ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπαράζ από επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων και το 2023

Μπαράζ από επενδύσεις στον κλάδο των τροφίμων και το 2023
pixabay

Έντονη κινητικότητα στον κλάδο των τροφίμων με επενδύσεις αλλά και εξαγορές, συγχωνεύσεις και συνεργασίες μεταξύ των επιχειρήσεων καταγράφεται τους πρώτους μήνες του 2023.

Στο μέτωπο των εξαγορών πρωταγωνιστεί ο κλάδος των σούπερ μάρκετ με αρκετούς από τους «μεγάλους» παίκτες να προχωρούν σε κινήσεις προκειμένου να διευρύνουν το δίκτυο τους αλλά και να αποκτήσουν παρουσία σε περιοχές που δεν έχουν.

Το πιο πρόσφατο deal στον κλάδο αποτελεί το προσύμφωνο που υπεγράφη για την απόκτηση από τον πλευρά του Σκλαβενίτη, της αλυσίδας AS Αγορά με έδρα τη Λάρισα. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται εντός των επόμενων μηνών με τα συνολικά εννέα καταστήματα της αλυσίδας να περνούν στον Όμιλο ο οποίος ηγείται στον κλάδο σε επίπεδο τζίρου.

Η Μασούτης από την πλευρά της συνέχισε και το τρέχον έτος τις κινήσεις στο πεδίο των εξαγορών στο οποίο είχε έντονη δραστηριότητα το 2022. Η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα απέκτησε τους πρώτους μήνες του 2023, δύο καταστήματα της Γέγος, σε Αργυρούπολη και Κερατέα. Υπενθυμίζεται ότι τα 4 υπόλοιπα καταστήματα της αλυσίδας είχε αποκτήσει νωρίτερα η Σκλαβενίτης.

Τα σούπερ μάρκετ «Katerina’s Market» εξαγόρασε μέσα στους πρώτους μήνες του 2023 η αλυσίδα ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός επεκτείνοντας πλέον την παρουσία της και στη Μεσσηνιακή Μάνη. Η εξαγορά περιλαμβάνει την απόκτηση τεσσάρων εταιρικών καταστημάτων, στις περιοχές σε

Καλαμάτα, Στούπα, Άγιο Νικόλαο και Κάμπο.

Nέο deal είχαμε και στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού, με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία να μεταβιβάζει τα ακίνητα της επιχείρησης και του brand του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΙΟΛΗ στο fund Sterner Stenhus Greece. Το fund αποτελεί τον βασικό μέτοχο της Premia Properties στην κυριότητα της οποίας περιέρχονται πλέον οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδος, δηλαδή οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 99.209 τ.μ. και οι κτιριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 12.230 τμ που βρίσκονται σε αυτό. Μισθωτής του ακινήτου και ανάδοχος της επιχείρησης θα είναι η νεοσυσταθείσα εταιρεία ΙΟΛΗ ΠΗΓΗ, θυγατρική της Sterner Stenhus Greece.

Συγχωνεύσεις και συμφωνίες

Μια νέα ενιαία εταιρεία στην κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών και Beverages, προκύπτει μετά τη συγχώνευση της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ με τη Green Cola που ανακοινώθηκε μέσα στον Απρίλιο.

Η νέα εταιρεία τίθεται κάτω από την ενιαία ομπρέλα του Ομίλου «Green Beverages» ο οποίος είχε ιδρυθεί το καλοκαίρι του 2022 με έδρα το Λονδίνο, από τις δύο εταιρείες, για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό. Πλέον με βάση το σχέδιο συγχώνευσης που ενέκριναν τα Δ.Σ των δύο εταιρειών, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ απορροφά τη Green Cola Ελλάς καθώς και τη Green Cola Operations, αποτελώντας στο εξής θυγατρική στην Ελλάδα του ομίλου GREEN BEVERAGES (ο οποίος διαθέτει επιπλέον θυγατρικές στις Η.Π.Α και το Ντουμπάι).

Ανάμεσα στα σήματα που θα διαθέτει νέα ενοποιημένη πλέον εταιρία είναι: ΖΑΓΟΡΙ, ΖΑΓΟΡΙ SPARKLING, ΖΑΓΟΡΙ GO GREEN, GREEN COLA, GREEN FLAVORS, GREEN MOCKTAILS, ΖΗΡΕΙΑ, καθώς και την αποκλειστική διανομή των σημάτων EVIAN και EVIAN SPARKLING για την ελληνική αγορά.

Παράλληλα κινητικότητα καταγράφεται και στον κλάδο των αρτοποιημάτων και κατεψυγμένων ζυμών. Προς ώρας, ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγες μέρες η επένδυση της εταιρείας ΑΛΦΑ Αθανάσιος Κουκουτάρης ΑΕΒΕ που δραστηριοποιείται στον κλάδο προϊόντων ζύμης, στην Panini Αρτοποιήματα, εταιρεία με δραστηριότητα στην παραγωγή και διάθεση συσκευασμένων φρέσκων σάντουιτς, κρουασάν και αρτοσκευασμάτων. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, συμμετέχει με ποσοστό 36,49% στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Panini Αρτοποιήματα ΑΕ. Η οικογένεια Βούλγαρη, ιδρυτές της εταιρείας Panini, με έδρα τη Βέροια, θα παραμείνουν ως επικεφαλής του νέου εγχειρήματος, διατηρώντας τη διοίκηση της εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ