ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Viva: Υπογράφηκε η συμφωνία για την εξαγορά από τη JP Morgan

Viva: Υπογράφηκε η συμφωνία για την εξαγορά από τη JP Morgan
Το ύψος της συναλλαγής ξεπέρασε τα 800 εκατ. ευρώ Φωτογραφία αρχείου

Αίσιο τέλος είχε το σήριαλ της εξαγοράς της Viva από τη JP Morgan καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπογράφηκε η οριστική συμφωνία για την εξαγορά του 48,5% της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πωλητές ήταν το σύνολο των μετόχων μειοψηφίας της εταιρείας (Hedosophia, LATSCO Family Office και DECA) ενώ το ύψος της συναλλαγής ξεπέρασε τα 800 εκατ. ευρώ.

Οι τελικές ανακοινώσεις για τη συμφωνία αλλά και τα μελλοντικά βήματα αναμένονται εντός της εβδομάδας, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το σκέλος της συμφωνίας που αφορά την τύχη του πλειοψηφικού ποσοστού που κατέχει ο ιδρυτής της εταιρείας κ. Χάρης Καρώνης.

Σε κάθε περίπτωση, με την υπογραφή της συμφωνίας, η Viva γίνεται και επίσημα ο πρώτος ελληνικός «μονόκερως», δηλαδή εταιρεία τεχνολογίας που ξεκίνησε ως startup και έφτασε να έχει αποτίμηση άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Σημειώνεται ότι η αρχική συμφωνία μεταξύ της Viva και της JP Morgan είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2022, χρειάστηκε όμως σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος έως ότου οι εμπλεκόμενες πλευρές καταλήξουν στις λεπτομέρειες και υπογράψουν το τελικό κείμενο.

Στο ενδιάμεσο, η JP Morgan είχε αποκτήσει το σύνολο των μετατρέψιμων ομολογιών, αξίας 80 εκατ. δολαρίων, που έχει εκδώσει η Viva, στο πλαίσιο της συμπεφωνημένης μελλοντικής αλλαγής μετοχικών συσχετισμών.

Επίσης, κατά την ενδιάμεση, πολύμηνη περίοδο, η συναλλαγή έλαβε την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ διευθετήθηκαν και τα θέματα που αφορούσαν το stock option plan για τα στελέχη και το προσωπικό της εταιρείας.

Σύμφωνα με την J.P. Morgan Payments, η στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet είναι μία σύμπραξη που συνάδει με την οικονομική δραστηριότητά της - η οποία συνδυάζει υπηρεσίες για τα λογιστήρια επιχειρήσεων, τη χρηματοδότηση του εμπορίου, δυνατότητες με κάρτες και εμπορικές υπηρεσίες - για να προσφέρει μία ολοκληρωμένη εμπειρία πληρωμών σε πελάτες σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ