ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ποδαρικό» στο 2023 με νέες επενδύσεις στη βιομηχανία

«Ποδαρικό» στο 2023 με νέες επενδύσεις στη βιομηχανία
Επενδύσεις που ανακοινώθηκαν από τις αρχές του 2023 pixabay

Νέες επενδύσεις ανακοίνωσαν από τις αρχές του 2023 και δρομολογούν μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε η μεγάλη επένδυση για την εταιρεία Παπαστράτος ύψους 200 εκατ. ευρώ που ανεβάζει πλέον στα 700 εκατ. ευρώ τα συνολικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί από την PMI στην Ελλάδα.

Με τη αυτή νέα επένδυση, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση της εταιρείας αναμένεται να δημιουργηθούν 300 νέες θέσεις εργασίας η αξία των εξαγωγών αναμένεται να ενισχυθεί επιπλέον κατά 40% σε σχέση με το 2022 φτάνοντας σε συνολική αξία εξαγωγών 300 εκατ. ευρώ ενώ η παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο ενισχύεται με 4 νέες γραμμές παραγωγής.

Σε σειρά μεγάλων επενδύσεων με κομβική εκείνη που υλοποιείται στο βιομηχανικό συγκρότημα στην Ξάνθη για την πιλοτική μονάδα παραγωγής στοιχείων λιθίου υλοποιεί η Sunlight Group. Η εταιρεία μέσα στο 2023 ανακοίνωσε και την εξαγορά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ισραηλινής Israeli Industrial Batteries (IIB) Energy Storage Systems Ltd ενώ ολοκλήρωσε και την εξαγορά του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της γερμανικής Triathlon Holding GmbH (TRIATHLON).

Στον κλάδο των τροφίμων και ποτών η Coca-Cola Τρία Έψιλον επενδύει δυναμικά στην κατηγορία του καφέ καθώς μετά την υφιστάμενη παρουσία που έχει στον κλάδο με την Costa Coffee προστίθεται πλέον και η συνεργασία της με την ιταλική Caffè Vergnano.

Η επένδυση που γίνεται στην Caffè Vergnano, όπως σημείωσε η Γενική Διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Έψιλον για Ελλάδα και Κύπρο, Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς ,είναι επιπλέον των 75 εκατ. ευρώ του επενδυτικού πλάνου που έχει προγραμματίσει η εταιρεία για την περίοδο 2022-2023. Σημειώνεται πως στo μετοχικό κεφαλαίο της ιταλικής εταιρείας η Coca-Cola Τρία Έψιλον έχει αποκτήσει ποσοστό συμμετοχής 30% από το καλοκαίρι του 2021. Παράλληλα η εταιρεία μπαίνει και στην κατηγορία της μπύρας μετά την αποκλειστική, μακροπρόθεσμη συμφωνία με τη ζυθοποιία AB InBev.

Από την πλευρά της η PepsiCo Hellas ανακοίνωσε την επιστροφή στην Ελλάδα – έπειτα από περίπου 6 χρόνια - της παραγωγής των αναψυκτικών ΗΒΗ (συσκευασίες σε κουτί αλουμινίου) τα οποία από την άνοιξη θα παράγονται στο εργοστάσιο της εταιρείας ΕΨΑ στον Βόλο. Στα πλάνα της εταιρείας είναι σε επόμενη φάση η μεταφορά της παραγωγής και των υπόλοιπων αναψυκτικών της στη χώρα μας.

Στο κλάδο των εμφιαλωμένων νερών τους πρώτους μήνες του 2023 είχαμε την αποεπένδυση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, καθώς οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μοσχοχώρι Φθιώτιδος, δηλαδή οικόπεδο επιφάνειας 99.209 τ.μ. και οι κτιριακές εγκαταστάσεις 12.230 τ.μ., περιέρχονται στην κυριότητα της Premia.

Μισθωτής του ακινήτου και ανάδοχος της επιχείρησης θα είναι η νεοσυσταθείσα εταιρεία Ιόλη Πηγή, θυγατρική της Sterner Stenhus Greece - βασικού μετόχου της Premia που από τον Νοέμβριο 2022 κατέχει και το πλειοψηφικό μερίδιο στην Μπουτάρη Οικονοποιεία ΑΕ. «Η νέα επένδυση ευθυγραμμίζεται με το επενδυτικό πλάνο της Premia Properties και ενισχύει την παρουσία της εταιρείας στον τομέα των βιομηχανικών ακινήτων, ενώ ενδυναμώνει περαιτέρω και τη δραστηριοποίηση της Sterner Stenhus στον κλάδο του FnB» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ