ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Dirk Didaskalou (Siemens): Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο τολμηρή

Dirk Didaskalou (Siemens): Η Ελλάδα πρέπει να γίνει πιο τολμηρή

«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει περισσότερο τολμηρή και να μην φοβάται να τολμά. Είναι θέμα αλλαγής κουλτούρας, η Ελλάδα θα μπορούσε να τους ξεπεράσει όλους με δεδομένο ότι οι τεχνολογίες είναι πλέον διαθέσιμες για όλους». Αυτό υποστήριξε ο Dirk Didaskalou, chief technology officer της Siemens Digital Industries, εκ των βασικών θυγατρικών της Siemens, όταν ρωτήθηκε για το ποια είναι η συμβουλή που δίνει προς τη χώρα μας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε πρόσφατα με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Ο ελληνικής καταγωγής κ. Didaskalou βρέθηκε στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο συνέδριο του ΣΕΒ για το μέλλον της βιομηχανίας και αυτό που επεσήμανε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν η ανάγκη για αλλαγή νοοτροπίας όσον αφορά τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Ιδίως όσον αφορά θέματα όπως είναι η κλιματική αλλαγή και η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, όπου η βιομηχανία αλλά και ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορούν να βοηθήσουν.

Έχοντας περάσει στο παρελθόν από εταιρείες – κολοσσούς στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών όπως η Nokia, η Microsoft αλλά και η AWS, ο κ. Didaskalou μετακινήθηκε στη Siemens Digital Industries προκειμένου να βοηθήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό του γερμανικού κολοσσού. Ο στόχος είναι η Siemens να βοηθήσει τις μεγάλες επιχειρήσεις να προωθήσουν τον δικό τους ψηφιακό αλλά και τον «πράσινο» μετασχηματισμό τους δεδομένου κιόλας ότι οι κλάδοι της βιομηχανίας και των υποδομών, όπου απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό ο γερμανικός όμιλος, είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ενέργειας. «Δεν μπορώ να σε μάθω να κολυμπάς αν δεν ξέρω εγώ» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του.

Η Siemens είναι ένας όμιλος που διαθέτει τόσο hardware όσο και λογισμικό με τη Siemens Digital Industries να είναι η εταιρεία που ασχολείται κατά κύριο λόγο με το δεύτερο. Και ένας τομέας όπου επικεντρώνεται είναι ο μετασχηματισμός σε μία εταιρεία που θα προσφέρει λογισμικό ως υπηρεσία (Software as a Service – SaaS) και γενικότερα στη δημιουργία μίας ψηφιακής πλατφόρμας, την οποία θα αξιοποιούν επιχειρήσεις για να προωθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Βέβαια, σύμφωνα με τον κ. Didaskalou, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι στην πραγματικότητα ένας μετασχηματισμός του ανθρώπινου δυναμικού. «Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούσες για δεκαετίες είναι πολύ πιθανό να μην είναι πλέον ο κατάλληλος. Οι προκλήσεις έχουν να κάνουν με τον άνθρωπο. Είναι πρόκληση για τις δεξιότητες αλλά και για τον τρόπο προσέγγισης. Βλέπουμε πελάτες που έχουν εξοπλισμό 30 ετών και λένε ότι αφού δουλεύει να μην τον αγγίξουμε. Αλλά όλα είναι πλέον πολύ διαφορετικά» τονίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens.

Ένα σημείο – κλειδί για το χώρο της βιομηχανίας είναι πως υπάρχει πλέον μία σύγκλιση μεταξύ της πληροφορικής και των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στα εργοστάσια για τη λειτουργία των τελευταίων (operational technologies). Μία παράμετρος που δημιουργεί νέα δεδομένα όπως και το γεγονός ότι πλέον υπάρχει ένας εκδημοκρατισμός στην πρόσβαση στην τεχνολογία. «Πριν το cloud χρειαζόσουν επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές. Σήμερα, μέσα σε ελάχιστο χρόνο έχεις πρόσβαση στην ίδια επεξεργαστική ισχύ. Με το Διαδίκτυο δεν χρειάζεσαι επενδύσεις αλλά να ξέρεις πως να αξιοποιήσεις τις τεχνολογίες» επισημαίνει ο κ. Didaskalou, ο οποίος σπεύδει να προσθέσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή. «Με το κινητό πετύχαμε να έχουμε άμεση πρόσβαση στην πληροφορία, το cloud μας έδωσε τη δυνατότητα να τη διαχειριστούμε και το ΑΙ να την επεξεργαστούμε και να την αξιοποιήσουμε» επισημαίνει το υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens.

Σύμφωνα με τον κ. Didaskalou, το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Το AI μπορούμε να μας βοηθήσουμε να γίνουμε περισσότερο βιώσιμοι, να χρησιμοποιούμε με πιο αποδοτικό και φθηνό τρόπο την ενέργεια και να κάνουμε πράγματα 100 φορές πιο γρήγορα. Όμως, η κλιματική αλλαγή δεν βλέπει σύνορα, είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα όπως είδαμε και με τον κορωνοϊό. Χρειάζεται συνεργασία μεταξύ τόσο των χωρών όσο και των εταιρειών γιατί πολύ απλά κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα μόνος του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ