ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Huawei: Η πρόοδος της ψηφιοποίησης δίνει σημαντικές προοπτικές στην Ελλάδα

Huawei: Η πρόοδος της ψηφιοποίησης δίνει σημαντικές προοπτικές στην Ελλάδα
«Η ελληνική θυγατρική κινείται με πολύ καλύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη» επισημαίνει στο CNN Greece ο Radoslaw Kedzia, αντιπρόεδρος της Huawei

Τις σημαντικές προοπτικές που έχει δημιουργήσει για την ελληνική αγορά η πρόοδος της ψηφιοποίησης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θέλει να αξιοποιήσει η Huawei, ιδίως σε τομείς όπως είναι αυτός του τηλεπικοινωνιακού και δικτυακού εξοπλισμού αλλά και γενικότερα στο χώρο των ψηφιακών λύσεων για επιχειρήσεις.

«Η ελληνική θυγατρική κινείται με πολύ καλύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη» επισημαίνει στο CNN Greece ο Radoslaw Kedzia, αντιπρόεδρος της Huawei και υπεύθυνος για την περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αλλά και των σκανδιναβικών χωρών όσον αφορά τους κλάδους του τηλεπικοινωνιακού και δικτυακού εξοπλισμού αλλά και των λύσεων για τις επιχειρήσεις. «Αν υπάρχει αύξηση στη ζήτηση, θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενίσχυση του γραφείου» σπεύδει να προσθέσει ο κ. Kedzia, ο οποίος σημειώνει ότι «έχουμε πολύ καλή ομάδα στην Ελλάδα και ως γνωστόν οι εταιρείες αποτελούνται από ανθρώπους».

Η σημασία του υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού ήταν και ο λόγος που ο κ. Kedzia βρέθηκε στην Αθήνα όπου η Huawei διοργάνωσε το 2ο European Talent Summit, το οποίο συγκέντρωσε 80 εξαιρετικούς φοιτητές και 100 εκπροσώπους από κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμούς, τη βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο από όλη την Ευρώπη για να προτείνουν λύσεις για την έλλειψη επαγγελματιών τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ), να προωθήσουν τις ψηφιακές δεξιότητες για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και τη δημιουργία ενός ανοιχτού και βιώσιμου οικοσυστήματος ταλέντων.

Ο Radoslaw Kedzia, αντιπρόεδρος της Huawei και υπεύθυνος για την περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης αλλά και των σκανδιναβικών χωρών

Σύμφωνα με τον κ. Kedzia, η Huawei δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της καλλιέργειας ταλέντων. «Η επένδυση στο ταλέντο είναι κλειδί για την ανάπτυξη οποιασδήποτε εταιρείας επισημαίνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Huawei, σημειώνοντας ότι η ζήτηση είναι αυτή τη στιγμή μεγαλύτερη από την προσφορά. Και εκεί θέλει να συνεισφέρει η Huawei μέσα από μία σειρά από δράσεις που έχουν ως στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων. «Όντας μία από τις πλέον καινοτόμες εταιρείες δίνουμε έμφαση στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Και αυτό θέλουμε να αλλάξουμε μέσα από μία σειρά από δράσεις προκειμένου οι απόφοιτοι να είναι πιο έτοιμοι για να βγουν στην αγορά» τονίζει ο κ. Kedzia, για τον οποίο είναι πολύ σημαντικό να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση σε θέσεις σε εταιρείες τεχνολογίας και για τις γυναίκες.

Ευρώπη και 5G

Σύμφωνα με τον κ. Kedzia, η αγορά έχει αρκετές προκλήσεις αυτή την περίοδο. «Στην αρχή ήταν η πανδημία και μετά ήρθε ο πόλεμος που δημιούργησε μία αβεβαιότητα. Αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και να κάνουμε τη δουλειά μας» τονίζει ο αντιπρόεδρος της Huawei, ο οποίος πάντως σπεύδει να επισημάνει ότι πολλές εταιρείες έχουν μειώσει τις επενδύσεις τους.

Όσον αφορά την παρουσία της Huawei στην Ευρώπη, ο κ. Kedzia σημειώνει ότι η Γηραιά Ήπειρος έχει μείνει σχετικά πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη. «Η Ευρώπη δεν προχωρά αρκετά γρήγορα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε τις ευρωπαϊκές χώρες να μετασχηματιστούν καθώς αυτό θα είναι ωφέλιμο για όλους» τονίζει ο κ. Kedzia.

Το 2023, πάντως, εκτιμά ότι θα είναι μία χρονιά ανάπτυξης για όλες τους τομείς όπου δραστηριοποιείται η Huawei. «Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα ψηφιακά εργαλεία» σημειώνει ο κ. Kedzia, προσθέτοντας ότι η Huawei επιδιώκει να προσφέρει μία διαφορετική οπτική όσον αφορά στις υπάρχουσες τεχνολογίες, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Σχεδιάζουμε όλα τα προϊόντα μας προκειμένου να είναι φιλικά προς το περιβάλλον και επιπλέον έχουμε πετύχει να μειώσουμε κατά 2,6 φορές την κατανάλωση ενέργειας» τονίζει. «Θέλουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να έχουν ένα μέλλον με βιώσιμη ανάπτυξη» προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Huawei.

Από τους τομείς όπου ηγείται η Huawei είναι αυτός των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G). «Το 5G δαιμονοποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε -χωρίς λόγο- για πολιτικούς σκοπούς» αναφέρει ο κ. Kedzia. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Huawei, δεν έχουν υπάρξει οι μεγάλης έκτασης εφαρμογές για επιχειρήσεις που θα αξιοποιούσαν τις δυνατότητες που προσφέρει το 5G. «Αυτό παρά το γεγονός ότι έχουμε ήδη όλα τα κατάλληλα εργαλεία» σπεύδει να προσθέσει ο κ. Kedzia, ο οποίος πάντως δείχνει πιο αισιόδοξος για το προσεχές μέλλον όσον αφορά στην αξιοποίηση του 5G.

• 5Ghas been demonized and it is politicized unecessarily
• Europe is not progressing very fast with digitalisation
• not in large scale the B2B 5G apps
• αν και έχουμε όλα τα κατάλληλα εργαλεία
• χρειαζόμαστε περισσότερα applications και χρειαζόμαστε νεότερους παίκτες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ