ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ανάρπαστα αλλά «αλμυρά» τα νέα ελληνικά ομόλογα

Τράπεζες: Ανάρπαστα αλλά «αλμυρά» τα νέα ελληνικά ομόλογα
Κοινή συνισταμένη όλων των εκδόσεων ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον INTIME NEWS

Κυριολεκτικά ανάρπαστα έγιναν τα ομόλογα που εξέδωσαν μέσα στην εβδομάδα οι ελληνικές τράπεζες, λόγω και του ιδιαίτερα δελεαστικού -και υψηλού- επιτοκίου τους.

Η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς, με διάστημα λίγων ωρών μεταξύ τους, «βγήκαν στις αγορές» αντλώντας συνολικά 850 εκατ. ευρώ (500 εκατ. η Εθνική και 350 η Πειραιώς) για την κάλυψη των απαιτήσεων που αφορούν τα ελάχιστα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται ως προς το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό τους (MREL).

Λίγο νωρίτερα, τον Οκτώβριο, η Alpha Bank είχε αντλήσει από τις αγορές 400 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό ενώ το χορό των ομολογιακών εκδόσεων είχε ανοίξει τον Ιούνιο η Eurobank με ομόλογο 500 εκατ. ευρώ.

Κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω εκδόσεων ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι επενδυτές, στη συντριπτική τους πλειονότητα θεσμικοί, έσπευσαν να καταθέσουν προσφορές πολλαπλάσιες της ζήτησης. Συνολικά, για τα τέσσερα ομόλογα των συστημικών τραπεζών οι προσφορές ανήλθαν σε περίπου 2,9 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες «σήκωσαν» συνολικά 1,75 δισ. ευρώ.

Κατ΄ αυτό τον τρόπο, κάλυψαν και με το παραπάνω τις κανονιστικές απαιτήσεις αναφορικά με τα MREL και πλέον έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν μέχρι το 2026 για να πραγματοποιήσουν τις επόμενες κινήσεις τους, καθώς τότε λήγει η προθεσμία για τον δεύτερο γύρο άντλησης κεφαλαίων.

«Αλμυρά» επιτόκια

Εντούτοις, θα πρέπει να σημειωθεί ότι -με εξαίρεση τη Eurobank που κινήθηκε νωρίτερα- η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς πλήρωσαν υψηλά επιτόκια προκειμένου να εξασφαλίσουν την ρευστότητα που επιδίωκαν. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Eurobank, που βγήκε στις αγορές πριν το μπαράζ ανόδου των επιτοκίων της ΕΚΤ, το κόστος του ομολόγου ανήλθε σε 4,5%. Αντίστοιχα, για την Alpha Bank ανέβηκε στο 7,25%, δεδομένου και του γεγονότος ότι η έκδοση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, σε πολύ διαφορετική συγκυρία. Αντίστοιχα, στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, ένα μήνα αργότερα, η τελική απόδοση ανήλθε σε 7,5% ενώ για την Πειραιώς η τελική απόδοση διαμορφώθηκε σε 8,5%.

Τα επόμενα βήματα

Η επιλογή των συστημικών τραπεζών για αναζητήσουν τώρα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις των MREL έχει στρατηγική σημασία, ενόψει και των επόμενων κινήσεών τους εντός του 2023. Ουσιαστικά, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θέλησαν να «δοκιμάσουν τα νερά» της εξόδου στις αγορές σε μια ιδιαίτερα δυσχερή συγκυρία. Και επιβεβαίωσαν ότι, έστω και με υψηλό κόστος, υπάρχει πλεονάζουσα ζήτηση για τις εκδόσεις τους, γεγονός που αποτελεί και «ψήφο εμπιστοσύνη».

Παράλληλα η κάλυψη των απαιτήσεων MREL αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση πως οι εγχώριες τράπεζες επιστρέφουν στην κανονικότητα και έρχεται σε συνέχεια των εξαιρετικά θετικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσαν για το εννεάμηνο του 2023.
Και τέλος, η κάλυψη των κεφαλαιακών απαιτήσεων κατά MREL αποτελεί ακόμη μια κίνηση που επιβεβαιώνει το «καλώς έχειν» για τις ελληνικές τράπεζες, εντασσόμενη στην επιδίωξή τους να διανείμουν μέρισμα για τη χρήση του 2022 καθώς θα πληρούν όλες τις τυπικές, αλλά και άτυπες προϋποθέσεις που έχει θέσει ο επόπτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ