ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το φωτοβολταϊκό των 550 MW

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το φωτοβολταϊκό των 550 MW
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 216 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Unsplash

Προσφορές έως τα τέλη Σεπτεμβρίου καλούνται να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι για την κατασκευή του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου που κατασκευάζει στην Πτολεμαίδα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Πρόκειται για ένα έργο, που η θυγατρική της ΔΕΗ θα λειτουργήσει μέσω PPA, χωρίς δηλαδή λειτουργική ενίσχυση, διευρύνοντας το χορό των διμερών συμβολαίων, τα οποία επιλέγουν έστω και με δισταγμό και άλλοι μεγάλοι παίκτες της αγοράς.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού το έργο προβλέπει την μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, την μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού ονομαστικής ισχύος 550 MW.

Στόχος της ΔΕH είναι να αναδειχθεί ο ανάδοχος ως τα τέλη του έτους, ώστε το έργο να είναι έτοιμο στα τέλη του 2024. Η εταιρία δεν θα επιδιώξει να εξασφαλίσει εγγυημένη ταρίφα μέσω διαγωνισμών. Αντίθετα, προτίθεται να το εντάξει στην αγορά μέσω διμερών συμβολαίων PPA’s.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκπόνηση μελέτης εφαρμογής, την έκδοση-αναθεώρηση-τροποποίηση των απαιτούμενων αδειών για την κατασκευή του πάρκου και τη σύνδεση του με το Σύστημα, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία του πάρκου, καθώς και τη λειτουργία και συντήρησή του μέχρι την έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του. Ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτριση ορίζεται σε 22 μήνες και η συνολική διάρκεια της σύμβασης μέχρι την παραλαβή του έργου σε 48 μήνες. Από τις υποχρεώσεις του αναδόχου εξαιρείται η προμήθεια των πάνελ που θα γίνει από τη ΔΕHΑΝ.

Επίσης, ο ανάδοχος υποχρεούται να κατασκευάσει και όλα τα απαραίτητα έργα διασύνδεσης του πάρκου με το Σύστημα (νέους υποσταθμούς, αναβάθμιση της γραμμής μεταφοράς, κλπ).

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 216 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Στην περίπτωση που το πάρκο κατασκευαστεί νωρίτερα κατά δύο μήνες προβλέπεται η χορήγηση πριμ στον ανάδοχο, μέχρι ποσοστού 2,5% του αρχικού τιμήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ