ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eric Scotto: Στην Ευρώπη μπορούμε να παράξουμε μόνοι μας την ενέργεια που χρειαζόμαστε

Eric Scotto: Στην Ευρώπη μπορούμε να παράξουμε μόνοι μας την ενέργεια που χρειαζόμαστε
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος προκειμένου χώρες όπως η Ελλάδα θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία, τονίζει μιλώντας στο CNN Greece o πρόεδρος της Akuo Energy κ. Eric Scotto

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μονόδρομος προκειμένου χώρες όπως η Ελλάδα θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή τους ανεξαρτησία, τονίζει μιλώντας στο CNN Greece o πρόεδρος της Akuo Energy κ. Eric Scotto.

Όπως αναφέρει, οι τέσσερις πυλώνες της ενεργειακής ασφάλειας στο μέλλον είναι η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια, η αποθήκευση και η ψηφιοποίηση που μπορούν από κοινού να αλλάξουν τα δεδομένα

Παράλληλα, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς σε ελάχιστους μήνες πραγματοποιούνται πλέον έργα που στο παρελθόν απαιτούσαν δεκαετίες. Και ταυτόχρονα, τονίζει πως πλέον δεν υπάρχει καμία εναλλακτική απέναντι στις ΑΠΕ, ενώ παράλληλα θέτει ως βασική προτεραιότητα την ανοικτή συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα για την επίτευξη των στόχων.

Με δεδομένη τη διεθνή σας εμπειρία και οπτική, πώς εκτιμάτε ότι θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τι θα πρέπει να κάνει η ΕΕ ώστε να περιορίσει τον αντίκτυπό της;

Αρχικά θέλω να σας πω ότι η αυτή η κρίση είναι μακροχρόνια συνέπεια πολλών παραγόντων. Εδώ και πολύ καιρό γνωρίζαμε τι επρόκειτο να συμβεί. Βέβαια, ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά από δύο χρόνια πανδημίας αναδεικνύει το πόσο εύθραυστοι είμαστε και πόσο εξαρτόμαστε ενεργειακά από άλλες χώρες.

Γνωρίζουμε εδώ και δύο δεκαετίες ότι η ανανεώσιμη ενέργεια θα μας επέτρεπε να είμαστε ανεξάρτητοι, εντούτοις καθυστερήσαμε να δράσουμε. Αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το σημερινό πρόβλημα, πρέπει να επιταχύνουμε την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο σύστημα, καθώς σήμερα η ανανεώσιμη ενέργεια είναι αξιόπιστη, οικονομική και ο ήλιος και ο άνεμος δεν στέλνουν λογαριασμό κάθε μέρα.

Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο όγκο φυσικών πόρων. Και θα είναι πιθανότατα μια από τις πρώτες χώρες που θα φτάσουν το στόχο του 100% ΑΠΕ στο μέλλον.

Είναι λοιπόν ο μόνος τρόπος για να ελέγξουμε τις τιμές στο μέλλον, αν θέλουμε να επιτύχουμε.

Άκουσα μια φήμη πρόσφατα ότι ορισμένες χώρες δεν θα εξάγουν την ενέργεια που παράγουν κατά τους χειμερινούς μήνες. Πρέπει να κινηθούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Χρειαζόμαστε περισσότερες ανταλλαγές, περισσότερη αλληλοβοήθεια. Και όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να είναι προσεκτικά, ώστε να αυξήσουν τη συνεργασία τους στο μέλλον. Αυτός είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές υψηλές τιμές.

Άρα είναι μια διμέτωπη προσέγγιση: από τη μία περισσότερες ΑΠΕ και από την άλλη περισσότερη συνεργασία και αλληλοβοήθεια.

Ακριβώς. Και όπως γνωρίζετε στην Ευρώπη έχουμε δίκτυο μεταφοράς ενέργειας, αλλά πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε αυτό. Υπάρχουν λύσεις ώστε να ανταλλάσσουμε περισσότερη ενέργεια καθώς εξαρτόμαστε από φυσικούς πόρους. Και ταυτόχρονα μπορεί να μην έχουμε την ίδια ποσότητα φυσικών πόρων σε όλη την Ευρώπη. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Μια μέρα μπορεί να έχουμε πολλούς ανέμους στη Δανία, οπότε όλες οι γειτονικές χώρες θα ωφεληθούν. Και μια άλλη ημέρα μπορεί να έχουμε μια μέρα με μεγάλη ηλιοφάνεια στην Ελλάδα.

Γιατί λοιπόν να μην ευεργετηθούν οι γειτονικές χώρες; Για να το επιτύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε δίκτυο, αποθήκευση και ψηφιοποίηση. Συνεπώς οι τέσσερις πυλώνες της ενεργειακής ασφάλειας στο μέλλον είναι η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια, η αποθήκευση και η ψηφιοποίηση. Μέσω αυτών έχουμε τη λύση για να καλύψουμε τις ανάγκες και να ελέγχουμε τις τιμές ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικές για πολίτες και επιχειρήσεις.

Με δεδομένο αυτό το πλαίσιο, ποιος είναι ο δικός σας ρόλος σε αυτό το έργο ενεργειακής μετάβασης;

Εργάζομαι στον κλάδο των ΑΠΕ εδώ και 20 χρόνια και η Akuo γιορτάζει τον 15ο χρόνο λειτουργίας της. Και ο ρόλος μας παραμένει ο ίδιος. Από την πρώτη μέρα πιέζουμε για αποκεντροποίηση του συστήματος των ΑΠΕ. Καθώς ακόμα παραμένουμε ανεξάρτητοι μετά από 15 χρόνια, θεωρούμε τους εαυτούς μας καινοτόμους και ο ρόλος μας είναι να δείξουμε το δρόμο ότι οι ΑΠΕ σε διαφορετικές περιοχές προκαλούν το ενδιαφέρον όλων των εμπλεκομένων μερών. Και είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι στην Ευρώπη μπορούμε να παράξουμε μόνοι μας την ενέργεια που χρειαζόμαστε, να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας και να δημιουργήσουμε καινούργιες.

Ακούω ανθρώπους να υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός καλωδίου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο. Θεωρείτε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος; Δεν είναι καλύτερο να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας ώστε να παράγουμε από μόνοι μας την ενέργεια που χρειαζόμαστε στην Ελλάδα και να μην εξαρτόμαστε από κάποια εξωτερική χώρα για την ασφάλεια και την αυτονομία μας, ελέγχοντας και τις τιμές.

Αναφορικά με την καινοτομία, ο ρόλος μας είναι να προωθούμε νέες λύσεις όπως τα πλωτά φωτοβολταϊκά πάρκα. Και είναι κοινή λογική, να τα καταλάβουμε: μπορούμε να τα εγκαταστήσουμε σε τεχνητές λίμνες και φράγματα και να αποφύγουμε τη σύγκρουση συμφερόντων. Πρέπει να βρούμε νέα σημεία για να εγκαταστήσουμε τα ηλιακά πάνελ και οι οροφές είναι κομβικός. Και ο ρόλος μας είναι να δείχνουμε ότι είναι εφικτό και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Και δεσμευόμαστε απέναντι στην Ελλάδα ώστε να κομίσουμε όλη την τεχνογνωσία μας και τις λύσεις μας, ειδικά στο κομμάτι της αποθήκευσης.

Πώς επηρέασε το μεταβαλλόμενο περιβάλλον τον επιχειρησιακό σας σχεδιασμό; Έχετε μετατοπίσει τις προτεραιότητές σας και αν ναι πως;

Είναι καιρός να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι ήρθε η ώρα της επιτάχυνσης. Οπότε τροποποιούμε το επιχειρηματικό μας πλάνο. Τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς κινούμασταν με αργούς ρυθμούς, καταφέραμε να εγκαταστήσουμε 1,5 Gigawatt σε 10 χρόνια. Και μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα ξεκινήσουμε την κατασκευή και τη χρηματοδότηση έργων 2 Gigawatt σε 10 χρόνια. Άρα θα κάνουμε πολύ περισσότερα στους επόμενους 12 μήνες από όσα κάναμε τα προηγούμενα 15 χρόνια. Και θα επιταχύνουμε πολύ στην Ελλάδα καθώς προετοιμαζόμαστε πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Προετοιμάζουμε έργα και έχουμε χαρτοφυλάκιο έργων 1,5 Gigawatt που είναι σχεδόν έτοιμα προς κατασκευή.

Γιατί επιλέγετε την Ελλάδα; Τι άλλαξε στη χώρα και σας έπεισε να επιταχύνετε τις επενδύσεις σας στη χώρα;

Για μια σειρά από λόγους: Ο πρώτος λόγος βασίζεται στην κοινή λογική. Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο όγκο φυσικών πόρων. Και θα είναι πιθανότατα μια από τις πρώτες χώρες που θα φτάσουν το στόχο του 100% ΑΠΕ στο μέλλον.

Υπό την αίρεση ότι θα συνεργαστούν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Χρειαζόμαστε μείωση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση των διαδικασιών. Και αυτό που μας έπεισε τα προηγούμενα χρόνια, με την ανακοίνωση της στροφής στην ενεργειακή πολιτική, με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ήταν πως η Ελλάδα κινείται προς τις ΑΠΕ.

Αναφέρατε την ανάγκη συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Τι αναμένετε από το ελληνικό δημόσιο ώστε να σας διευκολύνει;

Θα είμαι ευθύς απέναντί σας. Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Ο δημόσιος τομέας καθυστερεί να εκδώσει τα σχετικά δικαιολογητικά. Αλλά αυτό που περιμένουμε είναι να γίνει ξεκάθαρο πως το μέλλον θα πρέπει να είναι ανανεώσιμο και πως δεν υπάρχει εναλλακτική έναντι των ΑΠΕ. Και αυτό που θέλουμε είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Να δουλεύουμε περισσότερο μαζί, να μιλάμε περισσότερο, να είμαστε περισσότερο διαφανείς και να δείχνουμε ότι δεν προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε την κατάσταση. Ξέρουμε ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουμε, υπάρχουν χρηματοδοτικά κόστη, όμως είμαστε τυχεροί καθώς μπορούμε να διαβεβαιώσουμε τις κυβερνήσεις ότι οι τιμές θα παραμείνουν σταθερές μακροπρόθεσμα.

Οπότε δικαιούμαστε την προσοχή του δημόσιου τομέα και περισσότερους πόρους για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Αν αποφασίσουμε να θέσουμε και επιτύχουμε ένα στόχο μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να τα καταφέρουμε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ