ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΤΕ: «Το πορτοφόλι του επισκέπτη» έχει αλλάξει

ΣΕΤΕ: «Το πορτοφόλι του επισκέπτη» έχει αλλάξει
pixabay

Ο ελληνικός τουρισμός έχει περάσει πλέον σε 12μηνη τουριστική σεζόν, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ και «αυτό είναι το μήνυμα», ωστόσο υπάρχουν πολλά ζητήματα που συνδέονται με την «Διαχείριση Προορισμών» που θα πρέπει να επιλυθούν για να βρίσκει ο επισκέπτης ένα πλήρες τουριστικό προϊόν κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς. 

Μέχρι στιγμής τα δεδομένα δείχνουν πως η τουριστική κίνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο και πως το 2023 θα είναι μια «καλή χρονιά» που έχει ως μέτρο σύγκρισης το 2019. Μάλιστα, για τους πέντε πρώτους μήνες οι αεροπορικές άφιξης είναι περίπου 9% αυξημένες, σε σύγκριση με την προ κόβιντ περίοδο.

Ωστόσο, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι του ΣΕΤΕ, οι επιχειρηματίες του κλάδου πρέπει να θυμούνται πως «το πορτοφόλι του επισκέπτη» έχει αλλάξει, καθώς έχει επιστρέψει ο μέσος επισκέπτης και πλέον δεν ταξιδεύει μόνο ο εύπορος τουρίστας, όπως ήταν το επικρατέστερο σενάριο επι κοβιντ.

Οι πέντε πυλώνες στρατηγικής ανάπτυξης

Σημειώνεται πως διευκρινίσεις για τους πέντε κύριους πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η στρατηγική ανάπτυξη του Τουριστικού Τομέα για τα επόμενα χρόνια, έδωσαν ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, Αλέξανδρος Θάνος, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη βιωσιμότητα «όχι μόνο ως ευθύνη για τις επόμενες γενιές, αλλά και ως άξονα ανταγωνιστικότητας».

Όπως σημειώθηκε, πρόκειται για πυλώνες που συνδέονται άμεσα με την ορθή σύνθεση του τουριστικού προϊόντος έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

  • Επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα

Ο ανταγωνισμός έχει επανακάμψει για αυτό πρέπει να υπάρχουν και ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στη χώρα στον τομέα των επενδύσεων, δήλωσε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΣΕΤΕ και πρόσθεσε πως «κλειδί» είναι η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

  • Υποδομές

Είναι απαραίτητο να ενταθεί η προσπάθεια ανάπτυξης των υποδομών, ώστε να αποφευχθεί η ασύμμετρη ανάπτυξη στη χώρα σημείωσε ο κ. Θάνος.

  • Διαχείριση Προορισμών

Υπάρχουν πολύ συνεκτικές μελέτες για την ορθή διαχείριση των προορισμών, αλλά πρέπει να δημιουργηθούν φορείς που θα βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου, ενώ απαραίτητο είναι να ενεργοποιηθούν συνέργειες μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

  • Αγορά Εργασίας

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη να καλυφθούν οι κενές θέσεις. «Είναι ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο του κλάδου βέβαια», όποτε υπάρχει ανάγκη να γίνουν ριζικές αλλαγές γενικά στην αγορά εργασίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θάνος.

  • Βιωσιμότητα

«Η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η βασική προτεραιότητα που διέπει η τη στρατηγική του φορέα. Είναι μονόδρομος» δήλωσε ο κ. Θάνος.

Παράλληλα, κατά την τοποθέτηση του ο κ. Παράσχης στάθηκε στην βιωσιμότητα τονίζοντας πως είναι «ένα κρίσιμο κομμάτι που θα αποτελέσει ένα σημαντικό κεφάλαιο για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος». Όπως διευκρίνισε ο ΣΕΤΕ σχεδιάζει αρκετά πράγματα πάνω σε αυτό αλλά είναι κάτι που θα συζητηθεί σε δεύτερο χρόνο.

Παράλληλα, κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με τους δημοσιογράφους συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας του τουριστικού τομέα, όπως η ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη των προορισμών, η χρονίζουσα εκκρεμότητα του χωροταξικού ζητήματος με συγκεκριμένες χρήσεις γης και με θεσμικές προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν ένα αξιόπιστο περιβάλλον επενδύσεων με «ασφάλεια δικαίου», η πορεία του τουρισμού το 2023 με τα ως σήμερα δεδομένα, η ανάγκη προσέλκυσης ποιοτικού και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού στον τουρισμό, θέματα ακρίβειας αλλά και λειτουργικού κόστους επιχειρήσεων, καθώς και η ανάγκη συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα.

Ειδική αναφορά έγινε στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με τον ΣΕΤΕ να υποστηρίζει πως η πάγια θέση του είναι να υπάρξει ρύθμιση, ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς, τονίζοντας ωστόσο πως περαιτέρω ερωτήσεις πρέπει να απάντησει η πολιτεία, η οποία οφείλει να αναλάβει δράση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ