ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπροστά για την Οικογένεια: Πρωτοβουλία Eurobank για το δημογραφικό ζήτημα

Μπροστά για την Οικογένεια: Πρωτοβουλία Eurobank για το δημογραφικό ζήτημα
Eurobank

Τον διετή απολογισμό της ευρείας κλίμακας πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό που υλοποιεί η Eurobank από το 2021, μέσω του Προγράμματος Μπροστά για την Οικογένεια, παρουσίασε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, στον χαιρετισμό του σε συνέδριο με θέμα Δημογραφικό 2023 - Ώρα για Δράση, και κεντρικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος Μπροστά για την Οικογένεια έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση 20 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, πολλά από τα οποία σε ακριτικά νησιά, ενώ 12 εγκυμοσύνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε Β. Αιγαίο και Δωδεκάνησα.

Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία & τη Δημογραφία, κα Ντούμπραβκα Σουίτσα (διαδικτυακά), ενώ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνος Τσακλόγλου, υψηλόβαθμα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικοί, ακαδημαϊκοί και στελέχη της αγοράς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, δήλωσε:

«Ακούγοντας το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας αναλάβαμε πριν δύο χρόνια τη δέσμευση και την ευθύνη να αναδείξουμε το Δημογραφικό ως τη μείζονα μεσοπρόθεσμη πρόκληση για την Ελλάδα, καθιστώντας το κεντρικό πυλώνα της Εταιρικής Κοινωνικής μας Ευθύνης. Κορυφαία επιβράβευση της απόφασης να σταθούμε δίπλα στην ελληνική οικογένεια είναι τα 20 παιδιά που έχουν ήδη γεννηθεί με τη στήριξη του Προγράμματος, με πολλά από αυτά σε ακριτικές περιοχές όπου δυστυχώς οι γεννήσεις δεν αποτελούν πια μέρος της καθημερινότητας. Στην Eurobank αντιλαμβανόμαστε τα δυσμενή δημογραφικά ως κίνητρο για ακόμη πιο εντατική προσπάθεια. Στο σκοπό αυτό, διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις με πρωτοβουλίες, όπως το Μπροστά για την Οικογένεια, αλλά και χρηματοδοτώντας τη διαμόρφωση μιας ακμάζουσας οικονομίας που είναι προϋπόθεση για τη δημογραφική ανθεκτικότητα στην Ελλάδα σήμερα.».

Το πλέγμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, υλοποιείται σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς, όπως η ΜΚΟ Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Σωματείο Be-Live και η Ένωση Μαζί για το παιδί. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, τον Έβρο, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι το Καστελόριζο. Πέραν της στήριξης της Τράπεζας με την παροχή δωρεάν θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης μέσω της συνεργασίας με τη Be-Live, και μεταξύ άλλων, στα δύο (2) χρόνια δράσης του Μπροστά για την Οικογένεια:

  • Υλοποιήθηκε πρόγραμμα δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στο EuroPhone Banking, με πρώτη εφαρμογή στην περιοχή του Έβρου, όπου εξασφαλίστηκαν 45 θέσεις εργασίας. Ανάλογη δράση υλοποιείται και για μόνιμους κατοίκους του ΒΑ Αιγαίου με επιπλέον 30 θέσεις εργασίας.
  • Εκπονήθηκε ειδική μελέτη αναφοράς με θέμα «Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής», την οποία χρηματοδότησε η Eurobank και υλοποιήθηκε από έγκριτους επιστήμονες του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ.
  • Σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Αποστολή, ξεκίνησε πιλοτικά η τοποθέτηση παιδαγωγών σε πολύ μικρά νησιά, με πρώτους σταθμούς τον Αγ. Ευστράτιο, το Καστελόριζο και τις Οινούσσες. Επιπλέον, έχουν διατεθεί σχεδόν 600 βρεφικά πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης για τον 1ο χρόνο του μωρού.
  • Διενεργήθηκαν 24 δια ζώσης και διαδικτυακά σεμινάρια, από την Ένωση Μαζί για το Παιδί με τη χορηγία της Τράπεζας, τα οποία παρακολούθησαν περισσότεροι από 300 γονείς σε ακριτικές περιοχές, για θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη οικογένεια. Επιπλέον, η Eurobank στηρίζει τη λειτουργία της συμβουλευτικής πανελλαδικής γραμμής 11525, μέσω της οποίας έως σήμερα έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 4.000 γονείς.
  • Αναπτύσσει σειρά πρωτοβουλιών για το προσωπικό του Ομίλου στηρίζοντας όλες τις σύγχρονες μορφές οικογένειας.

Απολογισμός της Πρωτοβουλίας 2021 – 2023

  • Συνεργασία με το Σωματείο Be-Live

Με τη στήριξη της Eurobank έχουν γεννηθεί 20 μωρά, συνολικά στην Ελλάδα, με αυστηρά ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Έξι (6) από τα 20 μωρά έχουν γεννηθεί στα Ανατολικά Σύνορα της χώρας ενώ 12 εγκυμοσύνες βρίσκονται σε εξέλιξη στη Χίο, τη Σάμο, τη Λέσβο και τη Ρόδο.

15 ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με την υπογονιμότητα και την εξωσωματική γονιμοποίηση σε Καστελόριζο, Σάμο, Ικαρία & Φούρνους, Ορεστιάδα & Αλεξανδρούπολη, Μυτιλήνη & Καλλονή, Λήμνο & Άγιο Ευστράτιο, Χίο & Οινούσσες, Κω και Νίσυρο.

  • Πρόγραμμα για την Απασχόληση σε ακριτικές περιοχές

Δημιουργία εξ’ αποστάσεως θέσεων απασχόλησης στο EuroPhone Banking με την πρώτη πιλοτική εφαρμογή για μόνιμους κατοίκους του Έβρου, όπου έχουν ήδη δημιουργηθεί 45 θέσεις απασχόλησης.

Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας το EuroPhone Banking συντονίζει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα κάλυψης 30 θέσεων από μόνιμους κατοίκους σε νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

  • Δημόσιος διάλογος

Μελέτη με θέμα Δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα: Προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής, που χρηματοδοτήθηκε από την Eurobank και υλοποιήθηκε από έγκριτους επιστήμονες του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών – ΙΟΒΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη πολιτικών και λήψης μέτρων σε ένα ευρύ πεδίο, όπως η απασχόληση & αγορά εργασίας, η ισότητα των φύλων, το μεταναστευτικό, η εκπαίδευση & υγειονομική περίθαλψη και το συνταξιοδοτικό.

  • Συνεργασία με την ΜΚΟ Αποστολή

Έχουν διατεθεί 593 βρεφικά πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης, για τον 1ο χρόνο ενός μωρού, στις περιοχές εμβέλειας του Προγράμματος.

Η Eurobank στηρίζει τη λειτουργία του πλήρως ανακαινισμένου Πολυχώρου Παιδιών «Λέλα Καραγιάννη», για τη δημιουργική απασχόληση. Ήδη στον πολυχώρο απασχολούνται δημιουργικά 58 παιδιά από 5 – 12 ετών, με στόχους, τη βελτίωση της ελληνικής γλώσσας, την προετοιμασία για τα μαθήματα τάξεων του δημοτικού, τη συμμετοχή σε εικαστικές δράσεις ενώ παρέχονται και υπηρεσίες συμβουλευτικής γονέων.

Τοποθέτηση παιδαγωγών σε Δήμους μικρών νησιών και συγκεκριμένα, Λογοθεραπευτή στις Οινούσσες, Μουσικού στο Καστελόριζο, Καθηγητή Ρομποτικής στον Αγ. Ευστράτιο για την κάλυψη παιδαγωγικών αναγκών παράλληλα με το δημόσιο σχολείο. Η δράση υλοποιείται πιλοτικά, σε συνεργασία με τους δημάρχους των μικρών νησιών.

  • Συνεργασία με την Ένωση Μαζί για το Παιδί

Διενέργεια 24 σεμιναρίων, δια ζώσης και διαδικτυακών, με συνολικά περισσότερους από 300 συμμετέχοντες, για θέματα που απασχολούν τη σύγχρονη οικογένεια, όπως η οριοθέτηση και η επικοινωνία στην οικογένεια, ο σχολικός εκφοβισμός, παιδί & Internet. Επιπλέον, μέσω της συμβουλευτικής πανελλαδικής γραμμής 11525, υπήρξαν περισσότεροι από 4.000 ωφελούμενοι στις παραπάνω θεματικές.

  • Δράσεις ανθρώπινου δυναμικού για τους εργαζόμενους

Με τη νέα Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας της Τράπεζας, τον Ιούνιο του 2021, η Eurobank αναγνωρίζει όλες τις σύγχρονες μορφές οικογένειας. Παράλληλα, αναπτύσσει σειρά πρωτοβουλιών μεταξύ των οποίων:

  • Ενίσχυση της Τηλεφωνικής Γραμμής Συμβουλευτικής υποστήριξης που παρέχεται σε όλους τους εργαζόμενους σε συνεργασία με την HELLAS EAP.
  • Θεματικές συζητήσεις με σκοπό την ενημέρωση, ενδυνάμωση και την ευαισθητοποίηση των γονέων.
  • Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης (Summer Camps) για τα παιδιά των εργαζομένων καθώς και για τα παιδιά των συζύγων τους ηλικίας 3 – 16 ετών.
  • Δημιουργικά Εργαστήρια Καλλιτεχνικής Έκφρασης για τα παιδιά των εργαζομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ