ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα μεγάλα deals του 2022 στα τρόφιμα

Τα μεγάλα deals του 2022 στα τρόφιμα

«Μπαράζ» συμφωνιών είχαμε και το 2022 στον κλάδο των τροφίμων και των ποτών, ο οποίος παραμένει «ψηλά» στο επενδυτικό ενδιαφέρον εν μέσω ενεργειακής κρίσης και πληθωριστικών πιέσεων.

Το 2022 μπήκε «δυναμικά» σε ό,τι αφορά τα νέα deals στον κλάδο, ακολουθήσαν οι πρώτοι μήνες του πολέμου στην Ουκρανία με την αγορά να «μπαίνει» σε περίοδο προσαρμογής στις νέες συνθήκες ενώ στη συνέχεια το καλοκαίρι ήταν επίσης «έντονο» από πλευράς επιχειρηματικών κινήσεων.

Ανακατατάξεις στον «χάρτη των σούπερ μάρκετ

Αλλαγές υπήρξαν στο «τοπίο» των σούπερ μάρκετ με σημαντικό αριθμό συμφωνιών μέσα στο 2022 καθώς μεγάλες αλυσίδες προχώρησαν σε κινήσεις εξαγοράς άλλων μικρότερων. Κάτι άλλωστε που προέβλεπαν στελέχη του κλάδου, κάνοντας λόγο για νέο γύρο συγκέντρωσης στο οργανωμένο λιανεμπόριο μετά την πανδημία.

Σε τρεις εξαγορές προχώρησε μέσα στο τρέχον έτος η αλυσίδα Μασούτης. Τον Φεβρουάριο προχώρησε σε συμφωνία με την Κρητική αλυσίδα ΣΥΝΚΑ. Ακολούθησε η εξαγορά της αλυσίδας «Αφοί Ιωάννου Δεναξά», η οποία διαθέτει τρία καταστήματα σε Μύκονο, Σαντορίνη και Αθήνα καθώς και η συμφωνία με την Family Supermarket για την εξαγορά 10 από τα συνολικά 15 καταστήματά της στη βόρεια Ελλάδα.

Ο ηγέτης, βάσει τζίρου, του κλάδου, η Σκλαβενίτης προχώρησε αντίστοιχα σε δύο κινήσεις. Συγκεκριμένα απέκτησε 9 από τα 11 καταστήματα της αλυσίδας SEP Παπαδόπουλο στα Ιωάννινα ενώ λίγο πριν εκπνεύσει το 2022, μέσα στον Δεκέμβριο, προχώρησε σε συμφωνία με την αλυσίδα «Γέγος» για την εξαγορά 4 από τα 6 καταστημάτων της και συγκεκριμένα σε Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη και Λούτσα.

Από την πλευρά της η ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός εξαγόρασε τον Αύγουστο τον όμιλο σούπερ μάρκετ «Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες», αποκτώντας 52 εταιρικά καταστήματα του ομίλου καθώς και τη διαχείριση των εμπορικών σημάτων «Ελληνικά Μάρκετ», «Πρόοδος Μάρκετ», «Ηλιος Μάρκετ» και «Γρήγορα», μαζί με το δίκτυο των 300 καταστημάτων τους. Παράλληλα απέκτησε και τα καταστήματα της εταιρείας «Μαθιουδάκης», σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης.

Οι κινήσεις του Σπύρου Θεοδωρόπουλου

Στα deals των πρώτων μηνών του 2022 «πρωταγωνιστής» ήταν ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος ακολουθώντας το πλάνο του για τη δημιουργία ενός μεγάλου ομίλου τροφίμων, μετά και την ολοκλήρωση και τυπικά της πώλησης της Chipita στη αμερικανική Μοndelez, στις αρχές του έτους.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος απέκτησε στις αρχές του έτους -μαζί με το fund EOS Capital Partners- το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ» αργότερα ανακοίνωσε και την εξαγορά της εταιρείας «Έδεσμα» και ταυτόχρονα και της εταιρείας «Αμβροσία». Ακολούθησε η «ηχηρή» συμφωνία για την είσοδο του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στη σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ.

Μπαράζ από deals στα γαλακτοκομικά

Σημαντικές κινήσεις καταγράφηκαν και στον κλάδο των γαλακτοκομικών σε μία χρονιά με ισχυρές πιέσεις για τις επιχειρήσεις.

Η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» γνωστή με τα εμπορικά σήματα Όλυμπος και Ροδόπη, απέκτησε την άνοιξη μέσω πλειστηριασμού τις εγκαταστάσεις καθώς και το σύνολο των εμπορικών σημάτων της γαλακτοβιομηχανίας Αγνό στη Βόρεια Ελλάδα.

Το καλοκαίρι προχώρησε σε δύο ακόμη επιχειρηματικές κινήσεις, αποκτώντας το 49% του μετοχικού κεφαλαίο της κυπριακής βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων «Κουρούσιης», με πρόβλεψη και για τις υπόλοιπες μετοχές σε δεύτερο χρόνο ενώ μία εβδομάδα αργότερα εξαγόρασε τη θυγατρική εταιρεία της Δέλτα στη Βουλγαρία, United Milk.

Από την πλευρά της η Vivartia τον Οκτώβριο ανακοίνωσε την απόκτηση από πλευράς της ΔΕΛΤΑ του 70% της τυροκοµικής επιχείρησης «Κουρέλλας Α.Ε.» στα Γρεβενά.

Στον κλάδο των αναψυκτικών, το καλοκαίρι εξαγοράστηκε η εταιρεία premium mixers & tonics, Three Cents, από τη θυγατρική της Coca-Cola HBC , CC Beverages Holdings II BV, μετά το deal με την SICC Holding Limited, θυγατρική της IDEAL Holdings.

Ανάμεσα στις σημαντικές συμφωνίες του έτους περιλαμβάνεται και η απόκτηση του 60% της εταιρείας Ιχθυοτροφία Κεφαλονιάς από τους Ισπανούς της Grupo Profand.

Η εταιρεία «Παγωτά Δωδώνη» επίσης άλλαξε χέρια, περνώντας στη First Runner, καθώς η επενδυτική εταιρεία συμμετοχών αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ