ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Fourlis: Γιατί πούλησε τα καταστήματα της Ιntersport στην Τουρκία

Fourlis: Γιατί πούλησε τα καταστήματα της Ιntersport στην Τουρκία
Ο όμιλος Fourlis είχε ήδη μειώσει τον αριθμό των καταστημάτων Intersport στην Τουρκία από 25 σε 12.

Σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο επικεντρώνει πλέον τη δραστηριότητά του στο κλάδο της λιανικής αθλητικών ειδών ο Όμιλος Fourlis ο οποίος προχώρησε στον τερματισμό εκείνης που είχε με την Ιntersport, στην Τουρκία.

H δραστηριότητα της Fourlis με την Ιntersport στην Τουρκία είχε ξεκινήσει πριν από παραπάνω από μία 10ετία, με φιλοδοξίες τότε, την ίδια στιγμή μάλιστα που σημαντικό ποσοστό από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας ήταν νεαρής ηλικίας, στις οποίες άλλωστε απευθύνονται κατά κύριο λόγο τα αθλητικά είδη.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η δραστηριότητα στην Τουρκία, τελούσε διαρκώς υπό εξέταση, καθώς ήταν ζημιογόνα, την ίδια στιγμή που η οικονομική κατάσταση στη γειτονική χώρα έβαινε προς το χειρότερο. Ο Όμιλος Fourlis επιχειρώντας έναν εξορθολογισμό είχε προχωρήσει μάλιστα στη μείωση των καταστημάτων Intersport από 25 που διατηρούσε παλαιότερα στην Τουρκία σε 12, με τα εναπομείναντα ανοιχτά μάλιστα να καταφέρνουν μην έχουν απώλειες κατά τον τελευταίο χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών τον Νοέμβριο του 2022, η διοίκηση του Ομίλου είχε αναφέρει πως γίνονται συζητήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας με στρατηγικό επενδυτή στην αγορά της Τουρκίας σημειώνοντας πως εάν αυτό to σενάριο δεν προχωρήσει, η Fourlis θα εξετάσει την πιθανότητα αποεπένδυσης από τη χώρα.

Το τέλος της δραστηριότητας στην Τουρκία

Η Fourlis ανακοίνωσε, χθες, Πέμπτη, την πώληση του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής εταιρείας Intersport Atletik Mağazacılık ve Dış Ticaret Anonim Şirketi, η οποία είναι δικαιοπάροχος του σήματος “Intersport” και “The Athlete’s Foot” στην Τουρκία και λειτουργεί δίκτυο 12 καταστημάτων. Ο Όμιλος Eren Perakende ve Tekstil Anonim Şirketi είναι η αγοράστρια εταιρεία ενώ η συναλλαγή βασίζεται σε Enterprise Value 3 εκατ. ευρώ περίπου.

Όπως εξηγεί στο CNN Greece, ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου Fourlis, Γιώργος Αλεβίζος η δραστηριότητα στην Τουρκία πλην του τελευταίου έτους δεν ήταν κερδοφόρα. Συμπληρώνει δε, πως το να παραμένει μία εταιρεία, εισαγωγέας με προϊόντα της κατηγορίας που διαθέτουν τα Ιntersport, σε μία χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται η Τουρκία, λόγω της οικονομικής συγκυρίας, δεν έχει νόημα.

Έτσι ο όμιλος οδηγήθηκε στην απόφαση να προχωρήσει στη συμφωνία πώλησης, με την τοπική εταιρεία. Σημειώνεται επίσης πως η Fourlis στην γειτονική χώρα δεν έχει αναπτυχθεί στον κλάδο του οικιακού εξοπλισμού (ΙΚΕΑ) οπότε ουσιαστικά με την πώληση των καταστημάτων Ιntersport δεν έχει δραστηριότητα πλέον στην Τουρκία.

Συνεχίζεται η ανάπτυξη - Το ντεμπούτο της Holland & Barrett

Από την άλλη πλευρά πάντως η τόσο η ανάπτυξη των Ιntersport στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες 3 χώρες (Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο), όπου διαθέτει δίκτυο 106 καταστημάτων, συνεχίζεται όπως επίσης και των καταστημάτων ΙΚΕΑ. Μόλις πριν μία εβδομάδα μάλιστα, ο Όμιλος έκανε «ντεμπούτο» και στον κλάδο της υγείας και ευεξίας με το άνοιγμα των πρώτων καταστημάτων Holland & Barrett σε Κηφισιά και Γλυφάδα.

Η εικόνα μάλιστα της πρώτης εβδομάδας είναι ιδιαίτερα θετική με τις πωλήσεις ανά τ.μ να βρίσκονται σε πολύ καλά επίπεδα συγκριτικά μάλιστα με περιοχές που Holland & Barrett είχε ήδη παρουσία. To τρίτο κατάστημα της βρετανικής εταιρείας που έφερε ο όμιλος Fourlis στην Ελλάδα ανοίγει στο εμπορικό κέντρο Τhe Mall ενώ μέχρι το τέλος του 2023 συνολικά αναμένεται να λειτουργούν 6 καταστήματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν των κλάδων οικιακού εξοπλισμού και αθλητικών ειδών, η Fourlis φιλοδοξεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο και στον κλάδο της υγείας και ευεξίας αναπτύσσοντας σε βάθος χρόνου ένα δίκτυο 120 καταστημάτων σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ