech του Visa Innovation Program

Χρήσιμες λύσεις για καταναλωτές σε διάφορες δραστηριότητες της καθημερινότητάς τους, προσφέρουν οι τρεις από τις έξι ελληνικές FinTech startups που διακρίθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου του Visa Innovation Program.

Οι Welcome PickUps, Parkadoro και Roadcube απευθύνονται σε πολίτες και επαγγελματίες που αναζητούν έξυπνες, σύγχρονες λύσεις για να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους ή να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους. Πλέον, μετά τα επιμορφωτικά σεμινάρια και τα εξειδικευμένα εργαστήρια, οι startups έχουν αποκτήσει σημαντικά εφόδια και χρήσιμες επαφές, ενώ επωφελούνται από τη γρήγορη πρόσβαση σε νέες αγορές και πελάτες, σε ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών και επενδυτών, καθώς και σε τεχνολογικές υποδομές προκειμένου να συνεχίσουν την αναπτυξιακή τους πορεία με δυναμική, ανοδική κατεύθυνση.

Welcome Pickups: Μετατρέποντας τις μεταφορές σε ταξιδιωτική εμπειρία

Τα ταξίδια και η εμπειρία των ταξιδιωτών από τη στιγμή της άφιξής τους στον προορισμό τους, είναι το αντικείμενο της Welcome PickUps. Όπως τονίζει μιλώντας στο CNN Greece ο συνιδρυτής της Αλέξανδρος Τρίμης, «έχουμε πάρει ένα πολύ απλό προϊόν, όπως οι μεταφορές, και το έχουμε μετατρέψει σε μια ταξιδιωτική εμπειρία». Από τη στιγμή που ο επισκέπτης φτάνει στον προορισμό του, η Welcome PickUps αναλαμβάνει τη μεταφορά του από τον σταθμό, το λιμάνι ή το αεροδρόμιο, μετατρέποντάς την παράλληλα σε μέρος της εμπειρίας του ταξιδιού.

Με τον τρόπο αυτό, οι ταξιδιώτες απαλλάσσονται από το άγχος των μετακινήσεων σε έναν «ξένο» προορισμό, ενώ παράλληλα λαμβάνουν από την εταιρεία προτάσεις και ιδέες για διάφορες δραστηριότητες με τις οποίες μπορούν να μεγιστοποιήσουν την εμπειρία τους. Οι σχετικές κρατήσεις για τις μεταφορές ή τις περιηγήσεις γίνονται είτε μέσω του site, είτε μέσω του app.

Με τη συμμετοχή της στο Visa Innovation Program, η Welcome PickUps ήρθε σε επαφή με τραπεζικά ιδρύματα και φορείς του FinTech που δίνουν τα εφόδια για τη μελλοντική της ανάπτυξη. Όπως αναφέρει ο κύριος Τρίμης, μέσω του προγράμματος, κατακτήθηκε «μία γενικότερη εξωστρέφεια με το κοινό, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», απαραίτητη για τη μελλοντική εξέλιξη της εταιρείας.

Parkadoro: Λύσεις πάρκινγκ για πολίτες και επαγγελματίες

Η Parkadoro είναι μία εφαρμογή διαχείρισης χώρων στάθμευσης που δημιούργησε το Park Around, όπως δηλώνει στο CNN Greece ο συνιδρυτής της, Κώστας Αρκάδας. «Η καινοτομία του app είναι ότι είναι πολύ απλό στη χρήση, ότι η χρέωσή του είναι με τον μήνα και δεν χρειάζεται ένα μεγάλο κόστος εγκατάστασης καθώς και η προσαρμοστικότητά του, δηλαδή μπορεί να το χρησιμοποιήσει κάποιος χώρος στάθμευσης ο οποίος είναι υπαίθριος, είτε κάποιος χώρος στάθμευσης ο οποίος έχει μπάρες, κάμερες και λοιπό εξοπλισμό».

Οι χειριστές των χώρων πάρκινγκ μέσω του Parkadoro μπορούν να εκτυπώσουν τιμολόγια, αποδείξεις, να παρακολουθούν οχήματα που εισέρχονται ή εξέρχονται από τον χώρο στάθμευσης και να έχουν πρόσβαση σε σημαντικά αναλυτικά στοιχεία για να αναπτύξουν καλύτερα την επιχείρησή τους. «Οι πληρωμές είναι ένα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας» εξηγεί ο κύριος Αρκαδάς στο CNN Greece και συμπληρώνει πως μέσω του Visa Innovation Program, «καταφέραμε και πετύχαμε η εφαρμογή Parkadoro να είναι διαθέσιμη μέσα από κάποια POS. Έτσι, ένας χώρος στάθμευσης μπορεί να ‘τρέξει’ το Parkadoro, χωρίς να χρειάζεται κανέναν άλλον εξοπλισμό, παρά μόνο το POS του».

RoadCube: Loyalty και επιβραβεύσεις για πελάτες και επιχειρήσεις

Την καλύτερη διασύνδεση επιχειρήσεων και πελατών όσο αφορά στα προγράμματα επιβράβευσης, έχει στόχο η Roadcube, όπως εξηγεί ο ιδρυτής και CEO της startup, Δημήτρης Καλαβάσης. «Ο χρήστης έχει ένα προφίλ, μέσα από το οποίο μπορεί να ακολουθήσει πολλαπλά προγράμματα επιβράβευσης (loyalty) που φτιάχνουν πολλές εταιρείες και να αυξήσει έτσι την αγοραστική του δύναμη, ενώ αντίστοιχα οι εταιρείες μπορούν να φτιάξουν το δικό τους πρόγραμμα επιβράβευσης είτε πρόκειται για μία απλή υλοποίηση είτε για κάτι πολύπλοκο», εξηγεί ο ίδιος στο CNN Greece.

Πρόκειται για μία plug-and-play λύση που μπορεί να εφαρμόζεται αποτελεσματικά, με τα ίδια προηγμένα εργαλεία είτε σε μια μεγάλη επιχείρηση είτε σε μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση με πάγια μηνιαία χρέωση.

Με τη συμμετοχή της Roadcube στο Visa Innovation Program, η εταιρεία κατόρθωσε να έρθει σε επαφή με ένα πολύ μεγάλο δίκτυο επιχειρήσεων και τραπεζών, αλλά και πιθανών επενδυτών: «Πήραμε πολύ καλό feedback για τη λύση που προσφέρουμε στην αγορά, ώστε να εξελιχθούμε και εμείς οι ίδιοι, να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα που παρουσιάζονται και να δημιουργήσουμε συνεργασίες, οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές, στο στάδιο που βρισκόμαστε», δηλώνει ο κ. Καλαβάσης.

Visa Innovation Program: Τέσσερις κύκλοι που αναδεικνύουν και αναπτύσσουν FinTech startups

Για τέταρτη φορά είναι σε εξέλιξη το Visa Innovation Program, μία πλατφόρμα συνεργασίας της Visa για startups και επιχειρηματίες στον χώρο του FinTech, για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το πρόγραμμα λειτουργεί σε συνεργασία με την Crowdpolicy (Ελλάδα), την Eleven Ventures (Βουλγαρία) και τη Hackquarters (Τουρκία), ενώ αυτή τη φορά, στo πλαίσιο του 4ου κύκλου συνεργάστηκε με το Elevate Greece, το Εθνικό Μητρώο Startup επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας μάλιστα τρεις startups μέσω αυτού, την Come Together, την EV Loader και την Valuelenz.

Έξι FinTechs από την Ελλάδα, σε σύνολο δεκαέξι, εντάσσονται στον 4ο Κύκλο, ενώ περισσότερες από 219 εταιρείες από 28 χώρες υπέβαλλαν αίτηση για να εργαστούν πάνω στα βασικά ζητήματα της φετινής χρονιάς.

Αναλυτικά, οι FinTechs που συμμετέχουν στον 4o Κύκλο του Visa Innovation Program από την Ελλάδα είναι:

  • AFI:Η Action Finance Initiative (AFI) είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία μικροχρηματοδοτήσεων που παρέχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση, μέσω μικροπιστώσεων, σε όσους έχουν μια επιχείρηση ή επιχειρηματικό πλάνο αλλά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα απαραίτητα κεφάλαια. Παράλληλα, στηρίζει αυτές τις επιχειρήσεις, παρέχοντας δωρεάν εκπαίδευση και υποστήριξη.
  • Come Together:Η ComeTogether εισάγει μια νέα μορφή ψηφιακού εισιτηρίου που βασίζεται στο blockchain για να ξεκλειδώσει νέα έσοδα από δευτερεύουσες αγορές και NFT, βελτιώνοντας παράλληλα την εμπειρία των συμμετεχόντων. Η ComeTogether είναι μία από τις εγγεγραμμένες startups του Elevate Greece που επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Visa Innovation Program.
  • Coriunder: Η Coriunder είναι μια πλήρης πλατφόρμα διαχείρισης που συνδυάζει υπηρεσίες αποδοχής και έκδοσης καρτών /τραπεζικής και χρηματοοικονομικής διαχείρισης, για να βοηθήσει τις εταιρείες να αναπτύξουν τα προϊόντα τους (whitelabeled και με την επωνυμία τους).
  • EV Loader:Η EV Loader αναπτύσσει το πρώτο ανοιχτό σε όλους δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρέχει λογισμικό διαχείρισης σταθμών φόρτισης σε επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία και καταστήματα που διαθέτουν ήδη σταθμό φόρτισης στις εγκαταστάσεις τους και γνωστοποιεί τη θέση τους μέσω της εφαρμογής-χάρτη EV Loader και άλλων εφαρμογών. Το EV Loader είναι μία από τις εγγεγραμμένες startups του Elevate Greece που επίσης επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Visa Innovation Program.
  • Infin8: Η Infin8 είναι μια εφαρμογή που αξιοποιεί το open banking για τη συγκέντρωση πληροφοριών λογαριασμών, την έναρξη πληρωμών, την οικονομική διαχείριση και τη δημιουργία δυνητικών πελατών για εμπόρους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Valuelenz: «Υβριδικό εμπόριο και phygital αγορές». Η Valuelenz είναι μια startup Υβριδικού Εμπορίου που επιτρέπει στα φυσικά καταστήματα να αποκτήσουν μια σειρά από ψηφιακές δυνατότητες που δημιουργούν συναρπαστικούς και ασφαλείς τρόπους για να πραγματοποιούν οι πελάτες τις αγορές τους. Η Valuelenz είναι μία ακόμα από τις εγγεγραμμένες startups του Elevate Greece που επιλέχθηκε να συμμετέχει στο Visa Innovation Program.