ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Vodafone: Το ζήτημα της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και οι επόμενες κινήσεις στις υποδομές

Vodafone: Το ζήτημα της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και οι επόμενες κινήσεις στις υποδομές

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα έσοδα για τη Vodafone Ελλάδας κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους αλλά η πίεση που ασκούν τα αυξημένα κόστη λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της ενεργειακής κρίσης ωθούν την εταιρεία να τάσσεται υπέρ της παροχής της δυνατότητας να μπορεί να προχωρήσει σε τιμαριθμική αναπροσαρμογή στα συμβόλαια της.

Στο θέμα αυτό επικεντρώθηκε αρκετά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης της διοίκησης της θυγατρικής του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Vodafone Ελλάδας, τα αυξημένα κόστη των τελευταίων ετών έχουν απορροφηθεί από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους χωρίς να μετακυλιστούν στους καταναλωτές, την ίδια στιγμή που οι επενδύσεις σε δίκτυα και υποδομές αυξήθηκαν κατακόρυφα, για να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ψηφιακές ανάγκες της κοινωνίας. «Και αυτό, εν αντιθέσει με άλλους κλάδους αγαθών πρώτης γραμμής (πχ τρόφιμα) στους οποίους καταγράφεται σημαντική αναπροσαρμογή τιμών πέραν του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή» όπως επεσήμανε ο κ. Μπρουμίδης, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι η ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία δικτύων νέας γενιάς είναι μια επένδυση με μεγάλο ενεργειακό κόστος: η άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση πλήττει εξακολουθητικά και με σφοδρότητα τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις ανάγκες ρευματοδότησης που έχει η λειτουργία των σταθμών βάσης, των δικτύων, των data centers. Αλλά η επιβάρυνση δεν προέρχεται μόνο από το ενεργειακό κόστος καθώς παράλληλα έχουν επέλθει σημαντικές αυξήσεις και σε υλικά, πρώτες ύλες, υπηρεσίες τρίτων. Ενδεικτικά και μόνο, σε ό,τι αφορά τις πρώτες ύλες που είναι απαραίτητες για τις υποδομές 5G και FTTH, η τιμή μόνο για καλώδια οπτικών ινών αυξήθηκε περίπου κατά 70% πέρυσι».

Το θέμα έχει προκύψει λόγω της επικείμενης απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με το αν θα δοθεί η δυνατότητα στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να προχωρήσουν σε τιμαριθμικές αναπροσαρμογές των χρεώσεων τους. Τέτοιου είδους δυνατότητα έχει παρασχεθεί εδώ και μήνες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πχ. Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο). Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο έντονος ανταγωνισμός που παρατηρείται εκ νέου στην αγορά των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών δεν αποκλείεται -ακόμη και στην περίπτωση που δοθεί η δυνατότητα για αναπροσαρμογές- να οδηγήσει τελικώς σε απορρόφηση της αύξησης των μηνιαίων παγίων ή η όποια αύξηση να είναι σχετικά μικρή.

Αύξηση εσόδων

Όσον αφορά στην πορεία της Vodafone Ελλάδας, το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2023, ο κύκλος εργασιών της Vodafone Ελλάδας αυξήθηκε κατά 5,9%, και συγκεκριμένα στα 398 εκατ. ευρώ από 376 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρά τις επιπτώσεις από τις πληθωριστικές πιέσεις του 2022 και το εξακολουθητικά υψηλό ενεργειακό κόστος. Τα έσοδα από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 2.9%, από 349 εκατ. ευρώ σε 359 εκατ. ευρώ. Στην κινητή, η πελατειακή βάση παρέμεινε σταθερή στους 4.251.000 με αύξηση των συμβολαίων κατά 3,21%, ενώ στη σταθερή, η πελατειακή βάση επίσης σταθεροποιήθηκε στους 946.000 πελάτες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η έμφαση στις υποδομές συνεχίζεται με την πληθυσμιακή κάλυψη 5G να ξεπερνά το 70%, ενώ έως τον Μάρτιο του 2025 η κάλυψη θα ανέρχεται στο 92%, υπερβαίνοντας ελαφρώς τον στόχο που είχε τεθεί αρχικά. Στις οπτικές ίνες, η εταιρεία έχει υλοποιήσει 280.000 γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι (FTTH) και κατασκευάσει 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα (FTTC), οι οποίες σταδιακά θα μετατρέπονται σε FTTH, ενώ ολοκλήρωσε την μεταφορά της κίνησης στα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών σε Αιγαίο και Ιόνιο, που από φέτος το καλοκαίρι θα προσφέρουν σε συνδρομητές και επισκέπτες 10 νησιών πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες έως 1 Gbps και αναβαθμισμένη ποιότητα δικτύου κινητής. Επίσης, ξεκίνησε να προσφέρει ταχύτητες 300Mbps, 500Mbps και 1Gbps σε πάνω από 140 δήμους.

Σημειώνεται ότι το πλάνο της Vodafone Ελλάδας για τη δημιουργία μίας θυγατρικής εταιρείας που θα περιλαμβάνει τις υποδομές που αφορούν τις οπτικές ίνες προχωρά κανονικά και η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2023. Η δημιουργία αυτής της εταιρείας θα προσδώσει μεγαλύτερη ευελιξία αλλά και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως επισημάνθηκε.

Ερωτώμενος για το αν υπάρχει κάποια πρόθεση συνεργασίας με τη ΔΕΗ που αναπτύσσει το δικό της δίκτυο οπτικών ινών, ο κ. Μπρουμίδης επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη και επανέλαβε ότι θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο δίκτυο.

Οι λόγοι της αύξησης

Ένας λόγος για την αύξηση των εσόδων ήταν η ενίσχυση της παρουσίας της Vodafone Ελλάδας σε ψηφιακά έργα τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο δημόσιο. Μάλιστα, ο αρχικός στόχος των 200 εκατ. ευρώ σε αναθέσεις έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο ανάκαμψης για το οικονομικό έτος 2022-2023, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, ξεπεράστηκε κατά πολύ, καθώς η αξία των αναθέσεων ανήλθε στα 230 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει αγγίξει τα 270 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρθηκε.

Ακόμη, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αύξηση της πελατειακής βάσης του Vodafone TV, το οποίο έφθασε πλέον στις 180.000 συνδρομητές. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023 απέκτησε περίπου 20.000 νέους συνδρομητές, που μεταφράζεται σε επταπλάσια αύξηση νέων συνδρομητών σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Η αύξηση αποδίδεται στο υψηλού επιπέδου περιεχόμενο και σε συνεργασίες όπως αυτή με το HBO και το Disney+, οι οποίες θα συνεχιστούν, ενώ όπως αναφέρθηκε θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις στο άμεσο μέλλον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ