ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την ασφαλιστική αγορά: Πώς «ανεβαίνει» η ασφάλιση κατοικίας

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την ασφαλιστική αγορά: Πώς «ανεβαίνει» η ασφάλιση κατοικίας

Σε έναν κόσμο που αλλάζει σε πολλαπλά επίπεδα, η ασφαλιστική δικλείδα που δημιουργεί στον καθένα μας το ίδιο μας το σπίτι παίρνει ανεκτίμητη αξία.

Η τεχνολογία και οι επιδράσεις της αλλάζουν την αγορά εργασίας, ενώ οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο για την ίδια μας την καθημερινότητα, καθώς μας ζητούν να εξετάσουμε επιτακτικά μια σειρά από ζητήματα.

Μέσα σε αυτά, είναι και η θέση και η αξία που καθένας μας δίνει στο σπίτι του. Το πόσο εκτιμά την ασφάλεια που του προσφέρει, το πώς συμβάλλει στην ανάπτυξη των ονείρων του, στη δημιουργία της οικογένειάς του, στο «καταφύγιό» του στα εύκολα και στο «ορμητήριό» του για κάθε επόμενο βήμα. Όλα αυτά δημιουργούν σήμερα μία ολοένα και αυξανόμενη αγορά γύρω από την ασφάλιση κατοικίας που τείνει να καταλάβει το μερίδιο που της αναλογεί, ώστε κάθε κατοικία και το περιεχόμενό της να είναι ασφαλή απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο.

Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η κυβερνητική εξαγγελία που ψηφίστηκε ως νόμος του κράτους, με ισχύ από το 2024 και σύμφωνα με την οποία το ποσό του ΕΝΦΙΑ που καλείται να καταβάλλει κάθε χρόνο ο ιδιοκτήτης σπιτιού θα μειώνεται σε αναλογία με την ασφάλιση κατοικίας που διαθέτει. Η μείωση αφορά σε ποσοστό 10% στην περίπτωση που η ασφάλιση κατοικίας είναι ετήσια και αφορά σε σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρες για ολόκληρο το προηγούμενο έτος, για κατοικίες που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Σε διαφορετική περίπτωση η έκπτωση είναι αναλογική με τον χρόνο ασφάλισης αλλά με ελάχιστο χρονικό διάστημα τους 3 μήνες τον χρόνο.

Η ασφάλιση κατοικίας ως σύγχρονη ανάγκη

Πέραν από το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αξίζει να εστιάσουμε στην ανάγκη που δημιουργεί την ασφάλιση κατοικίας. Ολοένα και συχνότερα συμβαίνουν σήμερα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και η επιστημονική κοινότητα έχει αποφανθεί πως η περιοχή της Μεσογείου είναι κλιματικό hot spot – οι όποιες επιπτώσεις στην περιοχή μας συμβαίνουν εντονότερα. Οι καύσωνες του καλοκαιριού και οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες που ενδεχομένως ακολουθούν στις περιοχές που έχουν καεί, οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι ζημιές που προκάλεσαν τους τελευταίους χειμώνες, δείχνουν ότι όλα αυτά δεν είναι πλέον «μακρινά σενάρια», αλλά στοιχεία της καθημερινότητάς μας.

Η ασφάλιση κατοικίας και περιεχομένου κατοικίας έρχεται να απαντήσει σε αυτήν ακριβώς την ανάγκη: Να μας καθησυχάσει, διασφαλίζοντάς μας ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για το σπίτι μας, ώστε ό,τι κι αν συμβεί να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε χωρίς να αισθανθούμε ότι βρισκόμαστε «στα χαμένα». Επιπλέον, το συναίσθημα αυτό λειτουργεί και αντίστροφα: Έχοντας, δηλαδή, τη βεβαιότητα, τη σιγουριά πως είμαστε ασφαλισμένοι μπροστά σε ό,τι συμβεί, προχωράμε στη ζωή με αυτοπεποίθηση, με όρεξη, απελευθερωμένοι από τυχόν δισταγμούς που μας κρατούν δέσμιους.

Χαμηλό κόστος και πλήρης κάλυψη

Επιπλέον, χρειάζεται να γνωρίζουμε δύο πράγματα που συχνά προκαλούν σύγχυση: Το πόσο κοστίζει η ασφάλιση της κατοικίας μας και αν είναι «πολυτέλεια» και τι ακριβώς μπορούμε να ασφαλίσουμε.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους η ασφάλιση κατοικίας δεν είναι σήμερα πολυτέλεια: Ο πρώτος αφορά το ότι απαντά σε μία πραγματική ανάγκη που δημιουργείται από την κλιματική αλλαγή, αλλά και τη σεισμική δραστηριότητα, ειδικά στην Ελλάδα. Η ανάγκη αυτή είναι κοινή για όλους, ανεξαρτήτως θέσης, περιοχής ή οικονομικής κατάστασης.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με το ίδιο το κόστος της ασφάλισης κατοικίας, για το οποίο κυκλοφορεί ο «αστικός μύθος» πως είναι υπέρογκο. Όμως, αντίθετα, μία ασφάλιση κατοικίας μπορεί να κοστίσει λιγότερο και από την ασφάλιση αυτοκινήτου.

Αυτό σημαίνει πως μπορεί ο καθένας μας – ειδικά όσοι είναι ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες – να ασφαλίσουν το περιεχόμενο του σπιτιού τους, από την καινούρια smart tv μέχρι τα ρούχα τους ή τα κουζινικά είδη τους, ανεξαρτήτως του αν είναι υψηλή ή όχι η αντικειμενική αξία τους. Είναι σημαντικό καθένας μας να νιώθει ασφαλής και ήρεμος σε σχέση με όσα έχει, σε όσα έχει δημιουργήσει και τα οποία είναι, γι’ αυτόν, πολύτιμα!

Προγράμματα ασφάλισης κατοικίας και περιεχομένου κατοικίας από τη Eurolife FFH

Αυτόν ακριβώς τον ρόλο, του να ακούσει τις ανάγκες μας και να ανταποκριθεί σε αυτές με τα πιο ταιριαστά προγράμματα, έχει κατακτήσει με συνέπεια και αληθινό ενδιαφέρον η ασφαλιστική Eurolife FFH, που έχει ηγετική παρουσία στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και ειδικά προγράμματα ασφάλισης κατοικίας και περιεχομένου κατοικίας που μας ταιριάζουν.

Έτσι, το πρόγραμμα MultiHome Ευέλικτο ασφαλίζει το κτήριο και το περιεχόμενο, με ευελιξία στην επιλογή των καλύψεων, που μπορούν να ενισχυθούν με βάση ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα καλύψεων με μηδενική συμμετοχή. Με το πρόγραμμα MultiHome Ολοκληρωμένο επίσης κερδίζουμε κάλυψη στο κτήριο και στο περιεχόμενό του, ενώ περιλαμβάνεται κάλυψη για καιρικά φαινόμενα και δίνεται η δυνατότητα καλύψεων με μηδενική συμμετοχή.

Εάν θέλουμε να ασφαλίσουμε μόνο το περιεχόμενο του σπιτιού μας, διότι, για παράδειγμα είμαστε ενοικιαστές, τότε το πρόγραμμα Sweet Home Content της Eurolife FFH, είναι το ιδανικό. Με κόστος από 35 ευρώ τον χρόνο για την κύρια κατοικία, κερδίζουμε αποζημίωση στο 100% του ασφαλιζόμενου κεφαλαίου, με εφαρμογή απαλλαγής ανάλογα την κάλυψη, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ασφάλιση σε Α’ κίνδυνο. Έτσι, ό,τι κι αν συμβεί, όποιες ζημιές κι αν προκύψουν, είμαστε βέβαιοι πως θα αποζημιωθούμε με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Το αίσθημα ασφάλειας και ηρεμίας που κερδίζουμε ασφαλίζοντας το σπίτι μας είναι ανεκτίμητης αξίας και εφόσον εμπιστευτούμε τη Eurolife FFH, κορυφαία ασφαλιστική στη χώρα μας, μπορούμε να προχωρήσουμε γνωρίζοντας πως έχουμε πάντα κάποιον δίπλα μας, ό,τι κι αν συμβεί.