ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

SoftOne: Πώς σχεδιάζει να αξιοποιήσει την στροφή στο cloud

SoftOne: Πώς σχεδιάζει να αξιοποιήσει την στροφή στο cloud

Η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και η αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η στροφή στο cloud και η ενίσχυση της αγοράς του επιχειρηματικού λογισμικού στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, περιλαμβάνονται στα πλάνα για το άμεσο μέλλον της SoftOne, η οποία αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους «παίκτες» στην ελληνική αγορά πληροφορικής.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της SoftOne κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, τα πλάνα για το 2023 περιλαμβάνουν και άλλες εξαγορές, χωρίς πάντως να αναφερθούν σε συγκεκριμένους στόχους ή τομείς, ενώ ήταν αρνητικοί στο ενδεχόμενο εισόδου στο προσεχές μέλλον σε κάποια χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος Πάνος Μαρτίνης, τόσο το 2022 όσο και το 2023, οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, το 2022 ο κύκλος εργασιών έφθασε στα 36,2 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 40,7% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 33% στα 8,3 εκατ. ευρώ. Το α’ τρίμηνο του 2023 οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν αντίστοιχοι με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ (+40,8%), ενώ αντίστοιχα τα EBITDA ήταν στα 4,6 εκατ. ευρώ (+42,6%). Η διοίκηση της SoftOne εκτιμά ότι το 2023, ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στα 49 εκατ. ευρώ (+35%) με τα EBITDA να φθάνουν στα 12,8 εκατ. ευρώ (+54,8%).

Ο κ. Μαρτίνης, πάντως, επεσήμανε δύο σημεία: το πρώτο είναι ότι η συμμετοχή των cloud υπηρεσιών θα φθάσει στο 57% στο τέλος του 2023, το οποίο θα είναι η πρώτη χρονιά που τα έσοδα από το cloud, όπου ο όμιλος επενδύει πολλά, θα ξεπεράσει το ήμισυ των εσόδων, ενώ η αύξηση από τη συγκεκριμένη κατηγορία διαμορφώνεται στο +64%. Το δεύτερο είναι ότι το 2022, τα επαναλαμβανόμενα έσοδα (recurring revenue) ξεπέρασαν το 75% του συνολικού κύκλου εργασιών, δημιουργώντας μία εξαιρετική βάση για το μέλλον και επιβραβεύοντας ουσιαστικά την επένδυση της SoftOne στο μοντέλο του Software as a service (SaaS).

Ένα άλλο σημείο όπου δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση ήταν αυτό της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος. Η SoftOne, όπως επισημάνθηκε, έχει φθάσει πλέον να διαθέτει ένα δίκτυο από περισσότερους από 600 συνεργάτες και το συνολικό δυναμικό των προγραμματιστών και συμβούλων αυτού του οικοσυστήματος φθάνει στις 4500 άτομα. Μαζί με τους πάνω από 550 εργαζόμενους της SoftOne, εκ των οποίων περισσότεροι από 160 developers, η εταιρεία πιστεύει ότι διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με τη SoftOne, το αποτύπωμα του οικοσυστήματος είναι εξαιρετικά μεγάλο καθώς η εκτίμηση πως το 2023 τα συνολικά έσοδα των εταιρειών που εντάσσονται σε αυτό το οικοσύστημα θα φθάσουν στα 120 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η συνολική αγορά του επιχειρησιακού λογισμικού, όπως επεσήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο εκτελεστικός πρόεδρος της SoftOne, Αντώνης Κυριαζής, εκτιμάται σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα τέταρτο της ελληνικής αγοράς επιχειρηματικού λογισμικού αφορά το οικοσύστημα της SoftOne. Η εκτίμηση είναι πως αυτό το οικοσύστημα μπορεί να φθάσει τα 200 εκατ. ευρώ το 2026.

Ο κ. Κυριαζής, πάντως, επεσήμανε ότι αναμένει η αγορά του επιχειρηματικού λογισμικού να τριπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια και αυτό δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για την εταιρεία, με δεδομένο κιόλας ότι έχει δώσει έμφαση σε τεχνολογίες όπως το cloud, το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει απόλυτα. Στην προσπάθεια πάντως της SoftOne να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξουν και οι επόμενες εξαγορές που σχεδιάζει να κάνει. Σημειώνεται ότι το 2022-2023 η εταιρεία προχώρησε σε 5 εξαγορές και πιο συγκεκριμένα σε αυτές των Impact, cosmoONE, Regate και AppSoft στην Ελλάδα και της ρουμανικής QBS. Όσον αφορά στην τελευταία, η SoftOne εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες σε Ρουμανία και Βουλγαρία όπου η εταιρεία έχει παρουσία, όπως και στην Κύπρο. Τα μεγέθη από το εξωτερικό είναι ακόμη σχετικά χαμηλά αλλά το 2022 διπλασιάστηκαν και η εκτίμηση είναι πως υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης.

Όσον αφορά στις ελληνικές εξαγορές, έχουν βοηθήσει στην ενίσχυση του αποτυπώματος της SoftOne. Είναι χαρακτηριστικό ότι η AppSoft ενισχύει τη θέση της SoftOne στην Κρήτη, ενώ η ένωση των εταιρειών SoftOne, IMPACT και cosmoONE επιτυγχάνει τη διασύνδεση 350.000 επιχειρήσεων (προμηθευτών και πελατών) σε μία κοινή πλατφόρμα, ενώ αυτή των 2 πρώτων ειδικότερα, έχει οδηγήσει στη δημιουργία του μεγαλύτερου Πιστοποιημένου Παρόχου Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης στην Ελλάδα, ο οποίος έχει ήδη διαβιβάσει περισσότερα από 100 εκατ. παραστατικά ή το 70% του συνόλου των παραστατικών που έχουν διαβιβαστεί στην πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ από λύσεις ΥΠΑΗΕΣ. Από την άλλη πλευρά, η Regate έχει δώσει παρουσία στο χώρο του enterprise mobility, ενώ συνεισέφερε και στην ενίσχυση της λύσης Shopranos που απευθύνεται στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μεγάλη έμφαση δίνεται πάντως στο χώρο του cloud. Η SoftOne έχει στρατηγική συνεργασία με τη Microsoft, ενώ έχει φθάσει να έχει πάνω από 10.000 πελάτες με cloud ERP, ενώ από τους πάνω από 75.000 πελάτες, οι περίπου 50.000 χρησιμοποιούν κάποια cloud λύση της εταιρείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ