ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το αυξημένο ενδιαφέρον για την Κωτσόβολος και τα επόμενα στάδια της διαδικασίας

Το αυξημένο ενδιαφέρον για την Κωτσόβολος και τα επόμενα στάδια της διαδικασίας

Σε ένα σίριαλ με αρκετές εκπλήξεις που αναμένεται να μας απασχολήσει για αρκετούς ακόμη μήνες δείχνει να εξελίσσεται η διαδικασία στρατηγικής αναθεώρησης για την Κωτσόβολος που έχει ξεκινήσει η βρετανική Currys, με νέους ενδιαφερόμενους να εμφανίζονται στο προσκήνιο αλλάζοντας τα δεδομένα.

Από τη στιγμή που η Currys ανακοίνωσε -πριν από περίπου 6 εβδομάδες- την πρόθεση της να δει τι ενδιαφέρον υπάρχει για την Κωτσόβολος, η Citigroup, η οποία «τρέχει» τη συγκεκριμένη διαδικασία, έχει βγει προς αναζήτηση αγοραστή για τη μεγαλύτερη αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών της χώρας. Και η αναζήτηση δείχνει να βρίσκει ανταπόκριση ακόμη και από εταιρείες που αποτελούν έκπληξη με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔΕΗ.

Τα δημοσιεύματα την περασμένη εβδομάδα για ενδιαφέρον της ΔΕΗ να εμπλακεί στη διαδικασία εξαγοράς της Κωτσόβολος ήταν πολλά με την εισηγμένη να προχωρά χθες (Παρασκευή) σε μία ανακοίνωση όπου αναφέρεται μεν ότι δεν υπάρχει κατατεθειμένη προσφορά αλλά από την άλλη αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. Σημειώνεται ότι σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η διαδικασία δεν είναι δυνατόν να κατατεθεί κάποια προσφορά δεδομένου ότι αυτό θα γίνει σε επόμενη φάση και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου (due diligence) των οικονομικών της Κωτσόβολος. Υπό αυτό πρίσμα, η αναφορά ότι ένας από τους πυλώνες «είναι και ο επαναπροσδιορισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, τοποθετώντας τον πελάτη στο επίκεντρο της προσοχής της, παρέχοντας νέα προϊόντα και ανταγωνιστικά τιμολόγια» και ότι «στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ εξετάζει πιθανούς τρόπους για την επίτευξη του σκοπού αυτού ή οποία μπορεί να περιλαμβάνει και συνεργασίες ή/και τυχόν εξαγορές» είναι προφανές ότι αφήνει την πόρτα ανοικτή να βρεθεί τελικά στην αρχική λίστα των ενδιαφερόμενων που αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει η Currys.

Η δημοσίευση του ενδιαφέροντος της ΔΕΗ προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε παράγοντες της αγοράς των καταναλωτικών ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών, αλλά θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει να αναπτύσσει με αρκετά γρήγορους ρυθμούς το δικό της δίκτυο καταστημάτων. Μάλιστα, τα καταστήματα αυτά πέραν των υπηρεσιών της ΔΕΗ πωλούν και προϊόντα όπως αυτά που σχετίζονται με το «έξυπνο σπίτι» (smart home). Επιπλέον, γενικότερα οι πάροχοι ενέργειας κινούνται προς μία κατεύθυνση επέκτασης των υπηρεσιών που προσφέρουν σε καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να διαφοροποιηθούν από τον ανταγωνισμό. Αντίστοιχα, η Κωτσόβολος έχει επεκταθεί και αυτή σε τομείς που σχετίζονται περισσότερο με τον παραδοσιακό χώρο της ενέργειας παρά με εκείνο των ψηφιακών τεχνολογιών. Οπότε, υπό αυτό το πρίσμα, μία κίνηση για την απόκτηση της Κωτσόβολος θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η λίστα της Currys για τους αρχικά ενδιαφερόμενους θα κλείσει εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Αυγούστου και εκτός της ΔΕΗ είναι πολύ να περιλαμβάνει κάποιο fund από το εξωτερικό, αν και αυτό μοιάζει ως ένα πιο δύσκολο σενάριο εκτός και αν ο συγκεκριμένος επενδυτής λειτουργεί ως «ενδιάμεσος» για άλλη εταιρεία.

Στη σχετική λίστα είναι πιθανό να περιλαμβάνεται και η Quest Holdings με τον ελληνικό όμιλο να μοιάζει ως ένας σοβαρός υποψήφιος. Υπενθυμίζεται ότι η Info Quest Technologies είναι η μεγαλύτερη εταιρεία χονδρικής διάθεσης προϊόντων τεχνολογίας και έχει επεκταθεί πρόσφατα και στο χώρο των οικιακών συσκευών μέσω της απόκτησης της Γ.Ε. Δημητρίου. Επιπλέον, διαθέτει ένα μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα (you.gr) ενώ στο παρελθόν είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει τη δική της αλυσίδα φυσικών καταστημάτων χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Μία εξαγορά της Κωτσόβολος θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές οικονομίες κλίμακος και πολλαπλές συνέργιες. Βέβαια, θα μπορούσαν να υπάρξουν και προβλήματα κυρίως όσον αφορά στις σχέσεις της Info Quest Technologies με τους μεγάλους ανταγωνιστές της Κωτσόβολος (Public, Πλαίσιο).

Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον υπάρχει αλλά παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει και συνέχεια. Σημειωτέον πως μία τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία της Quest Holdings και θα χρειαζόταν και προσφυγή σε τραπεζικό δανεισμό.

Στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνεται, φυσικά, και η Πλαίσιο Computers, η οποία δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου Κώστα Γεράρδου, έχει εκφράσει την πρόθεση της να είναι παρούσα στη διαδικασία. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση το σενάριο εξαγοράς της Κωτσόβολος από την Πλαίσιο θα είχε πολλά εμπόδια να ξεπεράσει με κυριότερο αυτό της Επιτροπής Ανταγωνισμού αλλά και του διαφορετικού τρόπου λειτουργίας των δύο εταιρειών.

Τι θέλει η Currys

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι πως η Currys έχει δηλώσει ότι θα πουλήσει μόνο αν το τίμημα είναι το κατάλληλο και δεν έχει κανένα πρόβλημα να διατηρήσει την Κωτσόβολος, η οποία θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί το «ασημικό» της βρετανικής εταιρείας.

Επίσης, η Currys δεν αποκλείεται να επιλέξει και έναν διαφορετικό δρόμο υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να πουλήσει μέρος της Κωτσόβολος σε έναν στρατηγικό επενδυτή ή κάποιο fund και όχι το σύνολο της ελληνικής αλυσίδας. Άλλωστε, η ανακοίνωση της Currys έκανε λόγο για «αναθεώρηση της στρατηγικής» για την Κωτσόβολος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πώληση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η μόνη επιλογή είναι η πώληση του 100%. Ενδεχομένως, θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες μορφές συνεργασίας με κάποιον ενδιαφερόμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ