Alpha Bank: Κέρδη προ φόρων 12,8 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο 2016
Κέρδη προ φόρων ύψους 12,8 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2016 η Alpha Bank. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, το πρώτο τρίμηνο του 2016 σηματοδοτεί την επιστροφή της στην κερδοφορία ως αποτέλεσμα της αποκλιμακώσεως των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου και της βελτιώσεως του αποτελέσματος προ προβλέψεων.
O Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε:
«Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, έπειτα από ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό έτος, η Alpha Bank επέτυχε να επανέλθει σε κερδοφόρο πορεία κυρίως ως αποτέλεσμα της αποκλιμακώσεως των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου σε 165 μονάδες βάσεως έναντι μέσου όρου 220 μονάδων βάσεως το 2015. Η λειτουργική μας κερδοφορία επέδειξε αντοχή λόγω της μειώσεως του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες και του περαιτέρω περιορισμού των λειτουργικών εξόδων.
Εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο μέσω της διατηρήσεως της ισχυρής μας κεφαλαιακής βάσεως, της βελτιώσεως της ρευστότητός μας και ταυτοχρόνως μέσω της ενισχύσεως των συνεργασιών με στόχο την αναδιάρθρωση των δανείων σε καθυστέρηση. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως αναμένουμε την επανένταξη των κρατικών τίτλων ως αποδεκτών ενεχύρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να μας δοθεί περαιτέρω δυνατότητα αξιοποιήσεως των χρηματοδοτικών της γραμμών. και προσβλέπουμε στη συμμετοχή των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλαρώσεως της ΕΚT, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή μας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Στην παρούσα συγκυρία η εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί μείζονος σημασίας παράγοντα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την προσέλκυση επενδύσεων και τον επαναπατρισμό των καταθέσεων και θέτει τις βάσεις για την επαναφορά των αναπτυξιακών προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας».
Ειδικότερα, τα βασικά οικονομικά μεγέθη της Alpha Bank έχουν ως εξής:
- Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση και κατά 10,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε ευρώ 298,9 εκατ. Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο ανήλθε σε 2,8%.
- Τα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 274,1 εκατ. Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων διαμορφώνεται σε 47,8%, ποσοστό που συνιστά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
- Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 16,3% στο τέλος Μαρτίου 2016. Ενσώματα Ίδια Κεφάλαια Ευρώ 8,5 δισ., τα υψηλότερα στον κλάδο, και Ενσώματη Λογιστική Αξία ανά Μετοχή Ευρώ 5,53. Δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 15,9% με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
- Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το α΄ τρίμηνο 2016 σε Ευρώ 24,1 δισ. Τον Μάιο 2016, η χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε Ευρώ 19,2 δισ. μειωμένη κατά Ευρώ 0,5 δισ. ενώ η άντληση ρευστότητας μέσω Ομολόγων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας II) περιορίσθηκε σε Ευρώ 2,7 δισ.
- Ο Δείκτης Δανείων σε Καθυστέρηση ανέρχεται σε 37,4% στο τέλος Μαρτίου 2016. Ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ανήλθε σε 70%, επιτρέποντας την ενεργό διαχείριση του χαρτοφυλακίου καθυστερήσεων.
- Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το α΄ τρίμηνο 2016 ανήλθαν σε Ευρώ 255,1 εκατ. ή 165 μονάδες βάσεως έναντι μέσου όρου 220 μονάδων βάσεως κατά το 2015 (εξαιρουμένων των προβλέψεων στο πλαίσιο του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού).
- Τον Μάιο 2016 η Alpha Bank υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με τη Eurobank, την KKR και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως (EBRD) για την ενεργό διαχείριση επιλεγμένων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεγάλων επιχειρήσεων, επωφελούμενη κατ’ αυτό τον τρόπο από την αύξηση της ανακτήσιμης αξίας των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται μακροπρόθεσμα βιώσιμες. Η Alpha Bank έχει προχωρήσει στη σύσταση κοινοπραξίας για τη διαχείριση μη εξυπηρετουμένων χαρτοφυλακίων τόσο ιδιωτών (Aktua) όσο και μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΚR).
Χρηματοοικονομική επίδοση
- Το Καθαρό Έσοδο Τόκων μειώθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθε σε Ευρώ 482,9 εκατ., επηρεασμένο αρνητικά από τη χαμηλότερη συνεισφορά των δανείων, η οποία αντιστάθμισε το όφελος από τη μείωση του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες, καθώς και από το συντομότερο ημερολογιακά τρίμηνο. Το Καθαρό Επιτοκιακό Περιθώριο το α΄ τρίμηνο 2016 διαμορφώθηκε σε 2,8%.
- Το α΄ τρίμηνο 2016 τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες μειώθηκαν κατά 5,9% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε Ευρώ 78,6 εκατ., επηρεασμένα αρνητικά κυρίως από τη μείωση των χρηματιστηριακών συναλλαγών και των εργασιών διαχειρίσεως χαρτοφυλακίου, σε σχέση με την παροδική επίδοση που σημειώθηκε το δ΄ τρίμηνο.
- Τα Λειτουργικά Έξοδα, εξαιρουμένων των εξόδων συγχωνεύσεως και των εκτάκτων εξόδωv, διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 274,1 εκατ., μειωμένα κατά 1,5% σε ετήσια βάση. Ο Δείκτης Εξόδων/Εσόδων διαμορφώθηκε σε 47,8% το α΄ τρίμηνο 2016.
- Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων ανήλθε σε Ευρώ 298,9 εκατ., αυξημένο κατά 2,3% σε ετήσια βάση.
- Οι Προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 255,1 εκατ. ή 165 μονάδες βάσεως.
- Κέρδη/(Ζημίες) μετά από Φόρους Ευρώ -2,2 εκατ. το α΄ τρίμηνο 2016, συμπεριλαμβανομένων των εκτάκτων εξόδων του Προγράμματος Οικειοθελούς Αποχωρήσεως Προσωπικού της Alpha Bank Cyprus Ltd ύψους Ευρώ 31 εκατ.
Βασικά Χαρακτηριστικά Ισολογισμού
- Απομόχλευση Ενεργητικού κατά Ευρώ 1,1 δισ. σε τριμηνιαία βάση σε Ευρώ 68,2 δισ., κυρίως ως αποτέλεσμα της μειώσεως των χορηγήσεων μετά από συσσωρευμένες απομειώσεις.
- Μείωση των υπολοίπων των δανείων κατά Ευρώ 0,4 δισ. σε Ευρώ 45,8 δισ.
- Μείωση των υπολοίπων καταθέσεων κατά Ευρώ 0,5 δισ. το α΄ τρίμηνο 2016 και διαμόρφωσή τους σε Ευρώ 31 δισ. σε αντιστοιχία με την εξέλιξη των υπολοίπων καταθέσεων του τραπεζικού συστήματος.
- Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε κατά Ευρώ 0,3 δισ. το α΄ τρίμηνο 2016 και ανήλθε σε Ευρώ 24,1 δισ. Τον Μάιο 2016 η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω κατά 0,6 δισ. και ανήλθε σε Ευρώ 23,5 δισ.
- Ο Δείκτης Καθυστερήσεων ανήλθε σε 37,4% στο τέλος Μαρτίου 2016. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανέρχεται σε 52,1%.
- Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 16,1 δισ. και αντιστοιχούν στο 26% του δανειακού χαρτοφυλακίου. Ο Δείκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων αυξήθηκε κατά 100 μονάδες βάσεως και διαμορφώθηκε σε 70% το α΄ τρίμηνο 2016.