ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα φθινοπωρινά «μέτωπα» των τηλεπικοινωνιακών παρόχων

Τα φθινοπωρινά «μέτωπα» των τηλεπικοινωνιακών παρόχων

Με ουκ ολίγα ανοικτά «μέτωπα» ξεκινά η νέα «σεζόν» για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών τους αλλά και στην αντιμετώπιση του ανταγωνισμού, ο οποίος τους τελευταίους μήνες δείχνει να εντείνεται.

Τα στελέχη των τριών κύριων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας (Cosmote, Vodafone και Nova) δεν κρύβουν τους τελευταίους μήνες την ανησυχία τους για την αύξηση του κόστους που υπάρχει και δεν ήταν τυχαίο ότι υπήρξε μία προσπάθεια να υπάρξουν τιμαριθμικές αναπροσαρμογές, κάτι, όμως, που φέρεται να προσέκρουσε στην αντίδραση της κυβέρνησης και όπως όλα δείχνουν δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Από την άλλη πλευρά, πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο ανταγωνισμός σε εμπορικό επίπεδο έχει ενισχυθεί με αρκετές προσφορές κυρίως για τους οικιακούς πελάτες.

Το μεγάλο ζητούμενο, βέβαια, είναι η ενίσχυση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών τόσο όσον αφορά τα 5G δίκτυα όσο και το FTTH (fiber to the home). Ειδικά για τα δίκτυα οπτικών ινών μέχρι το σπίτι ή το κτίριο (FTTH) θα πρέπει να επισημανθεί ότι και οι τρεις πάροχοι δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση, γνωρίζοντας ότι εκεί βρίσκεται το μέλλον των σταθερών τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις για υψηλότερες ταχύτητες και καλύτερης ποιότητας συνδέσεις δεν είναι μικρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Cosmote ανακοίνωσε ότι μέσα σε ένα χρόνο υπερδιπλασίασε τις FTTH συνδέσεις της καθώς οι 92 χιλιάδες πελάτες στο τέλος Ιουνίου 2022 έφθασαν στις 194 χιλιάδες στο τέλος Ιουνίου της φετινής χρονιάς.

Το «κουπόνι» και η ΔΕΗ

Βέβαια, αυτή η αύξηση οφείλεται και στο κουπόνι επιδότησης που υπήρχε διαθέσιμο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2022 με πολλούς από αυτούς που το απέκτησαν να το ενεργοποιούν μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες. Και γι’ αυτό το λόγο η αγορά περιμένει με αρκετή «ανυπομονησία» την επόμενη αντίστοιχη δράση επιδότησης, το Gigabit voucher, το οποίο θα αφορά συνδέσεις σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 250 Mbps και αναμένεται να δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στον αριθμό των νοικοκυριών που θα έχουν FTTH.

Κάνοντας αναφορά στο FTTH, πολλοί παρατηρητές του κλάδου περιμένουν να δουν και κάποια κίνηση από την πλευρά της ΔΕΗ, η οποία έχει ανακοινώσει ότι αναπτύσσει το δικό της δίκτυο οπτικών ινών, αξιοποιώντας τα εναέρια καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΔΕΗ έχει δηλώσει ότι την ενδιαφέρει η αγορά της χονδρικής διάθεσης αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει τελικώς και στη λιανική διάθεση συνδέσεων FTTH. Ιδίως σε περίπτωση που αποκτήσει το δίκτυο καταστημάτων της Κωτσόβολος θα έχει ένα επιπλέον ισχυρό χαρτί να αξιοποιήσει σε μία τέτοια περίπτωση.

Ανοικτό «μέτωπο» θεωρείται και αυτό της συνδρομητικής τηλεόρασης όπου Cosmote και Nova έχουν πετύχει τον τελευταίο χρόνο να ενισχύσουν τον αριθμό των συνδρομητών τους δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο αθλητικό περιεχόμενο αλλά και τη Vodafone να κινείται ανοδικά έχοντας ως δικό τους ατού το εξαιρετικό περιεχόμενο που προσφέρει μέσα από την πλατφόρμα της.

Η «μάχη» των έργων πληροφορικής

Παράλληλα και οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι επιδιώκουν να ενισχύσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την παρουσία τους στο χώρο των έργων πληροφορικής. Η «πίτα» των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι αρκετά μεγάλη και με ατού την ρευστότητα που διαθέτουν και οι τρεις πάροχοι έχουν κερδίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των διαγωνισμών όντας επικεφαλής κοινοπραξιών με άλλες εταιρείες πληροφορικής. Η κίνηση, μάλιστα, της Nova να δημιουργήσει σε συνεργασία με τον όμιλο Βαρδινογιάννη τη Nova ICT προκειμένου να διεκδικήσει μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κινητικότητας που υπάρχει σε αυτόν τον τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ