ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

PwC: Η Ελλάδα αρχίζει να προσελκύει επενδυτές με μακροπρόθεσμες προοπτικές

PwC: Η Ελλάδα αρχίζει να προσελκύει επενδυτές με μακροπρόθεσμες προοπτικές
Το «στοίχημα» της προσέλκυσης επενδυτών από το… πάνω «ράφι» που έχουν περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές δείχνει να κερδίζει η Ελλάδα AP/Mark Lennihan

Το «στοίχημα» της προσέλκυσης επενδυτών από το… πάνω «ράφι» που έχουν περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές δείχνει να κερδίζει η Ελλάδα.

Αυτό τουλάχιστον επεσήμαναν τα στελέχη της PwC κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης της ετήσιας μελέτης της εταιρείας για το τοπίο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 2022 υπήρξε ρεκόρ όσον αφορά στις εξαγορές με τις ελληνικές επιχειρήσεις να προσελκύουν συνολικά κεφάλια ύψους 12 δισ. ευρώ μέσα από διαδικασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ιδιωτικοποιήσεις. Όμως, το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η PwC αναμένει πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί και το 2023 αναμένοντας μία χρονιά όπου οι επιδόσεις του 2022 δεν αποκλείεται ακόμη και να ξεπεραστούν.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της PwC, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς καθώς η χώρα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών. Μάλιστα, τόνισαν ότι βλέπουν πλέον να έρχονται περισσότεροι επενδυτές που είναι καλύτερης ποιότητας και αναζητούν πιο μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Σύμφωνα με την PwC, το 2022 ήταν μία καλή χρονιά αλλά οι πρώτες ενδείξεις για το 2023 είναι πως το τρέχον έτος έχει τα φόντα να κινηθεί σε καλύτερα επίπεδα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι μόνο οι 5 μεγαλύτερες εξαγορές του 2022 (Chipita, Nova, Viva, Εθνική Ασφαλιστική και Άνεμος) έφθασαν σε αξία τα 4,2 δισ. ευρώ επί συνόλου 10,4 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική αξία των 94 εξαγορών και συγχωνεύσεων της περασμένης χρονιάς.

Όπως επισημάνθηκε μόνο από τις ιδιωτικοποιήσεις αναμένονται φέτος έσοδα άνω των 2 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον αναμένονται να κλείσουν σημαντικά deals όπως αυτά της Enel και της πώλησης του Sani Ikos, η αξία των οποίων ανέρχεται σε 10ψηφιο νούμερο. Επιπλέον, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εξαγορές σχημάτων στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η αναμενόμενη είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σημειωτέον πως και το ενδιαφέρον για το ΧΑ παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένο, όπως επεσήμαναν τα στελέχη της PwC.

Όσον αφορά τις συμφωνίες που βλέπει η PwC μέσα στο 2023 αυτές αφορούν μία σειρά από κλάδους. Στο χώρο της ενέργειας, η Motor Oil ανακοίνωσε την εξαγορά ολόκληρου του μεριδίου της Thalis ES, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023. Επίσης, η Fairfax Financial Holdings το 1,9% της Μυτιληναίος με την αξία της συναλλαγής να εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η ΔΕΗ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Enel για την απόκτηση της Enel Ρουμανίας, ενώ αναμένεται και η πώληση του 51% της Τέρνα Ενεργειακή μέσω δημόσιας πρότασης. Ακόμη, έσα στο 2023 θα πραγματοποιηθεί η εξαγορά της Watt & Volt από την Μυτιληναίος με το τίμημα να διαμορφώνεται στα 36 εκατ. ευρώ. Τέλος, αναμένεται η πώληση μέσω της Enel Green Power Hellas που αποτιμάται γύρω στο 1 δισ. ευρώ.

Στο χώρο των μεταφορών, η ελληνική GEODIS γνωστοποίησε πως σκοπεύει να εξαγοράσει τη γερμανική εταιρεία Trans-O-Flex με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου εμπορευματικών μεταφορών και στη Γερμανία. Επίσης, η Olympia Group ανακοίνωσε την είσοδο της στη Box Now, μία κίνηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023, με στόχο τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου lockers στη ΝΑ Ευρώπη. Ακόμη, η αμερικανικός επενδυτικός όμιλος HIG ολοκλήρωσε στα τέλη Ιανουαρίου 2023 την απόκτηση του 80% του ομίλου Βεϊνόγλου με την οικογένεια Βεϊνόγλου να διατηρεί τον έλεγχο του 20%. Επίσης, η Attica Group ανακοίνωσε το σχέδιο διάσωσης για την απόκτηση της ΑΝΕΚ. Η συμφωνία με τους πιστωτές της ΑΝΕΚ φαίνεται πως έχει ολοκληρωθεί, ενώ αναμένονται και οι σχετικές αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Στον χρηματοπιστωτικό κλάδο, αναμένεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο ένα μέρος της διαδικασίας ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το 2024. Στις αρχές του έτους η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε το 36,22% της Marfin Investment Group. Η πώληση της HSBC Greece στην Παγκρήτια Τράπεζα καθώς επίσης και η πώληση της Aegean Baltic Bank αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023.

Ακόμη, σύμφωνα με την PwC έντονη συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς επίκειται η ολοκλήρωση συμφωνηθέντων συναλλαγών συνολικής λογιστικής αξίας 6,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα αναμένεται η έναρξη των διαδικασιών για την πώληση χαρτοφυλακίων με λογιστική αξία άνω των 10 δισ. ευρώ κυρίως στη δευτερογενή αγορά.

Στο χώρο των τροφίμων και ποτών, εντός του 2023 αναμένεται η ολοκλήρωση της εξαγοράς της United Milk Co από την Tyrbul, βουλγαρική θυγατρική της Hellenic Diaries, η οποία είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο 2022.

Στον τουριστικό κλάδο, εντός του έτους αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ του ομίλου Sani/Ikos με αποτίμηση περί τα € 2,5 δισ. και της GIC. Επίσης, αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία για την πώληση του συνόλου των μετοχών του συλλόγου ΠΑΕ Παναιτωλικός.

Στη βιομηχανία, ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου ανακηρύχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης της Ελληνική Ναυπηγεία Α.Ε. με το τίμημα να ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ, ενώ για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ η προσφορά του ήταν 37,2 εκατ. ευρώ. Οι δύο συμφωνίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2023.

Στον τομέα των κατασκευών, η Intracom ανακοίνωσε την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για την εξαγορά του 27,61% από την τεχνική – κατασκευαστική εταιρεία με την επωνυμία Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας Τεχνική και Εμπορική Α.Ε. Το τίμημα αναμένεται να ανέλθει στα περίπου 10 εκατ. ευρώ. Επίσης, αναμένεται και η πώληση του ομίλου Παυλίδη Μάρμαρα – Γρανίτες στην ECM Partners.

Στο χώρο της υγείας ανακοινώθηκε η συμφωνία της Blantyre Capital με την Ημίθεα Α.Ε. για τη συγχώνευση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» με τον ιατρικό όμιλο Euromedica.

Στην αγορά του real estate η Alpha Bank προχώρησε σε συμφωνία με την κοινοπραξία της Dimand A.E. και της Premia Properties για τη δημιουργία μετοχικής συνεργασίας στον τομέα επένδυσης ακινήτων. Η συμφωνία αφορά το 65% και το τίμημα αναμένεται να ανέλθει περίπου στα 438 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά της λιανικής μέσα στο 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η δίκη της Follie-Follie ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξυγίανσης της. Τέλος, εντός του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η απόκτηση της FCA Greece από την κοινοπραξία AutoHellas και Samelet.

Στην πληροφορική, στις αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η απόκτηση της CGSoft από την Entersoft έναντι 3,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων στις αρχές του έτους ολοκληρώθηκε η πώληση της ΛΑΡΚΟ Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Α.Ε. στην κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα και AD Holdings AG. Εντός του 2023 αναμένεται η ιδιωτικοποίηση της Εγνατία Οδός Α.Ε. από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα έναντι τιμήματος που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ. Επίσης, αναμένεται η πώληση του λιμένα Ηγουμενίτσας έναντι τιμήματος που εκτιμάται στα 84 εκατ. ευρώ. Επίσης, αναμένεται και η διάθεση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το τίμημα αναμένεται να διαμορφωθεί από €800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Τέλος, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023 η παραχώρηση της Αττικής Οδού.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ