ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλες αλλαγές στις μικρές τράπεζες

Μεγάλες αλλαγές στις μικρές τράπεζες
Oι μη συστημικές τράπεζες κινούνται με στόχο να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στα τέσσερα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Unsplash

Έντονη κινητικότητα και σημαντικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στο μέτωπο των μικρότερων, μη συστημικών τραπεζών.

Η επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, αλλά και η συμφωνία μετόχων στην Τράπεζα Αττικής αλλάζουν σελίδα για τα δύο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Την ίδια στιγμή, με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η χρηματοπιστωτική επέκταση της Optima Bank, κυρίως στην επιχειρηματική πίστη.

Έτσι οι μη συστημικές τράπεζες κινούνται με στόχο να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στα τέσσερα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αξιοποιώντας την ευελιξία τους προκειμένου να διευρύνουν την πελατειακή τους βάση, κυρίως μεταξύ των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Αλλαγή σελίδας στην Παγκρήτια

Αναλυτικά, η ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου έφερε αλλαγή σελίδας στην Παγκρήτια Τράπεζα, καθώς βασικοί μέτοχοι καθίστανται πλέον οι κ.κ. Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου, οι οποίοι και απέκτησαν το σύνολο των αδιάθετων μετοχών.

Έτσι, ο συνδυασμός της κάλυψης με τη νέα μετοχική σύνθεση, η οποία έχει και τη θετική εισήγηση του επόπτη επιτρέπει στην τράπεζα να πορευθεί απρόσκοπτη στα επόμενα βήματά της. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται, αρχικά, η ολοκλήρωση της διαδικασίας συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και παράλληλα η απορρόφηση του ελληνικού τμήματος της HSBC.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών η Παγκρήτια Τράπεζα θα έχει καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές της ανάγκες και θα είναι έτοιμη για την επέκταση των δραστηριοτήτων της, τόσο εντός της Κρήτης, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς ενισχύεται η παρουσία της τόσο στην Αθήνα όσο και άλλες πόλεις.

Ταυτόχρονα, οι βασικοί της μέτοχοι επιβεβαιώνουν το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον τους για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, η οποία -εφόσον αποκτηθεί- θα ενταχθεί στο νέο σχήμα, ενδυναμώνοντάς το έτι περαιτέρω.

Στόχος η κερδοφορία για την Αττικής

Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση και των λεπτομερειών στη συμφωνία μετόχων για την Τράπεζα Αττικής επιτρέπει στο νέο σχήμα να υλοποιήσει το στρατηγικό του σχεδιασμό που βασίζεται σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, καθώς «τρέχουν» νέες τιτλοποιήσεις ενώ ο δεύτερος σχετίζεται με την αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας Αττικής. Στόχος της νέας διευθύνουσας συμβούλου, κυρίας Ελένης Βρεττού είναι η Αττικής να επιστρέψει σε κερδοφορία το συντομότερο δυνατό, αξιοποιώντας τη δυναμική αλλά και την ευελιξία της τράπεζας και των μετόχων της.

Μάλιστα, για το σκοπό αυτό ήδη σχεδιάζει την ενίσχυση της στελεχειακής ομάδας ενώ με βάση και τη δική της εμπειρία αναμένεται να δώσει έμφαση στην επιχειρηματική πίστη, στοχεύοντας τόσο σε μεσαίες όσο και σε μεγαλύτερες επιχειρήσειςς.

Συνεχίζεται η ανάπτυξη της Optima

Την τριάδα των δυναμικών, μη συστημικών τραπεζών συμπληρώνει η Optima Bank, η οποία το τελευταίο διάστημα διευρύνει συνεχώς το χαρτοφυλάκιό της με νέες χορηγήσεις, στοχεύοντας ως επί το πλείστον σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, η Optima αξιοποιεί ήδη για το σκοπό αυτό και τα κεφάλαια του Ταμείο Ανάκαμψης, έχοντας προχωρήσει μια σειρά από περιπτώσεις δανείων -με έμφαση στον πυλώνα της Πράσινης Μετάβασης- που συγχρηματοδοτούνται από την τράπεζα και το Ταμείο, εξασφαλίζοντας έτσι εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόστος χρήματος για τους πελάτες της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ