ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παρευξείνια Τράπεζα: Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ με μετοχές αξίας 664,7 εκατ. ευρώ

Παρευξείνια Τράπεζα: Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ με μετοχές αξίας 664,7 εκατ. ευρώ
Δέκα κράτη μέλη συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου, ενώ δύο από αυτά υπερκάλυψαν το αναλογούν μερίδιο τους BSTDB / Black Sea Trade and Development Bank

Συνολικά 578.016 μετοχές αξίας 664,7 εκατ. ευρώ διατέθηκαν στα κράτη μέλη της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (TΕΑΕΠ ή Παρευξείνια Τράπεζα), στο πρώτο στάδιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Διοικητών της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (TΕΑΕΠ ή Παρευξείνια Τράπεζα) ολοκλήρωσε την ειδική συνεδρίαση του αφιερωμένη στην αξιολόγηση των προεγγραφών που ελήφθησαν από τα κράτη-μέλη για το νέο κύκλο αύξησης και κατανομής του εγγεγραμμένου μετοχικού κεφαλαίου.

Τα αποτελέσματα της προεγγραφής έδειξαν ισχυρή υποστήριξη των μετόχων με την προσφορά να υπερκαλύπτεται. Δέκα κράτη μέλη συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου, ενώ δύο από αυτά υπερκάλυψαν το αναλογούν μερίδιο τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο Διοικητών αποφάσισε, ως πρώτο βήμα και σύμφωνα με τις διατάξεις της «Στρατηγικής Κεφαλαιακής Συνεισφοράς και Τεχνικών Παραμέτρων για την Αύξηση Κεφαλαίου», να κατανείμει στα κράτη μέλη που πληρούν τις προϋποθέσεις, χωρίς να υπόκεινται σε κανένα ρυθμιστικό - κανονιστικό κώλυμα τον αριθμό των μετοχών που αντιστοιχούν στο μερίδιο που κατείχαν στο κεφάλαιο της Τράπεζας αμέσως πριν από την προσφορά για εγγραφή.

Η τελική απόφαση για την κατανομή των μετοχών, την πληρωμή και τη μεταβίβαση δικαιωμάτων ψήφου θα ληφθεί στο δεύτερο βήμα της διαδικασίας, στην Ετήσια Συνέλευση της Τράπεζας τον Ιούλιο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το Συμβούλιο ενέκρινε την πρώτη φάση της Μεσοπρόθεσμης Στρατηγικής και Επιχειρηματικού Σχεδίου για την περίοδο 2023-2024, ανοίγοντας το δρόμο ώστε η Τράπεζα να ακολουθήσει μια πολιτική ενίσχυσης και να εξασφαλίσει έτσι την οικονομική ευρωστία και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου της.

Ο Ιωάννης Τσακίρης, Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών, δήλωσε:

«Είμαι περήφανος που ανακοινώνω ότι η Παρευξείνια Τράπεζα αύξησε με επιτυχία το κεφάλαιό της, εδραιώνοντας το ρόλο της στην υποστήριξη της ανάπτυξης της περιοχής του Ευξείνου Πόντου. Η δεύτερη αυτή αύξηση κεφαλαίου αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο που θα ισχυροποιήσει την Τράπεζα ώστε να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες προκλήσεις και να συνεχίσει να παρέχει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για την προώθηση της ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών στην Παρευξείνια περιοχή».

Σχολιάζοντας την απόφαση, ο Δρ. Σερχάτ Κιοκσάλ, Πρόεδρος της Τράπεζας είπε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους μετόχους μας για τη συνεχή υποστήριξή τους και τη δέσμευσή τους προς την Τράπεζα. Αυτή η αύξηση κεφαλαίου αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης που έχουν τα κράτη μέλη μας στην ικανότητα της Τράπεζας να εκπληρώσει την αποστολή της για υποστήριξη της οικονομικής ανάπτυξης και του εμπορίου στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Η νέα εισφορά κεφαλαίου θα μας επιτρέψει να παρέχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη στα κράτη-μέλη μας και θα συμβάλει στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας της περιοχής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ