ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αegean: Αύξηση 42% των επιβατών το α΄ εξάμηνο – Οι νέες δραστηριότητες το 2023

Αegean: Αύξηση 42% των επιβατών το α΄ εξάμηνο – Οι νέες δραστηριότητες το 2023

To πρώτο κερδοφόρο α΄ εξάμηνο στην ιστορία της εταιρείας θα είναι το φετινό για την Αegean σύμφωνα με όσα επεσήμανε η διοίκησή της κατά τη διάρκεια της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης, αναμένοντας συνολικά για το 2023 νέα χρονιά-ρεκόρ σε έσοδα και κερδοφορία.

Παράλληλα όπως σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Ευτύχης Βασιλάκης, «είναι σημαντικό ότι η άνοδος θα αφορά και την επιβατική κίνηση, το δίκτυο της εταιρείας αλλά και τη διάχυση του τουριστικού προϊόντος και του μεταφορικού έργου στην Ελλάδα και σε μικρές περιοχές».

Ο κ. Βασιλάκης έκανε λόγο για «καθολική επαναφορά» ενώ έδωσε έμφαση και στην απόφαση να μπει η εταιρεία στη διαδικασία συντήρησης αεροσκαφών τρίτων, «μία δραστηριότητα που έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία για τη χώρα μας καθώς έχουμε έλλειμμα στη συντήρηση πτητικών μέσων».

«Έτος δυναμικής ανάπτυξης το 2023»

Δίνοντας μία εικόνα της τρέχουσας χρόνιας έως τώρα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Γερογιάννης μίλησε για ένα «έτος ιδιαίτερα δυναμικής ανάπτυξης», με την Aegean να προσφέρει συνολικά 18 εκατ. θέσεις, εκ των οποίων 11 εκατ. θέσεις εξωτερικού, 2 εκατ. περισσότερες δηλαδή συγκριτικά με το 2022.

Η εταιρεία επιχειρεί σε 165 προορισμούς, σε 46 χώρες με 272 απευθείας δρομολόγια, με έναν στόλο 76 αεροσκαφών. «Το μεγαλύτερο δίκτυο και ο μεγαλύτερος στόλος στην ιστορία μας» όπως επεσήμανε.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η Aegean μετέφερε συνολικά 6,7 εκατ. επιβάτες, 42% περισσότερους συγκριτικά με το εξάμηνο του 2022, προσφέροντας 8,7 εκατ. χιλιομετρικές θέσεις, δηλαδή 34% περισσότερες σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022. Επίσης οι συντελεστές πληρότητας βελτιώθηκαν, από 74% το α΄ εξάμηνο του 2022 στο 82% το αντίστοιχο του 2023, φέρνοντας και σημαντικά υψηλοτέρα έσοδα ανά πτήση.

Σ΄ αυτό -πέραν της σύγκρισης με την αδύναμη αντίστοιχη αφετηρία του 2022- συνετέλεσε, όπως επισημάνθηκε η διεύρυνση της δραστηριότητας της AEGEAN με 16 νέα δρομολόγια (και 27 μαζί με charter) στο εξωτερικό, αλλά και η ενίσχυση συχνότητας σε προορισμούς της Ιταλίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Σκανδιναβίας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας.

Ενίσχυση της επιβατικής κίνησης σε μικρά νησιά

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ. Γερογιάννης στην ενίσχυση της επιβατικής κίνησης σε μικρότερα νησιά της χώρας με τον αριθμό των επιβατών της Aegean κατά το διάστημα 1/6-15/7/2023 σε νησιά όπως η Ικαρία, η Λέρος, η Νάξος, η Σκύρος, η Κάρπαθος αλλά και το αεροδρόμιο της Σητείας να έχει αυξηθεί μεταξύ 20-77% σε σχέση με το 2022.

«Χρειάζεται να αναπτύξουμε περισσότερες περιοχές εναλλακτικές και για το τουριστικό προϊόν αλλά και την ίδια την ανάπτυξη της κάθε περιοχής» επεσήμανε σχετικά, από την πλευρά του ο κ. Βασιλάκης.

Τα νέα αεροσκάφη

Συνολικά το 2023 Aegean έχει παραλάβει 7 νέα αεροσκάφη ενώ 2 ακόμη αναμένονται τις επόμενες μέρες, με την εταιρεία να φτάνει τα 28 neo αεροσκάφη συνολικά μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Γερογιάννης, η Aegean τον Ιούνιο παρέλαβε αεροσκάφος Α320 neo χρησιμοποιώντας μόνο ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ενώ ταυτόχρονα αποπλήρωσε ένα προϋπάρχουν δάνειο του 2020 για ένα A321 neo. Επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι ο όμιλος έχει αυτή την στιγμή 11 συνολικά αεροσκάφη ελεύθερων βαρών πιστώσεων ή δανείων ή κόστους μισθώσεων, από μόλις 4 το 2019.

«Ήδη καλύπτουμε το 50% της συνολικής δραστηριότητάς μας σε ώρες και χιλιομετρικούς επιβάτες που πραγματοποιείται από JET αεροσκάφη με τα νέα μας αεροσκάφη επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση κόστους και μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανά επιβάτη» σημείωσε ο κ. Γερογιάννης. Επεσήμανε ακόμη ότι για το γ΄και δ΄τρίμηνο του έτους η Aegean θα επιχειρήσει με 10% και 15% αντίστοιχα περισσότερες χιλιομετρικές θέσεις από το 2022 στηρίζοντας την διάχυση του μεταφορικού έργου, σε περισσότερες περιοχές αλλά και επενδύοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Τέλος ο κ. Γερογιάννης αναφέρθηκε στο νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο της AEGEAN και της CAE το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως το τέλος του 2023 αποτελώντας ένα εξαιρετικά σύγχρονο κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ