ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χριστίνα Φυτέα στο CNN Greece: Πρέπει να ακούσουμε τις φωνές των γυναικών επιχειρηματιών

Χριστίνα Φυτέα στο CNN Greece: Πρέπει να ακούσουμε τις φωνές των γυναικών επιχειρηματιών
Η κυρία Χριστίνα Φυτέα

Η ενίσχυση του γυναικείου επιχειρείν απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση που ξεπερνά τον απλό σχεδιασμό πολιτικών μέτρων τονίζει η κυρία Χριστίνα Φυτέα, μιλώντας στο CNN Greece.

Και, ως Γενική Γραμματέας του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και Πρόεδρος της επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών προσθέτει πως πρέπει να ακούσουμε τις φωνές των γυναικών επιχειρηματιών, να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να αντλήσουμε έμπνευση από τις εμπειρίες τους.

Παράλληλα, μιλά για τις προκλήσεις της γυναικείας επιχειρηματικότητας, την επαγγελματική της δραστηριοποίηση σε έναν εξόχως ανταγωνιστικό κλάδο αλλά και την απόφασή της να ασχοληθεί με τα κοινά, διεκδικώντας μια θέση στην Περιφέρεια Αττικής στο πλευρό του Νίκου Χαρδαλιά.

Η γυναικεία επιχειρηματικότητα είναι συχνά εξαιρετικά δύσκολη στη χώρα μας. Πώς καταφέρνετε να παραμένετε ανταγωνιστική ενώ ταυτόχρονα καλύπτετε μια σειρά από διαφορετικούς ρόλους;

Πράγματι, το επιχειρείν είναι από μόνο του μία μεγάλη πρόκληση και για τα δυο φύλα, προσωπικά έχω επιλέξει συνειδητά αυτόν τον τομέα και έχω βιώσει τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα επιχειρηματίας στην Ελλάδα σε διαφορετικούς τομείς. Πρώτα απ’ όλα, πιστεύω ότι η επιτυχία στην επιχειρηματικότητα δεν είναι απλώς ζήτημα φύλου, ανταγωνιστικότητας ή προκλήσεων αλλά υποστήριξης. Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας αλλά και η συμμετοχή τους σε θέσεις λήψης αποφάσεων και ηγετικών ρόλων και ταυτόχρονα η εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

Για να παραμείνουμε ανταγωνιστικές, χρειαζόμαστε πρώτα να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Υποστηρίζω πολιτικές που διευκολύνουν την πρόσβαση σε κεφάλαια, εκπαίδευση, και εκπαιδευτικούς πόρους για τις γυναίκες επιχειρηματίες. Επίσης, είναι πρωταρχική ανάγκη να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον όπου η γυναικεία επιχειρηματικότητα εκτιμάται και αναγνωρίζεται.

Σχετικά με τους ρόλους που αναλαμβάνει κάθε γυναίκα, θα πρέπει να αναγνωριστεί ότι πολλές από εμάς διαθέτουν πολλούς και διαφορετικούς, όπως η φροντίδα της οικογένειας. Η ευελιξία στον χώρο εργασίας και η υποστήριξη για προγράμματα ευεξίας μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ των ρόλων τους.

Ταυτόχρονα πρέπει οι αρμόδιοι φορείς να δημιουργούν συνεχώς νέα προγράμματα εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης για τις γυναίκες σε όλες τις ηλικίες. Η εκπαίδευση δεν πρέπει να σταματά στο σχολείο, αλλά να συνεχίζεται με διάφορες μορφές, προσφέροντας τις δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτυχή επιχειρηματικότητα.

Σε όλα αυτά, το κλειδί είναι η υποστήριξη και η συνεργασία. Μέσω της συλλογικής δράσης μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν το πλήρες δυναμικό τους ως επιχειρηματίες και ενεργοί πολίτες.

Δραστηριοποιείστε επαγγελματικά σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό κλάδο. Πώς μπορεί κανείς να διακριθεί σε αυτόν;

Σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική βιομηχανία όπως ο ασφαλιστικός κλάδος, η διάκριση απαιτεί μια συνδυασμένη προσέγγιση που συνδυάζει την ποιότητα των υπηρεσιών, την καινοτομία και την προσωπική αφοσίωση.

Η εργασία στον ασφαλιστικό κλάδο είναι αναμφίβολα απαιτητική και τεχνικά πολύπλοκη, αλλά εξυπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό: την προστασία των ανθρώπων και των οικογενειών τους σε δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Σε αυτόν τον κλάδο, η διάκριση προκύπτει όχι μόνο από την τεχνική γνώση, αλλά και από την ενθάρρυνση της ανθρώπινης επαφής και της συναισθηματικής σύνδεσης με τους πελάτες.

Για να διακριθεί κανείς σε αυτόν τον κλάδο, πρέπει να είναι εκεί όταν οι άνθρωποι τον χρειάζονται περισσότερο. Να ακούει προσεκτικά τις ανησυχίες τους, να κατανοεί τις ανάγκες τους και να παρέχει λύσεις που πραγματικά τους βοηθούν. Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση σημαίνει να συμπονάμε τις ανησυχίες τους και να είμαστε εκεί για να τους στηρίξουμε στη διάρκεια των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

Το κλειδί για τη διάκριση στον ασφαλιστικό κλάδο είναι η συναισθηματική επαφή και η αλληλεγγύη προς τους πελάτες. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν ότι κάποιος τους κατανοεί και τους στηρίζει στις δύσκολες στιγμές, τότε αυτή η επαφή γίνεται πολύτιμη και αξιομνημόνευτη. Έτσι, μπορούμε να διακριθούμε όχι μόνο ως επαγγελματίες, αλλά και ως άνθρωποι που φροντίζουν πραγματικά για το καλό των άλλων.

Στο Ασφαλιστικό γραφείο ΠΑΡΟΝ όπου είμαι επικεφαλής, όραμά μας ως οργανισμός είναι να θέσουμε νέα πρότυπα εξυπηρέτησης και συνεργασίας στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, να αναδείξουμε την αξία του σύγχρονου ασφαλιστικού διαμεσολαβητή στην κοινωνία και μέσω των συνεργατών μας, να γίνουμε σημείο αναφοράς στην ασφαλιστική αγορά για την ποιότητα, εξυπηρέτηση, υποστήριξη και κερδοφορία που προσφέρουμε στο σύνολο των συνεργατών μας.

Ως Γενική Γραμματέας του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και Πρόεδρος της επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών πώς θεωρείτε ότι μπορεί να ενισχυθεί ουσιαστικά το γυναικείο επιχειρείν;

Η ενίσχυση του γυναικείου επιχειρείν απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση που ξεπερνά τον απλό σχεδιασμό πολιτικών μέτρων. Είναι μια αποστολή που αφορά την ανθρώπινη εξέλιξη και τη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών όπου οι γυναίκες επιχειρηματίες μπορούν να ανθίσουν.

Καταρχάς, πρέπει να ακούσουμε τις φωνές των γυναικών επιχειρηματιών, να κατανοήσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να αντλήσουμε έμπνευση από τις εμπειρίες τους. Έτσι θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε προσαρμοσμένα προγράμματα και υπηρεσίες που πραγματικά να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Επίσης, πρέπει να προωθήσουμε μια κουλτούρα συνεργασίας και αλληλεγγύης όπου οι γυναίκες επιχειρηματίες να αισθάνονται ότι είναι μέρος μιας μεγαλύτερης κοινότητας που τις υποστηρίζει. Η ανταλλαγή εμπειριών και η αμοιβαία ενίσχυση δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου η ανάπτυξη είναι δυνατή.

Τέλος, πρέπει να επιδιώξουμε αλλαγές σε επίπεδο πολιτικής που να προωθούν την ισότητα των φύλων και την πρόσβαση των γυναικών σε χρηματοδοτικά και εκπαιδευτικά εργαλεία. Αυτές οι αλλαγές πρέπει να στηρίζονται στην ανθρώπινη ανάπτυξη και την προώθηση της αξιοπρέπειας των γυναικών.

Νοιώθω περήφανη που με την ιδιότητα της Γενικής Γραμματέα του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών αλλά και την ιδιότητα της Προέδρου της επιτροπής Γυναικείας Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών συμμετέχω ενεργά σε δυναμικές δράσεις που σκοπό έχουν την ενίσχυση της γυναίκας επιχειρηματία και της ισότητας των φύλων σε συνολικότερο επίπεδο εντός της κοινωνίας. Μέσα από τις θεσμικές μας παρεμβάσεις έχουμε καταφέρει να φέρουμε την κάθε επιχειρηματία και επαγγελματία σε άμεση επαφή με τα κέντρα λήψης αποφάσεων και να τις ενδυναμώσουμε ουσιαστικά.

Πέραν των άλλων δραστηριοτήτων σας, επιλέξατε να ασχοληθείτε ενεργά με τα κοινά. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση και τι θεωρείτε ότι μπορείτε να κομίσετε στην Περιφέρεια Αττικής;


Η απόφασή μου να επιλέξω να αφιερώσω τον εαυτό μου στην υπηρεσία του κοινού αντλεί έμπνευση από την πίστη μου στη δύναμη της ανθρώπινης συναισθηματικής σύνδεσης. Πιστεύω ότι είμαστε όλοι μέρος μιας μεγαλύτερης κοινότητας, και αυτή η κοινότητα μας στηρίζει και μας δίνει τη δυνατότητα να ανθίσουμε. Επομένως, η αφοσίωσή μου στα κοινά είναι ένας τρόπος να επιστρέψω αυτήν τη στήριξη.

Στη θέση μου ως υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Τομέα, για την Περιφέρεια Αττικής, με τον συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ, θέλω να υποστηρίξω με κάθε μέσο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περιοχή της ΑΤΤΙΚΗΣ και να συμβάλλω στην προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης. Προτεραιότητές μου είναι η δημιουργία ίσως ευκαιριών για όλους και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες επιχειρηματίες. Η κοινωνία μας μπορεί να ακμάσει μόνο όταν η επιχειρηματική κοινότητα είναι παραγωγική και δυνατή, αφού αποτελεί τον βασικό πυλώνα της τοπικής μας οικονομίας.

Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τη ζωή καλύτερη για τον εαυτό μας και τους γύρω μας, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, ακούγοντας τις ανάγκες των πολιτών, και δρώντας από κοινού.

Είμαι αφοσιωμένη σε αυτήν την αποστολή και πρόθυμη να δώσω το καλύτερο μου εαυτό για την Περιφέρεια Αττικής. Για μια Περιφέρεια που Ακούει και Δρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ