ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Καρκίνος του προστάτη: Η δύναμη της έγκαιρης διάγνωσης και οι πολλαπλές θεραπευτικές προσεγγίσεις

Καρκίνος του προστάτη: Η δύναμη της έγκαιρης διάγνωσης και οι πολλαπλές θεραπευτικές προσεγγίσεις

Ζούμε στην εποχή, που ο καρκίνος έχει μεταμορφωθεί πλέον σε χρόνια νόσο.

Με μία σειρά καινοτόμων σκευασμάτων και τεχνολογικών επιτευγμάτων - όπως η Ιατρική Ακριβείας - στην υπηρεσία των ασθενών, η λέξη επάρατος, τείνει να εξαλειφθεί. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη και σήμερα, φοβούνται και δεν τολμούν να συζητήσουν με τον γιατρό τους ένα πρόβλημα υγείας ή μια ενόχληση που μπορεί να έχουν...

Η δύναμη τη έγκαιρης διάγνωσης

Στον καρκίνο του προστάτη - όπως και στους περισσότερους τύπους καρκίνου - είναι υψίστης σημασίας, η έγκαιρη διάγνωση. Το ακούμε, αλλά δυστυχώς το αμελούμε: Η πρόληψη σώζει ζωές. Το βασικό κλειδί για την υγεία ενός ανθρώπου και τη διατήρησή της, είναι η πρόληψη, ενίοτε, πιο καθοριστική και από την θεραπεία.

Σε άνδρες άνω της μέσης ηλικίας, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο. Περίπου 1 στους 8 άνδρες, θα αναπτύξει τη συγκεκριμένη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συχνότερη κακοήθεια στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη είναι μεγαλύτερος στις ΗΠΑ και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης και χαμηλότερος στην Άπω Ανατολή. Η υπέρταση και η περιφέρεια μέσης > 104 cm έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη επίσης, έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές θρομβώσεις στο αίμα.

Ωστόσο, είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι περίπου το 90% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια της νόσου, ενώ άτομα που έχουν συγγενή α’ βαθμού (αδέρφια, πατέρα) με καρκίνο προστάτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες νόσησης, οι οποίες μάλιστα αυξάνονται περαιτέρω όταν περισσότεροι από τους συγγενείς τους έχει αναπτύξει προστατικό καρκίνο.

Ελέγξτε τον προστάτη αδένα σας χωρίς φόβο

Κάθε άνδρας, ειδικά από την ηλικία των 50 ετών και άνω, οφείλει να ελέγχει τον προστάτη του. Με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε, όπως επισημαίνει η Janssen με πολυετή παρουσία στη μάχη κατά και της συγκεκριμένης νόσου, με καινοτόμες προσεγγίσεις που βρίσκονται πάντα υπέρ του ασθενή. Είναι σημαντικό λοιπόν, να μην φοβάται κάποιος να επικοινωνεί με τον θεράποντα γιατρό του, εάν διαπιστώσει ότι υπάρχουν κάποια συμπτώματα που τον ενοχλούν. Ή για την ακρίβεια, πρέπει να ενεργεί εγκαίρως, ακόμη και πριν τα συμπτώματα, διότι όταν κάποιος έχει συμπτώματα που προκαλούνται από τον καρκίνο, τότε ίσως είναι αργά:

Για παράδειγμα, εάν παρουσιάζεται δυσκολία ή διστακτικότητα έναρξης της ούρησης, συχνοουρία, διακεκομμένη ροή, αίσθηση ατελούς κένωσης της κύστης, αλλά και επιτακτικότητα της ούρησης, εάν κάποιος αισθάνεται καύσο ή πόνο κατά την ούρηση, εάν έχει αιματουρία ή στυτική δυσλειτουργία, τότε χρειάζεται να κλείσει άμεσα ραντεβού με τον ουρολόγο – ανδρολόγο του.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη που χρειάζεται να γίνονται κάθε χρόνο περιλαμβάνουν την αιματολογική εξέταση για την μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου-PSA και τη δακτυλική εξέταση. Η διαδικασία της δακτυλικής εξέτασης πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και δεν απαιτείται κάποια ειδική προετοιμασία.

Αν τα αποτελέσματα δεν είναι φυσιολογικά, μπορεί να χρειασθεί ο ασθενής να υποβληθεί σε διορθικό υπέρηχο, διορθική βιοψία και πολυπαραμετρική μαγνητική του προστάτη για περαιτέρω έλεγχο.

Για τον σκοπό αυτό, ήδη η Janssen πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του προστάτη, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι).

Η καμπάνια με τίτλο «Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε», ενισχύει την προσπάθεια ενημέρωσης ενώ στηρίζεται στο χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό, έχοντας ως κεντρικό πρωταγωνιστή τον γνωστό κωμικό κ. Αλέξανδρο Τσουβέλα, ο οποίος καλεί με το δικό του τρόπο τους άνδρες να ξεπεράσουν τους όποιους δισταγμούς τους, αλλά και τις γυναίκες να ενθαρρύνουν τους άνδρες, ενόψει της εξέτασης. Στην ιστοσελίδα «Με τον Προστάτη Δεν Αστειευόμαστε», καθένας μας μπορεί να ενημερωθεί έγκυρα και εμπεριστατωμένα, να λάβει κατάλληλες συμβουλές και καθοδήγηση.

Δείτε εδώ το βίντεο της καμπάνιας Με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε #PROSTATEfsou

Το πλούσιο χαρτοφυλάκιο των θεραπειών

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι ότι υπάρχουν θεραπείες, οι οποίες μπορούν να δώσουν κλινικά οφέλη στον ασθενή με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα, διατηρώντας σταθερή την ποιότητα ζωής του ασθενή.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται: η ριζική προστατεκτομή (χειρουργική αντιμετώπιση/ρομποτική λαπαροσκοπική ριζική προστατεκτομή), η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η ενεργός παρακολούθηση, η χημειοθεραπεία και νέες εντοπισμένες θεραπείες.

Σε ασθενείς με τοπικά εντοπισμένη νόσο, το προσδόκιμο επιβίωσης >10 ετών από τη διάγνωση, είναι απαραίτητο ώστε να έχουν όφελος από την τοπική θεραπεία.

Εάν ο καρκίνος είναι ασυμπτωματικός και χαμηλού κινδύνου, η θεραπεία μπορεί περισσότερο να βλάψει παρά να ωφελήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνιστάται ενεργός παρακολούθηση, για την οποία απαιτούνται συχνά τσεκ-απ με εξετάσεις του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), ψηφιακή ορθική εξέταση (DRE), μαγνητικές τομογραφίες (MRIs) και άλλες εξετάσεις. Ενίοτε είναι απαραίτητη και η επανάληψη της βιοψίας. Εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αλλάξουν, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο θεραπείας.

Το θεραπευτικό πλάνο σχεδιάζεται από τον θεράποντα ιατρό σε συνεργασία με τον ασθενή και είναι ξεχωριστό για κάθε ασθενή με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά του.

Στη φαρμακευτική Janssen, ο στόχος είναι ανθρωποκεντρικός. «Οραματιζόμαστε έναν κόσμο χωρίς ασθένειες, ενώ οι ασθενείς βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας», επισημαίνουν οι επικεφαλής της εταιρείας, σημειώνοντας, ότι «για το λόγο αυτό επιζητούμε τη συμμετοχή και συνεργασία μαζί τους, καθώς και με τους φροντιστές, προκειμένου να μάθουμε και να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με τις εμπειρίες τους. Χάρη σε αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες είμαστε βέβαιοι ότι αναπτύσσουμε τα κατάλληλα φάρμακα, βελτιώνουμε τις κλινικές δοκιμές και δημιουργούμε εκπαιδευτικό υλικό το οποίο είναι προσβάσιμο και εύκολα κατανοητό».

Επισκεφτείτε την ειδικά σχεδιασμένη για τους ασθενείς ιστοσελίδα της Janssen:

https://www.janssenwithme.gr/el-gr/initiatives/prostate-cancer/about-prostate-cancer