ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ποιους κλάδους ψάχνουν εργαζόμενους οι εταιρείες

Σε ποιους κλάδους ψάχνουν εργαζόμενους οι εταιρείες
Unsplash

Τουρισμός, τεχνολογία, logistics και μεταφορές αποτελούν τους κλάδους που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση εργαζομένων ενώ οι τομείς της παραγωγής, του πρωτογενούς τομέα επίσης παρουσιάζουν όλο και αυξανόμενες απαιτήσεις για προσωπικό.

Ο κ. Θεόφιλος Βασιλειάδης, CEO του kariera.gr κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους επεσήμανε πως το πρόβλημα στη δυσκολία εύρεσης εργαζομένων που παρατηρείται σχεδόν σε όλες τις εταιρείες και σε πολλούς κλάδους, είναι μεγαλύτερο από όλες τις άλλες χρονιές. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι αρκετές επιχειρήσεις έχουν αυξήσει τους μισθούς προς τους εργαζομένους. Αντίστοιχες συνθήκες στην αγορά εργασίας είχαν παρατηρηθεί μόνο – σε μικρότερο ωστόσο βαθμό- το 2004, όπως εξήγησε.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή τεράστιο πρόβλημα για την αγορά εργασίας στη χώρα μας είναι το δημογραφικό, ιδιαίτερα για τον κλάδο του τουρισμού που προσελκύει νεαρότερες ηλικίες, όπως επίσης και η αναντιστοιχία δεξιοτήτων, κυρίως όσον αφορά σε μεγαλύτερες ηλικίες και τις δεξιότητες που αφορούν στο κομμάτι της τεχνολογίας.

Για την πλευρά των εργαζομένων επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που έχουν περισσότερη δύναμη από ποτέ καθώς σχεδόν όλες οι εταιρείες ψάχνουν προσωπικό ενώ όποιος χάσει τη δουλειά του μπορεί να βρει καινούρια άμεσα και έτσι «φοβάται» λιγότερο να φύγει.

Οι επόμενοι στόχοι για την «Καριέρα»

Η εταιρεία τεχνολογίας, «Καριέρα», με παρουσία πάνω από 25 χρόνια στην ελληνική αγορά πρόσφατα ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς των επιχειρήσεων της CareerBuilder σε 9 χώρες και συγκεκριμένα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δημιουργώντας το Kariera Group.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την εξαγορά, από πλευράς της ελληνικής start up, του μεγαλύτερου μέρος της εταιρείας, η οποία την είχε εξαγοράσει πριν από 16 χρόνια.

Ο τζίρος του Kariera Group στη νέα του μορφή σήμερα υπολογίζεται πως προσεγγίζει τα 30 εκατ. (10 εκατ. στην Ελλάδα, 10 εκατ. στην Ασία και 10 εκατ. στις υπόλοιπες χώρες) ενώ απασχολούνται συνολικά περί τα 350 άτομα.

Στους στόχους της εταιρείας την επόμενη 2ετία-3ετία είναι ο διπλασιασμός των μεγεθών της σε επίπεδο τζίρου, εργαζομένων καθώς και προσφερόμενων θέσεων εργασίας. Σημειώνεται πως τον επόμενο χρόνο ήδη σχεδιάζεται η πρόσληψη περίπου 100 εργαζομένων. Επίσης, μακροπρόθεσμα, σε βάθος 3-5 ετών θα «έβλεπε» ως ενδεχόμενο και την εισαγωγή της σε Χρηματιστήριο.

«Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια διεθνή εταιρεία που η έδρα της θα είναι στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης. Αποτελεί, όπως επεσήμανε ένα δύσκολο ταξίδι, στο οποίο χρειάζεται επένδυση αλλά παράλληλα και ρίσκα προσθέτοντας ότι στα επόμενα βήματα είναι να ενοποιηθεί το «προϊόν» λειτουργώντας πλέον συνολικά καθώς και η εταιρεία να επεκτείνει υπηρεσίες της και σε άλλες χώρες στις οποίες πλέον έχει παρουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ