ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Viva Wallet: Η JP Morgan αποκτά ποσοστό 48,5% μετά την εξαγορά

Viva Wallet: Η JP Morgan αποκτά ποσοστό 48,5% μετά την εξαγορά
Intime

Την ολοκλήρωση της εξαγοράς μέσω της οποίας η JP Morgan αποκτά ποσοστό 48,5% στη Viva Wallet Holdings Software Development S.A. (Viva Wallet) ανακοίνωσαν επίσημα οι δύο εταιρείες.

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση, οι ιδρυτές Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας παραμένουν μέτοχοι πλειοψηφίας και μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς, διατηρώντας το 51,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva Wallet.

Παράλληλα, σημειώνεται πως στο πλαίσιο της εξαγοράς, η JP Morgan μετατρέπει, επίσης, το Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο της Viva Wallet, με αποτέλεσμα η Viva Wallet να εκμηδενίζει το δανεισμό της. Την ίδια ώρα, η Viva Wallet αυξάνει το κεφάλαιό της κατά 100 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύφθηκε από τη JP Morgan.

Η ανακοίνωση επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του CNN GREECE, σύμφωνα με το οποίο πωλητές ήταν το σύνολο των μετόχων μειοψηφίας της εταιρείας (Hedosophia, LATSCO Family Office και DECA), ενώ το ύψος της συναλλαγής ξεπέρασε τα 800 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, με την υπογραφή της συμφωνίας, η Viva γίνεται και επίσημα ο πρώτος ελληνικός «μονόκερως», δηλαδή εταιρεία τεχνολογίας που ξεκίνησε ως startup και έφτασε να έχει αποτίμηση άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αρχική συμφωνία μεταξύ της Viva και της JP Morgan είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2022, χρειάστηκε όμως σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος έως ότου οι εμπλεκόμενες πλευρές καταλήξουν στις λεπτομέρειες και υπογράψουν το τελικό κείμενο.

Σύμφωνα με την J.P. Morgan Payments, η στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet είναι μία σύμπραξη που συνάδει με την οικονομική δραστηριότητά της - η οποία συνδυάζει υπηρεσίες για τα λογιστήρια επιχειρήσεων, τη χρηματοδότηση του εμπορίου, δυνατότητες με κάρτες και εμπορικές υπηρεσίες - για να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία πληρωμών σε πελάτες σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Τέλος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το πλάνο διάθεσης Δικαιωμάτων Προαίρεσης (Share Option Plan) στους εργαζομένους και στα στελέχη της παραμένει βασικός παράγοντας για την ταχεία ανάπτυξη της Viva Wallet.

Σε αυτό το πλαίσιο, 35.000 μετοχές αξίας 50 εκατ. δολαρίων θα διανεμηθούν σε 200 στελέχη της Viva Wallet «intrapreneurs», αντικατοπτρίζοντας την ουσιαστική συμβολή και την προσήλωσή τους στους στόχους της εταιρείας. Πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα Share Option Plans που έχουν εφαρμοστεί στον επιχειρηματικό κόσμο. Τόσο τα υφιστάμενα όσο και τα μελλοντικά στελέχη και εργαζόμενοι της Viva Wallet θα έχουν την ευκαιρία να ενταχθούν στο νέο πλάνο διάθεσης Δικαιωμάτων Προαίρεσης, εξασφαλίζοντας για την εταιρεία την προσέλκυση νέων στελεχών από ολόκληρη την Ευρώπη, που θα μοιράζονται το όραμα και τις αξίες της Viva Wallet.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ